Nejprve zamezím zneužívání dávek

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Jaromírem Drábkem

1. 7. 2010

* Co bude vaše priorita po nástupu?

Začít připravovat důchodovou reformu, protože Ústavní soud nám nastavil hranici: podzim 2011, dokdy ji musíme nastartovat.

* Na čem jste se ohledně resortu práce a sociálních věcí shodli v koalici?

Na drobných změnách v zákoníku práce, na zlepšení možnosti zaměstnávání absolventů a na částečný úvazek. Slevu na sociálním pojištění ale v této souvislosti nechystáme. Dále rozšíříme rozsah práce na dohodu ze 150 na 300 hodin ročně a zároveň zpřísníme kontroly. Protože z dohod o provedení práce se neplatí zdravotní a sociální pojištění. Zvažujeme zrušení možnosti přivýdělku v nezaměstnanosti, protože se to zneužívá.

* Umožníte delší řetězení pracovních poměrů na dobu určitou?

Rozvolníme tento způsob zaměstnávání. Je to vhodné protikrizové opatření v současné době, kdy je třeba ekonomiku spíše nastartovat. Nastavíme podmínky tak, aby nemohlo dojít ke zneužití a k nekonečnému řetězení pracovních poměrů. Chceme odstranit výjimky – obecně je hranice dva roky, nicméně ve školství nebo při závažných pracovních důvodech zaměstnavatele je to víc.

* Legislativní změny budou několik měsíců trvat. Chystáte nějaká okamžitá opatření?

Čas chci využít k prověření zneužívání sociálních dávek. Stát vynakládá velké množství prostředků na lidi, kteří pomoc ve skutečnosti nepotřebují.

* Kde je podle vás chyba?

V kontrolních institutech státu. Úřady práce či správy sociálního zabezpečení musí využívat všechny mantinely, které dosavadní právní předpisy dosud umožňují, a musí důsledně kontrolovat, zda lidé, kteří využívají sociální síť státu, jsou těmi potřebnými. Některá města už to iniciativně dělají, ale je potřeba to zavést celoplošně.

* Co máte konkrétně na mysli?

Prověřování informací, které lidé napíší do dotazníku o příjmových a majetkových poměrech. Účinná kontrola uchazečů o práci, jestli zároveň nepracují načerno. Nejen symbolické či formální sledování.

* Jak chcete přimět úřady dělat důsledně, co mají? Nebude to vyžadovat více úředníků?

Je to záležitost organizace práce a manažerského řízení. Nechtěl bych, a ani na to není prostor, aby se zvyšovaly výdaje státu na tuto oblast.

* Sociální dávky chce nastupující vláda snížit o 10miliard. O které dávky půjde?

Jednání nejsou ještě uzavřena. Jednáme o snížení příspěvku na péči v 1. stupni závislosti, dávka je masivně zneužívaná lidmi, kteří tu pomoc ve skutečnosti nepotřebují.

* Je ve hře snižování dávek, jako je rodičovská nebo porodné?

Předběžně to vypadá, že půjdeme dávku po dávce a budeme zkoumat, nakolik je sociálně nezbytná. Pro ilustraci: panuje shoda na tom, že porodné je jednorázová dávka, kterou je lepší nahradit zvýšením mateřské.

Jitka Vlková

MF Dnes, 1. 7. 2010, Rubrika: Ekonomika, Strana: 8

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme