Nemáme v čele maskota a nejsme strana přeběhlíků

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

4. 9. 2010

* * Předseda Petr Nečas se do vás při startu kampaně ODS pustil výroky jako: „Nejsme marketingová bublina tvořená hrstkou přeběhlíků. Neschováváme se za nastrčeného maskota, za jehož zády jsou vidět kandidátům jenom uši.“ Nebo: „Nejsme monarchistická strana, která prstem vybírá své kandidáty.“ Jak se vám líbí, že se koaliční partner do vás takto naváží?

Neumím si představit, že by se výroky, které jste řekl, vztahovaly na TOP 09. Nemáme v čele maskota a nejsme strana přeběhlíků, protože jsme nikam nepřeběhli, ale založili jsme si novou stranu. Nejsme monarchistická strana, která ukazuje prstem. Nesouhlasím, že by se do nás pan premiér navezl, dokud vám nepotvrdí, že mluvil o nás, a vůbec nechápu, jak si nás s těmi výroky můžete spojovat.

* * Neoznačil vás přímo, ale z kontextu to jasně vyplynulo.

To možná pro vás, protože se na svět díváte divnýma očima. Nic z toho přece jednoznačně nejsme. To jako bych řekl krásná blondýna s velkýma prsama a vy byste si to vztáhl na sebe.

* * Třeba když Nečas říká, že jste monarchistická strana, která si prstem vybírá kandidáty, tak naráží na Zdeňka Tůmu, kterého jste si vybrali za kandidáta na pražského primátora.

Všichni i on prošli regionální volbou podle stanov. Ale já nechci polemizovat s panem premiérem, zeptejte se ho, jestli myslel nás, pak vám odpovím. Ale musím se zeptat já vás, z čeho usuzujete, že jsme to my?

* * Hned když jste vybrali Zdeňka Tůmu, tak ODS říkala, že se chováte jako monarchové, kteří si vybírají prstem.

Říkal to pan premiér? Neříkal. Pana Tůmu zvolil regionální sněm, a to dokonce jednomyslně. Máte jiný důkaz?

* * Když mluví o tom, že na rozdíl od jiných při jednáních nespí, tak naráží na vašeho předsedu Karla Schwarzenberga.

Ale to také nejsme my. Zeptejte se i jiných stran, třeba se v tom uvidí.

* * Co říkáte na záznam MF Dnes, podle které odvolaný náměstek obrany Jaroslav Kopřiva říká, že za předraženými zakázkami byl bývalý ministr obrany Martin Barták, kterého jste si vzal za náměstka?

Nikdo z nás se nemůžeme bránit proti tomu, co o nás někdo říká. A také neznamená, že když o nás někdo něco říká, tak říká pravdu. Jediná informace je, že Kopřiva něco říká. Někdo by měl vyšetřit, jestli to, co říká, je pravda.

* * Byl náměstkem pro vyzbrojování pod ministrem Bartákem. Nezpochybnil Kopřiva jeho důvěryhodnost?

On zpochybnil sám sebe, když jako náměstek ministra hovořil takovýmto způsobem se zástupci zbrojního koncernu, navíc o zakázce, kterou si ministerstvo nechtělo pořídit. Každý z nás politiků, Nečas, Vondra, Kalousek, John, je občas odsouzen k tomu, že o něm někde někdo něco říká, aniž by se tomu mohl bránit.

* * Neuvažujete o tom, že byste pana Bartáka odvolal?

Na základě čeho? Že o něm něco pan Kopřiva řekl? Buď to může být sprostá pomluva, nebo na tom něco může být. Myslíte, že na základě toho, co může být jen sprostá pomluva, někoho odvolám? Nezdá se vám slušný postup nejprve zjistit, zda to, co říkal pan Kopřiva, je pravda?

* * Politika je o symbolech a někdy je lepší, když člověk odstoupí z funkce, než aby médii nechal vláčet instituci, pro kterou pracuje.

Ano, politika je otázkou symbolů, ale kdybych měl pokaždé někoho odvolat jen kvůli tomu, že o něm někdo něco řekne, tak bych musel odvolat úplně všechny. Musel bych začít u premiéra a skončit u sebe. Nemůžete nikomu zabránit, aby mluvil o druhých.

* * To určitě, ale pokud to říká někdo důležitý o druhém důležitém, tak to má váhu.

Pan Kopřiva není nikdo důležitý, ale osoba, která fatálně selhala. V okamžiku, kdy zjistil, že všechny jeho politické ambice, které vázal na svou stranu, skončily, tak selhal. Je také otázka, zda mám více věřit zkrachovalému, přiopilému Kopřivovi nebo svému státu. Jestliže má pan Barták z března čerstvou prověrku na stupeň tajné, tak je jasné, že se všem jeho aktivitám věnovaly zpravodajské služby a prověřily ho bez jakéhokoli problému. Mám černé na bílém, že stát panu Bartákovi věří, a já mu budu věřit, dokud nebude prokázáno, proč bych mu věřit neměl. Za druhé zrovna dnes jsem pana Bartáka uvolňoval z práce na zahájení volební kampaně ODS, kam ho osobně pozval pan premiér Nečas. To znamená, že má i plnou důvěru mého koaličního partnera.

* * Vyšle TOP 09 na obranu svého náměstka?

Máme vlažný vztah k tomu nominovat koaliční náměstky, myslíme si, že ministerstvo je monokratický orgán a odpovědnost mají nést ministři. Není to naše personální priorita, ale zeptejte se našeho předsedy, ten jediný má personální otázky v kompetenci.

Oldřich Danda

Právo, 4. 9. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme