Němec: Jednání v politice jsou prý jiná než v byznysu

Rozhovor s lídrem pardubické TOP 09 Janem Němcem

6. 11. 2010

Co bylo podle vás při povolebním vyjednávání nejdůležitější?

Jako velmi pozitivní krok jsem považoval vytvoření tzv. Trojkoalice, která se skládala z TOP09, SPP a Pardubáků. S jejími reprezentanty jsme došli k téměř stoprocentní shodě v našich volebních programech a pak už jen záleželo, kdo další se knámpřidá.VTrojkoalici pro nás bylo důležité také to, že SPP i Pardubáci respektovali TOP09 jako rovnocenného partnera, nedávali nám najevo, že by nad námi díky počtu mandátů v zastupitelstvu mohli mít převahu.

Co bylo podle vás tím klíčovým, že jste si nakonec jako Trojkoalice "plácli" se sociální demokracií?

Asi to, že ODS nebyla schopna respektovat výsledek voleb, že si členové jejího vyjednávacího týmu zřejmě pořád mysleli, že to prostě nějak dopadne. Byla u nich cítit naprostá neochota ke kompromisům.A ve finále mě dorazilo vyjádření jejího lídra, pana Krejčíře, že ODS nemá zájem na vytvoření středopravicové koalice. Přitom nám, jako Trojkoalici, přišlo logičtější spojení s ODS než se sociální demokracií.

Lídři ODS i ČSSD shodně tvrdili, že jste nedodržel společnou džentlmenskou dohodu o spolupráci...

Je pravdou, že jsme se zúčastnili společného jednání, kde jsme ale nikomu nic neslíbili, snad jen to, že jednání budou pokračovat. Nabízeli nám sice nějaký papír k podpisu, to jsme však odmítli.

Co bude vaší prioritou pro toto volební období?

Budeme tohoto chtít stihnout co nejvíc. Předběžně jsme v nové koalici hovořili o tom, že bych jako radní měl mít na starosti komunikaci se zahraničními partnery, investory a Evropskou unií. Myslím, že bych zde mohl využít své zkušenosti ze zahraničí.Budeme se také snažit o zjednodušení státní správy, revizi městských akciových společností, veřejných zakázek, zavedení průhledných výběrových řízení. To jsou věci, na kterých se dají velice rychle ušetřit peníze. Za ně by se pak mohlo vybudovat něco užitečného - třeba třída Míru.Ataké budeme usilovat o to, aby se za další čtyři roky už nekonaly volby do městských obvodů.

Máte nějaké zkušenosti se státní správou?

Nikdy jsem v ní nepracoval. Věřím, že její mechanismy se ale rychle naučím. Výhodou je, že se v radě města budu moct opřít o mého nynějšího stranického kolegu, bývalého pardubického primátora Libora Slezáka.

td

Pardubický deník., 6. 11. 2010, Rubrika: Pardubicko, Strana: 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme