Největší sponzor TOP 09? Podle účtů to jsou Zemanovci

Kdo patří mezi nejštědřejší donátory TOP 09? Pohled do seznamů dárců strany dává jednoznačnou odpověď. S pěti miliony je to Strana práv občanů Zemanovci – tedy jeden z úhlavních nepřátel Schwarzenbergovy partaje.

2. 11. 2013

Informace není jednoznačným důkazem usmíření věčných rivalů, ale spíše vtípek TOP 09. Zemanovci totiž ve své předvolební kampani vsadili na slogan „zastavili jsme Kalouska“ a oblepili jím celou republiku. Jenže jakoukoliv zmínku o svém místopředsedovi a někdejším ministrovi financí chápe TOP 09 jako stranickou kampaň. A v tom případě nesmí chybět v nákladech partaje.

Z kvalifikovaného odhadu, který si TOP 09 udělala, jí vyšlo, že za takové množství billboardů museli Zemanovci zaplatit alespoň pět milionů korun. Částku pak započítala do nákladů kampaně a Zemanovce zařadila mezi své dárce.

Straničtí právníci mají s termínem „dárce“ trochu problém. Interně tak aktivitu SPOZ označují spíše jako „nedbalostní dobrý skutek“. TOP 09 již v půli října přiznávala, že ji publicita ze strany soupeře zaskočila a netuší, jak ji ve svém transparentním účetnictví zohlednit. „Nikdo nás od TOP 09 nekontaktoval, netuším, kolik jsme za billboardy zaplatili. Myslím, že je to spíše taková legrácka,“ reagoval mluvčí SPOZ Vladimír Kruliš.

Ani Kalousek však na plakátech Zemanovcům nakonec úspěch ve volbách nepřinesl. Získali 1,51 procenta hlasů a od státu tak vyinkasovali jen necelých osm milionů korun. Přitom na kampaň si deset museli půjčit.

Zemanovci v celkovém měřítku zaplatili vůbec nejvíce za jeden vhozený hlas. Podle oficiálních nákladů na kampaň (20 milionů), na něj tato strana vydala přes 260 korun. TOP 09 vyšel jeden hlas na 85 korun.

(svo)

Mladá fronta DNES, 2. 11. 2013, rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme