Nechci, aby se skrze mě útočilo na TOP 09

Rozhovor s Pavlem Severou

3. 9. 2010

* * Odvolaný náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva vás na novinářské nahrávce označil jako svého možného nástupce, který by po jeho odchodu z obrany mohl dokončit podezřelý obchod. Co vás napadlo, když jste se toto dočetl v novinách?

Byl jsem šokován a nemile překvapen. Jsem také dotazován, proč to řekl? Asi proto, že lidé, když něco slibují, ať jsou to lobbisté či kdokoli, slibují víc, než mohou zařídit, aby vypadali důvěryhodněji či schopněji. Já jsem u žádného jednání nebyl a netuším, proč to dělal.

* * Vy jste s Kopřivou spolupracoval ještě v rámci KDUČSL na bezpečnostním programu...

Jaroslav Kopřiva byl v komisi pro bezpečnost KDU-ČSL a byl to dlouholetý náměstek, chodil do branného výboru Sněmovny, takže jsme se vídali často.

* * Překvapilo vás, co si povídá s lobbisty po hospodách?

Naprosto bych to nečekal, moje zkušenosti s ním jsou jiné.

* * Každopádně vás do toho zatáhl, měl jste se stát generálním sekretářem TOP 09, neobáváte se, že to pošpiní i stranu?

Proto, že se toho obávám, i když se ta kauza netýká mé osoby – protože nikomu nemůžete zakázat, aby o vás mluvil v hospodě – tak jsem navštívil pana Schwarzenberga i pana Kalouska. Řekl jsem jim, že bych považoval za vhodné, aby mé jmenování generálním sekretářem pozdrželi, aby se kvůli zástupné kauze neútočilo na mě i na TOP 09.

* * Co znamená pozdrželi?

Řekl jsem, ať si prověří všechny okolnosti. Nemám obavu, že by se na mě něco mělo najít, protože jsem v tom nefiguroval. Jsem znechucen a vadí mi to, ale těžko mohu bojovat s tvrzením, které říká, že pokud by se něco stalo, tak by se stalo i něco jiného.

* * Vy jste v nedávné době s panem Kopřivou řešil věci z resortu obrany?

Neřešil.

* * Ptal jste se ho nyní, proč o vás takto mluví?

Nevolal jsem mu, ani nehodlám. Myslím si, že bych ten rozhovor nezvládl, a nevím, co bych mu řekl. Je to chyba, co se stalo. On to ví taky. Byl to úlet, který nikdo nečekal, alespoň já ne. Mrzí mě to.

Oldřich Danda

Právo, 3. 9. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 2

Štítky
Osobnosti: Pavel Severa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme