Nejvíce "fanoušků" má Schwarzenberg

Billboardy, setkání v ulicích, debaty. Prezidentští kandidáti rozjíždějí své kampaně. Nezapomínají ani na sociální sítě. Na prvním místě v oblibě fanoušků je Karel Schwarzenberg, který jich má na Facebooku přes dvacet tisíc. Mílovými kroky ho ale dohání právník Vladimír Franz.

9. 8. 2012

Využití sociálních sítí pro prezidentské volby se v současnosti přímo nabízí. Jejich správa stojí kandidáty podstatně méně než jiné druhy kampaně jako billboardy nebo setkání s voliči v ulicích. To se hodí při omezeném množství financí, které adepti na nástupce prezidenta Klause mají. Přitom na nejoblíbenější sociální síti v Česku Facebooku je dnes přes tři a půl milionu uživatelů. Především k mladým lidem se tak dostane kampaň lépe než kdekoli jinde.

Jak si jednotliví kandidáti na sociálních sítích vedou? IHNED.cz udělal malý průzkum mezi hlavními favority.

Mezi jeho vítěze patří, alespoň co se počtu fanoušků týče, kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg. Na Facebooku jeho profil sleduje přes dvacet tisíc lidí. Jde ale o fanoušky posbírané během několika let, vlastní stránku na podporu prezidentské kandidatury zatím nemá. Navíc se na profilu nic zásadního neděje, údajně proto, že kníže oficiální kampaň ještě nezahájil.

Kandidáti a Facebook

Kandidát Počet fanoušků na FB

Karel Schwarzenberg 20 661

Vladimír Franz 14 744

Jan Fischer 4703

Miloš Zeman 4050

Klára Samková 2864

Přemysl Sobotka 1411

Jana Bobošíková 1119

Jiří Dienstbier 582

Vladimír Dlouhý 767

Zuzana Roithová 595

"Kampaň zatím rozjíždíme a určitě hodláme využít velké množství fanoušků, které pan Schwarzenberg na sociálních sítích má," oznámil pro IHNED.cz Marek Vocel, vedoucí volebního týmu ministra zahraničí. Je přesvědčen, že aktivita na sociálních sítích dokáže především u mladší generace rozhodnout o volebních preferencích.

Opačný názor má odborník na média a sociální sítě Vojtěch Bednář. "Úřad prezidenta je stále vnímán jako poměrně konzervativní záležitost. Takže ačkoli prezidentští kandidáti mají své profily a jsou na nich aktivní, tak to podle mého názoru není to, co by rozhodovalo o výsledku voleb.  Přeci jen nejsme Amerika," řekl Bednář. Naráží tak na právě probíhající kampaň k prezidentským volbám v USA, která se z velké časti odehrává právě na sociálních sítích.

Uspěje Franz?

Právě na americký způsob vsadil trochu kontroverzní kandidát na prezidenta Vladimír Franz. Vede kampaň výhradně přes sociální sítě a na své stránce ke kandidatuře má ke středečnímu večeru již téměř patnáct tisíc fanoušků, čímž obsadil druhé místo. Počet příznivců ale roste rychlostí, o jaké se ostatním kandidátům může jen zdát. Navíc se mu tuto základnu povedlo nasbírat během několika málo týdnů.

Hudební skladatel a malíř, jehož výrazné tetování budí nejrůznější reakce i v zahraničí, hlásá heslo "Otevřete nejen oči, ale i mysl". "Pan Franz má na Facebooku velké množství fanoušků, kteří jsou i aktivní, otázkou ale je, do jaké míry to dovede posunout veřejné mínění tak, aby to bylo statisticky znatelné," míní Vojtěch Bednář.

Až bronzový post v počtu fanoušků patří největšímu favoritovi v průzkumech Janu Fischerovi. Sleduje ho o něco více než 4700 uživatelů, to je v porovnání s Franzem velký skok dolů.

Konzultant pro oblast marketingu Fischerovy kampaně Jaromír Soukup ale potvrzuje, že je pro ně komunikace s voliči přes sociální sítě důležitým bodem. "V mnoha ohledech internet nabízí rychlou a velmi přímou cestu k občanům, a zejména umožňuje velmi přesně zacílit komunikaci," zdůrazňuje pozitiva internetové cesty.

"Na druhou stranu si ale nikdo nemůže myslet, že se kampaň na sociálních sítích a internetu obecně obejde bez výraznějších finančních investic, byť náklady při stejné efektivitě nemusí být takové jako na offline reklamu," dodává.

Samková ráda komentuje vše, co se jí týká

Další eso v komunikaci přes sociální sítě je překvapivé - je jím Miloš Zeman. Oficiální stránka pro podporu jeho kandidatury má na  Facebooku přes čtyři tisíce fanoušků. Vznikla ale nezávisle na volebním týmu, který zatím dává Strana práv občanů dohromady. "Zatím je vše ve výstavbě, takže ani žádné přesnější informace o volební kampani nemáme," řekla  ředitelka PR strany Hana Burianová s tím, že o týmu bude jasno během  následujících týdnů.

Velmi aktivní na svém osobním profilu je čerstvá kandidátka Klára Samková. Má téměř tři tisíce přátel a často se tu vyjadřuje k veřejně přetřásaným tématům a článkům, které se jí týkají. Svou aktivitu sama glosuje větou v profilu: "Kdy já se už konečně naučím držet pusu!! Asi až na kremačním roštu..." Pokud v prezidentské volbě uspěje, máme se tedy na co těšit.

Po ní v žebříčku následují kandidáti, kteří mají lehce přes tisícovku fanoušků. Patří sem Přemysl Sobotka a Jana Bobošíková.

Vladimír Dlouhý a Zuzana Roithová si stránku na Facebooku administrují sami, mnoho fanoušků si ale nezískali. Podobně na tom je Jiří Dienstbier, kterému spravují stránku ke kandidatuře tvůrci kampaně, sleduje ji jen necelých šest stovek uživatelů.

Fischerová na chvostu

Na chvostu v našem výběru sedí herečka Táňa Fischerová, která ale dopředu avizovala, že žádnou kampaň z vlastní iniciativy vytvářet nebude. Stránka s optimisticky prorockým názvem Prezidentka Táňa  Fischerová byla založena  teprve na začátku srpna a od té doby  nasbírala žalostných 76 fanoušků. "Mám to štěstí, že po funkci neprahnu a vůbec se kvůli ní netrápím. Pro mě osobně bude lépe, když to nedopadne," řekl Fischerová v červencovém rozhovoru pro IHNED.cz.

Kromě  Facebooku kandidáti využívají ještě především Twitter a YouTube. Na Twitteru mají někteří dokonce dva účty. Většinou lze snadno poznat, který je jejich a na kterém se za politika vydává skalní fanoušek či kritik. Na YouTube těží kandidáti ze své politické příslušnosti, neboť jimi používané kanály jsou zároveň i stranické. Mezi ně patří pánové Schwarzenberg, Sobotka či Dienstbier.

Jolana Rumanová

iHNed.cz, 8. 8. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme