Nepřijatelné a nebezpečné, kritizuje návrh daňových změn Kalousek

1. 3. 2019

Návrh na snížení daně z příjmu a naopak výrazné zvýšení zdravotního pojištění vyvolává kritiku na pravici i na levici. Miloslava Vostrá (KSČM) a Miroslav Kalousek (TOP 09) ho v Událostech, komentářích označili za nebezpečný a nedomyšlený. Vadí jim především úplné zrušení plateb za šest milionů státních pojištěnců. Poslanec Jan Volný (ANO) návrh hájí, ale uznává, že je teprve v počátcích.

Podle plánu premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by se daň z příjmu ze současných fakticky 20,1 procenta měla snížit na 15 procent. Naopak zdravotní pojištění by se zvýšilo ze 4,5 na 8,2 procenta, aby pokrylo stomiliardový výpadek. Lidé by si tak reálně polepšili jen o několik stokorun měsíčně.

„Řekli jsme, že něco uděláme se superhrubou mzdou, což byl naprosto nestandardní prvek, který tady byl kdysi zaveden. Jsme jediní se Slovenskem, kteří mají ten divný systém, že se platí z výplaty zdravotní daň a stát – také z daní, ale jiných – platí za státní pojištěnce,“ vysvětluje nápad místopředseda rozpočtového výboru a poslanec ANO Jan Volný.

Současný stav označuje za nesystémový. „Protože když dojdou pojišťovnám peníze, chtějí po státu zvýšení plateb za státní pojištěnce. Pokud by se povedlo snížit daň z příjmu na 15 procent a zaměstnanci by na tom ještě vydělali, tak je to velice správný krok správným směrem, aby se přestalo zamlžovat, kam jaké daně jdou,“ míní Volný.

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) ale návrh zcela odmítá. „Pokud to vůbec přijde do sněmovny – zatím je to ve stádiu zrodu a nikde nebylo zveřejněno, jak to má fungovat – tak já mohu říct zcela stoprocentně, že tento záměr my nebudeme podporovat,“ tvrdí.

V tom s ní souhlasí i člen rozpočtového výboru a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Ten návrh je nepřijatelný, protože je zaprvé nespravedlivý a zadruhé nebezpečný. Státních pojištěnců je 60 procent, to je šest milionů lidí. Těch, kteří platí pojistné, je méně, asi 4,5 milionu. Člověk s průměrnou mzdou platí se svým zaměstnavatelem 4500 korun měsíčně, stát za státního pojištěnce platí necelých 1100, tedy čtyřikrát méně. A teď přichází někdo a říká – přestaneme za státní pojištěnce platit,“ podivuje se Kalousek.

„Po těch 4,5 milionech lidí budeme chtít, aby uhradili zdravotní péči nejenom za sebe, ale i za těch šest milionů, což je samozřejmě strašně nefér. Protože se na tom přestane podílet státní rozpočet. A je to nesmírně nebezpečné v okamžiku, když přijde recese, stoupne nezaměstnanost a několik stovek tisíc lidí přejde z plátců mezi státní pojištěnce, což jsou i nezaměstnaní, tak se ten systém zhroutí. Nad tím vůbec nikdo nepřemýšlel,“ říká Kalousek.

Volný: Neříkáme, že to bude. Je to návrh

Volný uznává, že návrh ještě není do detailů promyšlený. „Je to velice syrové. Je to ve stádiu dohodovacího řízení mezi ministerstvem financí a zdravotnictví, určitě o tom bude diskuse na vládě. Neříkáme, že to bude, ale že chceme tento směr prověřit.“

„Nevíme, o co jde. Ministerstvo financí to připravuje, konzultuje to s ministerstvem zdravotnictví. Neříkejme, že něco potajmu peče. Připravuje určitou variantu, která by mohla zprůhlednit a zjednodušit daňový systém. Věcně vím (o co jde), ale neznám čísla, neznám, co se dohodne mezi ministerstvy, to je přece v běhu. A ani by nebylo dobře, kdyby se to teď ventilovalo, než bude jasná struktura toho, co se bude dál projednávat. Vždyť tady máme nějaký polotovar,“ hájí návrh.

Kalousek: Je to asociální a hloupý nápad

Kalousek zpochybňuje i tezi, že je ve výsledku jedno, zda lidé platí za státní pojištěnce přímo odvodem ze mzdy, nebo nepřímo skrz jiné daně přes státní rozpočet. „Není to jedno. Ve státním rozpočtu je mix daní, je tam DPH, spotřební daň, jsou tam daně, které platí všichni včetně kojenců a důchodců. A tím si sami přispívají na své pojištění,“ uvedl. Nápad, že šest milionů lidí nebude do systému vůbec přispívat, označuje za nepřijatelný.

Upozorňuje, že ze 4,5 milionu poplatníků ve skutečnosti zhruba 800 tisíc lidí daně z příjmu neplatí díky slevám na poplatníka a na děti. „Teď jim ANO laskavě sníží daň z příjmu, což jim bude jedno, protože ji neplatí, ale zvýší jim zdravotní pojištění. To bude 800 tisíc šťastných lidí a to těch nejméně příjmových. To je naprosto asociální a hloupý nápad,“ domnívá se Kalousek. 

Celé video můžete shlédnout na webu České televize.

zdroj: ceskatelevize.cz, 1. 3. 2019

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme