Nejsou to špioni, ale blbci, říká ministr zahraničí

Řecká policie zadržela na ostrově Limnos dva Čechy, kteří si fotografovali vojenské objekty. Hrozí jim obvinění ze špionáže.

12. 9. 2012

Čeští turisté jsou při lovu těch nejoriginálnějších snímků z dovolené evidentně nepoučitelní. Loni si tři Češi za fotografování vojenských objektů v Zambii vysloužili obvinění ze špionáže a mohli si odsedět až 25 let vězení. Nyní hrozí podobné obvinění dvěma Čechům, kteří nejspíš v neděli na řeckém ostrově Limnos hledali inspiraci pro připravovanou počítačovou hru při focení vojenských základen.

„Řecká policie je zadržela a při výslechu vypověděli, že si fotili a natáčeli ten vojenský terén pro nějakou počítačovou hru s vojenskou tematikou. Byli převezeni na ostrov Lesbos, kde je správní centrum regionu. Tam má prokurátor vyhodnotit, o jakou kategorii trestného činu se jedná,“ popsala konzulka Blanka Kovácsová.

Karel Schwarzenberg: Je-li někdo tak pitomý a fotografuje vojenské objekty, tak je mu těžko pomoci. Budeme se snažit je vytáhnout z té bryndy, do které se vlastní vinou dostali. Je to v zóně, kde to vždycky jiskří mezi Tureckem a Řeckem. Doufám, že řecké vojenské úřady pochopí, že to nejsou špioni, ale blbci.

Podle řecké policie jde o velmi závažné obvinění. Nejspíš i proto, že se vojenská základna nachází v citlivé oblasti blízko tureckých hranic. „Policie tvrdí, že materiály, které má, a informace, které nashromáždila o jejich práci, jsou velmi vážné. V nejhorším případě mohou být obviněni ze špionáže, a to není zrovna lehký trestný čin,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Jaký trest by je však v takovém případě čekal, si netroufá spekulovat - vše záleží na řeckých zákonech. Zadržení Češi jsou zaměstnanci firmy Bohemia Interactive Studio, která vyvíjí počítačové hry. Ve výpovědi uvedli, že sbírali obrazový materiál pro chystanou válečnou hru Arma 3, která se má odehrávat na egejských ostrovech. Údajně tak chtěli vylepšit její grafiku. Firma však popírá, že by jim focení choulostivých objektů zadala.

„Žádný takový úkol neměli. Netuším, co se tam mohlo stát, a jsem z toho trochu znepokojen. Děláme hry z této arma série deset let a nikdy jsme k tomu nepotřebovali ani nepoužívali žádné utajované informace. Ta hra je pro veřejnost, ani takové informace použít nemůžeme,“ řekl marketingový manažer firmy Bohemia Interactive Ota Vrťátko s tím, že zatím nemají o zadržení žádné potvrzené informace a snaží se své zaměstnance kontaktovat. „Myslím, že je to nesmysl. Už se nám stalo minulý rok, že si spletli obrázek ze hry s reálnou fotkou. Podle mě to bude něco podobného. Ani nemyslím, že lze na turisticky běžně přístupném ostrově vyfotit něco tak závažného, abyste byli obviněni ze špionáže,“ shrnul Vrťátko.

Ostrované se zlobí

Podle webu ostrova www.limnosreport.gr však nemají tamní obyvatelé s připravovanou hrou Arma 3 problémy poprvé. Loni se dozvěděli, že si firma vybrala právě Limnos a přilehlý ostrůvek Agios Efstratios jako ideální prostředí pro tuto válečnou hru.

Hra se modeluje na základě reálných geografických dat a místním se nelíbilo, že se krajina jejich ostrovů má ve hře proměnit v bitevní pole. Kauzou se tehdy zabývala řecká policie, vojenské složky i parlament. Zatčení zaměstnanců firmy tak považují jen za další dějství.

„Je-li někdo tak pitomý a fotografuje vojenské objekty, tak je mu těžko pomoci. Budeme se snažit je vytáhnout z té bryndy, do které se vlastní vinou dostali. Je to v zóně, kde to vždycky jiskří mezi Tureckem a Řeckem. Doufám, že řecké vojenské úřady pochopí, že to nejsou špioni, ale blbci,“ vyjádřil se k celé kauze ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Radka Římanová

Mladá fronta DNES, 12. 9. 2012, Rubrika: Ze světa, str. 16

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme