Nejsem maskotem, ale předsedou, ohradil se Schwarzenberg

6. 5. 2010 | 20:10

Podívejte se na záznam celého rozhovoru z pořadu Hyde Park

Útočník na Bohuslava Sobotku byl podle Karla Schwarzenberga "vožrala", který si na něm chtěl léčit své křivdy.

Předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg dorazil do interaktivního pořadu Hydepark rovnou ze své proslulé akce Na pivo s Karlem. Diváky přivítal sobě vlastní ironií: "Dobrý večer všem, kdo se na tohle dívaj".

"Nejsem maskotem, ale předsedou," ohradil se hned v úvodu proti tvrzení, že v TOP 09 má hlavní slovo její místopředseda Miroslav Kalousek.

"V politice jsem proto, že mě štvalo, jak to tam vypadá," uvedl Schwarzenberg. Strana pro něj není svátost, kterou není možné opustit. Člověk dle jeho mínění může v průběhu života změnit názor a ze strany vystoupit nebo přejít do strany jiné.

Útočník na Sobotku byl "vožrala"

"Útočník měl vysoké promile v krvi, prostě "vožrala", který měl pocit, že mu bylo někdy ukřivděno. To se vždycky může stát. Mě taky nadával a řval na mě nějaký opilý ukřivděný člověk. Lidé občas přičítají politikům všechny křivdy svého života," komentoval kníže útok na místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Podle něj je pravicová osvěta příliš malá, někdy se nedaří všechny problémy vysvětlit, což pravici ubírá hlasy. Domnívá se, že lidé chtějí nápravu, chtějí změnu a více rozumí problémům státu.

Koalice s ČSSD? Jen s jiným vedením

Koalice ČSSD a TOP 09 by podle jeho slov byla možná pouze za předpokladu, že by tam bylo vedení, kde platí slovo. "Nynější vedení několikrát dokázalo, že to neumí. Museli by tam být jiní lidé," prohlásil kníže.

"Byl bych spokojen, kdybychom dostali 51 procent. Ne to byla legrace, stačilo by mi, kdybychom skončili třetí," vtipkoval Schwarzenberg.

"S Věcmi veřejnými bych sestavoval koalici jen velmi těžko, velmi těžko. Je to neprůhledná strana, která neumí objasnit své finance. To co zveřejnili o své kampani absolutně nepokrývá výdaje," myslí si Schwarzenberg.

A co ho nejvíce negativně překvapilo po návratu do Čech? "Myslel jsem si, že tu morální očistu zvládneme rychleji. Morální obroda je to, co nejvíce česká společnost potřebuje," uzavřel kníže.

Parlamentní listy, 6. 5. 2010, Rubrika: poslanecká sněmovna
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme