Nemůžeme plýtvat dávkami pro milionáře, hájí chystané škrty Kalousek

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

8. 7. 2010

Má někdo z vaší rodiny stavební spoření?

Všichni.

A neřekli vám doma nebo třeba někdo z kamarádů, že nová vláda měla začít škrtat někde jinde než právě u podpory stavebního spoření?

To by si nikdo netroufl. Vždycky, když jsem podepisoval smlouvy o stavebním spoření, říkal jsem si, Bože, to je přece strašný podvod. Vždyť já vůbec nespořím za účelem pořízení či rekonstrukce bydlení. Kromě toho, že to je nákladné pro stát, tak je to strašně neférová věc na trhu finančních produktů. A to se nám to konkuruje, když tento produkt je tolik podporován z peněz daňových poplatníků.

Nenapadlo vás, když chcete seškrtat státní podporu stavebního spoření na polovinu, že byste šel lidem příkladem a nevyužíval tuto možnost?

Jako občan se pohybuji v právním prostředí, které existuje. Když jdu na trh se svými penězi, tak si samozřejmě vyberu ten nejlepší produkt. Takto uvažují samozřejmě všichni, proto takto spoří čtyři miliony osob. Je to mimořádně nefér a jsem rád, že se podařilo domluvit snížení státní podpory alespoňna polovinu.

Aktuální zpráva zní, že státní dluh České republiky se zvýšil o 68 miliard korun a v přepočtu je nyní 118 tisíc korun na každého občana. Nevytisknete náhodou podobně znovu jako ve volební kampani TOP 09 složenky s výšístátního dluhu a nepošlete je ještě jednou lidem?

Ne, to ne. To rozeslání složenek stálo asi 800 tisíc korun. Ale chci každý rok trošku méně nákladnou metodou seznámit občany s tím, jaké to číslo na fiktivní složence pro každého je a zda se ho daří brzdit nebo ne. A že závazky státu nejsou závazky nikoho jiného než jejich. Já samozřejmě vím, že ta složenková akce byla kontroverzní, slyšel jsem námitky typu - já nikomu nic nedlužím a zaplaťte to vy, politici. Rozumím těm lidem, ale pravda to bohužel není. Je to dluh každého z nás.

V nové koalici ODS s TOP 09 a s Věcmi veřejnými jste se domluvili, že budete do roku 2016 snižovat schodek hospodaření státu. Bude stát snižovat také svůj dluh, nebo se jen zpomalí zadlužování státu?

Snižování absolutní výše dluhu není teď na pořadu dne. Co je na pořadu dne, je snižování deficitu státního rozpočtu, abychom v roce 2016, poroste-li ekonomika alespoň tempem jedno až dvě procenta ročně, dosáhli vyrovnaných rozpočtů. A mohli říci, od této chvíle si už stát přestává půjčovat na svůj běžný provoz.

Domluvili jste se, že se má porodné vyplácet jen za první dítě a to ještě ne všem, jen sociálně potřebným. Nevzkazujete tím zároveň veřejnosti - mějte jedno dítě a dost? A to v situaci, kdy chystáte důchodovou reformu i proto, že se rodí málo dětí a v populaci roste počet lidí důchodového věku?

V žádném případě. Porodné je sociální dávka. A podle současného stavu na ni má nárok každý bez ohledu na to, jaké jsou jeho sociální poměry, a bez ohledu na to, kolik dětí má. Takže když bude mít milionář pět dětí, na každé teď dostane 13 tisíc porodného. Nemyslím si, že můžeme plýtvat sociálními dávkami pro milionáře.

Překlad "stát vzkazuje: mějte jen jedno dítě" nepřijímáte?

Absolutně ne. Jsou další nástroje podpory rodin s dětmi, zejména sleva na dani včetně daňového bonusu a tam naopak je preferována vícečetná rodina.

Právě důchodová reforma je jednou z priorit nové vlády. Jak chcete skeptiky přesvědčit, že je správné povinně spořit ve fondech na důchod? Finanční krize ve světě ukázala, že ukládání peněz do fondů nemusí být právě jistou investicí.

Spořicí účty bude spravovat státem založená instituce, o tom nemůže být pochyb. Za druhé, systém, který máme dnes, je nesolventní, takže rizika nového systému budou menší než u toho stávajícího. Zcela určitě chceme nabídnout možnost, že když bude někdo velmi skeptický k výnosům na kapitálových trzích, a na to má každý právo, bude mítmožnost spořit tak, že jeho peníze budou investovány výlučně do státních dluhopisů...

Myslíte jen české státní dluhopisy, ne třeba řecké nebo některé jiné země, která se může dostat do situace Řecka?

Výlučně do státních dluhopisů České republiky. Chce-li někdo slyšet, že to je stoprocentní garance, tak samozřejmě není. Nicméně budou-li miliony budoucích penzistů investovat do státních dluhopisů své země, tak to bude mít významný společenský přínos, protože o to bedlivěji se tito lidé budou zajímat o to, jestli se stát chová jako řádný hospodář.

V koalici jste se dohodli, že se zruší placení třiceti korun za každou položku na receptu, ale také, že si lidé připlatí v nemocnici - nejméně stovku za den na lůžku. Jak to chcete řešit v případě důchodců? Bude se jim tento zvýšený poplatekzapočítávat do ochranného ročního limitu 2 500 korun?

Regulační poplatky nejsou stěžejním středobodem reformy zdravotního systému. Jejich efekt je nezpochybnitelný, skutečně motivují pacienty k nějakému chování. Shodli jsme se, že bude zpoplatněn pouze recept, ne položky na něm, že hotelové služby v nemocnici budou zpoplatněny nejméně stokorunou za den, což si myslím, že pro 85 až 95 procent populace je únosné, protože za sto korun přespat a najíst se není skutečně nákladné. Doma to máte nákladnější.

Pak máte samozřejmě určitou skupinu lidí, pro kterou by to zejména při dlouhodobějším pobytu v nemocnici nemuselo být únosné. Pochopitelně bude nějaká sociální klauzule, teď vám ale ještě neřeknu jaká.

Není trochu zvláštní, že když se tolik mluví o rovné dani, že lidé, kteří mají příjem nad 142 tisíc korun měsíčně, tedy více, než je strop pro odvody na sociální pojištění, platí fakticky nižší daně než lidé s nižšími příjmy?

Upřímně řečeno, nejsem schopen přijmout dělení společnosti na bohaté a chudé... Ale ano, vůči této věci je celá řada výhrad a jsem připraven v rámci nového zákona o dani z příjmu a v souvislosti s penzijní reformou tuto věc do konce roku 2012 odstranit.

Byla při jednání o vládě nějaká chvíle, kdy jste si říkal - to se nepodaří, nemá to smysl, pojďme od toho pryč? Nebo kdy hrozilo ze strany vašich budoucích koaličních partnerů, že to jednání ukončí?

Neměl jsem ten pocit. Říkal jsem si možná někdy - pane Bože, mám tohle zapotřebí, jdu domů - ale to vás někdy napadne při každé těžší práci, nejen při politice. Ale nikdy to nevypadalo na krizi a na to,že se to jednání rozpadne.

Máte mít ve vládě pět křesel. Původně jste říkal, že máte mít stejný počet míst jako ODS, nedopadlo to tak.

Dohoda o počtu míst, kterou uzavřel Karel Schwarzenberg, byla podmíněna váhou resortů. A vzhledem k tomu, že to jsou resorty opravdu velké váhy, tak mám pocit, že naše zastoupení je důstojné.

Může dlouhodobě fungovat vaše spolupráce s Věcmi veřejnými, když máte poměrně odlišné programy a priority?

Může, protože jsme připravili koaliční dohodu a ve chvíli, kdy ji strany podepíší, přestávají prosazovat svůj vlastní program a prosazují společnýkoaliční. Jsou v něm věci, které se mi líbí více a některé méně, ale já se pod ten kompromis ochotně a rád podepíšu.

Slibujete úspornou vládu. Bude to ale i vláda opravdových odborníků, když třeba spisovatel a bývalý novinář povede vnitro nebo zubař kulturu?

Neexistuje žádná vysoká škola ministerská. Je zcestná představa, že třeba ministr financí má být největší žijící ekonom v zemi. Ministr má být zdatný politik, má se obklopit nejlepšími odborníky a s jejich pomocí prosazovat to, k čemu se rozhodli voliči ve volbách.

V Praze jste v čele kandidátky s Karlem Schwarzenbergem porazili i ODS. Už víte, kdo bude na podzim vaším kandidátem na primátora Prahy?

Znám tři jména, ze kterých se vybírá, všechna jsou velmi kvalitní. Ale protože to může být jen jeden, tak ti dva si nezaslouží, aby se mediálně dostali do situace opticky poražených, takže žádné jméno teď nepovím.

Už jste s panem Schwarzenbergem probíral, jestli by měl kandidovat při příští volbě prezidenta?

Nedomlouval jsem se s ním o tom. Nemá cenu vést o tom širší diskusi. To je ryze jeho rozhodnutí. Pokud by řekl, že ho to zajímá a že by byl rád, kdyby ho jeho vlastní strana navrhla, tak to TOP 09 určitě udělá. Jestli to Karel Schwarzenberg řekne, to vážně nevím.

Idnes.cz, 8. 9. 2010, Rubrika: Zprávy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme