Na to, že by mne lidé zvolili, jsem vůbec nebyl připravený

Rozhovor s poslancem TOP 09 Janem Farským

7. 6. 2010

* Počítal jste s takovým úspěchem u voličů? Jak moc jste byl na něj připravený? Dělal jste si nějakou zvláštní osobní kampaň nebo je váš úspěch výrazem vaší obliby na Semilsku a v celém kraji?

V žádném případě jsem s takovým výsledkem nepočítal. Vpolovině března jsem si přivodil při nárazu do sněžného děla tříštivou zlomeninu obou stehenních kostí a poničil si levé koleno. Když vše půjde jak má, za tři týdny se na nohy budu moci postavit. Do té doby jsem na vozíku. Žádnou kampaň jsem tak nedělal, byl jsem pouze na jednom billboardu v Semilech s lídrem kandidátky Václavem Horáčkem. Myslím, že podpora vychází z dlouhodobé práce celého hnutí Starostové pro Liberecký kraj, a také z volebních aktivit typu volte čtyři odzadu. Se vstupem do sněmovny jsem vůbec nepočítal, proto jsem také na ni nebyl připraven. Ve sněmovně jsem ale v minulosti pracoval, tak nejdu do neznámého prostředí.

* Budete dál starostovat v Semilech nebo se stanete poslancem na plný úvazek?

Do října chci zůstat starostou Semil. V komunálních volbách chci určitě znovu kandidovat, a pokud lidé ve volbách zhodnotí mé působení pozitivně, bude mi ctí se dále podílet na rozvoji Semil ve vedení města. Práce ve sněmovně je zajímavá, ale málokdy vidíte konkrétní výsledky. Mnohdy jsou jednání nekonečná a neúspěšná a vedoucí až k pocitu marnosti. Při řízení města jsou výsledky vaší práce vidět na první pohled. Aten pohled by mně chyběl.

* Budete si muset nějak přeorganizovat život, kvůli svému překvapivému vstupu do poslanecké sněmovny?

Určitě. Jak konkrétně ještě nevím.

* Jaké problémy, s nimiž se v současné době potýká Liberecký kraj, považujete za nejpalčivější?

Z úrovně sněmovny je nutné pracovat na snížení administrativního zatížení podnikatelů, zpružnění trhu práce, zvýšení vykonatelnosti práva, zajistit fungování policie i justice. Když toto splníme, bude se lidem lépe podnikat a sníží se nezaměstnanost.

* Co byste rád jako první dobrou věc prosadil ve sněmovně (nejen pro Liberecký kraj)?

Zprůhlednění výběrových řízení, tak jak už několik let funguje v Semilech, ale třeba i v Hrádku nad Nisou. Přináší to obrovské úspory v rámci státního rozpočtu a vrací férovost do podnikání. Je potřeba zamezit korupci, která stojí ročně desítky miliard na předražených a nekvalitních zakázkách a ničí podnikatelské prostředí.

* Už máte vybraného svého asistenta, asistentku do sněmovny?

Ne.

Jablonecký deník, 7. 6. 2010, Rubrika: Jablonecko, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme