Nečas viní audity na financích, Kalousek odkazuje na Unii

9. 3. 2012

Nedostatečně důrazné audity na ministerstvu financí jsou hlavním problémem ČR při čerpání evropských fondů, kvůli nimž se Praha ocitla „na koberečku“ před Evropskou komisí. Prohlásil to včera premiér Petr Nečas (ODS). Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) však resort jen plní to, co po něm chce EK.

„Momentálně se ukazuje, že nejslabší místo spatřuje Evropská komise a Evropský účetní dvůr v systému auditů, které jsou řízeny ministerstvem financí. To je v současné době nejkritičtější bod, který budeme muset v dialogu s EK vyřešit,“ řekl novinářům Nečas.

Odvolal se přitom na svůj úterní telefonický rozhovor s eurokomisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem.

Nečas doplnil, že bude třeba vypracovat plán, na jehož základě bude ČR „odstraňovat námitky, které vůči našemu postupu v evropských fondech jsou“.

Kalousek však pochybení včera pro Právo odmítl slovy, že ministerstvo jen plní platné unijní nařízení z roku 2005, podle něhož za správné fungování fondů mají zodpovídat jednotlivá ministerstva či regionální rady. Podle něj Nečas použil ne příliš přesnou zkratku.

„Problém není u nás, ale v decentralizovaném auditu, kdy interní auditoři jsou u správců jednotlivých programů. Byť s tím před sedmi lety EK souhlasila a takto to certifikovala, tak nyní k systému přestává mít důvěru a tlačí na to, aby veškerý audit dělalo ministerstvo financí, jemuž je EK ochotna věřit,“ uvedl Kalousek.

„Pokud Komise bude trvat na tom, abychom ho změnili, tak ho změníme, ale je to změna pravidel během hry,“ dodal.

(rsk)

Právo, 9. 3. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme