Nespravedlnost prosazují odboráři, ne Kalousek

Glosa Jaromíra Drábka

3. 3. 2010

Po přečtení článku „Kalouskovy volební benefity“ od novinářky Jany Kašparové zjistíme, že došlo k naprostému nepochopení argumentace TOP 09 v  oblasti daňové politiky.

Kromě toho, paní Kašparová sama neuvedla jediný argument pro zachování daňového zvýhodnění benefitů.

Překvapivě se můžeme dočíst, že „Kalousek štve proti sobě zaměstnance…dělí je na ty, kteří mají ve firmách benefity, a na ty, kteří je v takové míře nemají.“ Nikoli, to samotný daňový systém dělí zaměstnance do různých skupin, což TOP 09 pouze konstatuje a nepovažuje to za spravedlivé. Nikdo, ani Miroslav Kalousek, nikomu benefity neodebírá, to přece záleží na dohodě zaměstnavatele se zaměstnancem. Pouze se táže, proč by měli zaměstnanci bez benefitů dotovat prostřednictvím daňového systému zaměstnance s benefity. Na tuto otázku neodpověděla ani paní Kašparová.

Ta také píše, že Miroslav Kalousek je „talent v oblasti…manipulace s fakty“, a přitom se jí sama dopouští. A to hned na několika místech. Předně místopředseda TOP 09 Kalousek nikdy nechtěl zaměstnancům zrušit žádné benefity. Jediné, o čem se jednalo, bylo nahrazení jejich daňového zvýhodnění zaměstnaneckým výdajovým paušálem, který by pomohl profesím nepožívajícím tolika výhod. Odborům nikdy neslíbil, že „že výhody pro zaměstnance nezruší a Poslanecké sněmovně předloží pouze návrh novely o DPH“. Pokud by si paní Kašparová přečetla tiskové zprávy z té doby, zjistila by, že Miroslav Kalousek slíbil, že sice nepředloží věcný záměr nového zákona z  příjmů, ale že do diskuse půjde přímo s jeho paragrafovaným zněním. Také slíbil, že bude dále vyjednávat o podobě onoho zaměstnaneckého výdajového paušálu.

Kromě toho opomněla zmínit, že princip odvodu DPH z ceny obvyklé doporučuje Evropská unie, jedná se o transpozici její směrnice z důvodu zamezení daňových úniků. Jestliže si projdeme dokumenty a doporučení odborů, zjistíme, že právě boj s daňovými úniky je jedním z jejich dlouhodobě navrhovaných opatření.

Miroslav Kalousek nikomu stravenky nezávidí. Jen logicky nechápe, proč by na ně měli přispívat ti daňoví poplatníci, kteří je od zaměstnavatele nedostanou. Mimochodem, paní Jana Kašparová také zapomněla uvést, že již před několika lety navrhoval zrušení některých poslaneckých výhod. Jeho návrh však „kupodivu“ nepodpořil dostatek poslanců.
Jaromír Drábek, místopředseda TOP 09
prvnizpravy.cz, 3. 3. 2010
Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme