Na svých zámcích si nájem neplatím

3. 4. 2010

Čimelice, Karlov, Hraběšín. Nejbohatší český politik Karel Schwarzenberg svůj majetek neskrývá. O svých nemovitostech a příjmech mluví otevřeně, podrobně a se suchým knížecím humorem.

Mezi novináři koluje historka, jak vznikal jeden rozhovor s Karlem Schwarzenbergem. Kníže dotyčného navigoval, jak ho ve Vídni najde: „To máte hrozně jednoduchý. Pojedete na Schwarzenbergplatz, pak po Schwarzenbergstrasse a dojdete ke Café Schwarzenberg, kde budu sedět."  Ve Vídni to tak skutečně je. Respektive nejsou to zdaleka jediná místa ve městě, které nesou jména rodu.

Ač se uchází o hlasy tradičně rovnostářských Čechů, neměl s dotazy MF DNES na své majetkové poměry problém. Slíbený termín odpovědí nakonec o dvě hodiny překročil. „Omlouvám se za zpoždění, přepočítávala jsem ještě hektary," vtipkovala jeho asistentka. I tak odpověděl kníže dřív než většina z osmi oslovených předsedů politických stran.

O několik dní později navíc asistentka volala znovu, že se změnila odpověď na otázku, jestli má osobní automobil. Původně měl totiž Schwarzenberg pronajatý vůz Škoda Superb, který teprve hodlal v nejbližší době koupit. „Tak ho právě koupil."

Schwarzenbergovy odpovědi byly akurátní. Například měsíční příjem, který „mu byl připsán na účet v březnu za práci senátora", jak sám napsal, vypočítal do koruny. A uměl být i vtipný. MF DNES se například ptala, jestli předsedové „přispívají dětem/manželce/přítelkyni na domácnost. „Děti již dostaly své dědictví, dávám jim jen dárky. Manželka bydlí ve Vídni na zámku v Murau. A přítelkyni? Které?" napsal v odpovědi Schwarzenberg.

A vyhrál i pomyslný souboj o nejdelší odpověď ze všech dotazníků. A to v otázce, jaký vlastní nemovitý majetek. „Zámek v Čimelicích, Karlově, Rakovicích, Hraběšíně, Kutné hoře-Sedlci, tři nemovitosti v Praze, přes dvě desítky obyvatelných stavení v jižních a středních Čechách, zahradnictví v Čimelicích, několik hospodářských budov. Pozemky zejména v jižních a středních Čechách v celkové výměře 4 039,84 hektaru a jsem také vlastníkem 83,5 hektaru lesa u bavorského Weigenheimu a něco přes 18 hektarů pozemků v Rakousku," odepsal kníže.

Poslední otázka v dotazníku, jaký platí nájem, pak působila v jeho případě trochu zvláštně. „Neplatím, neboť bydlím ve svém," kontroval Schwarzenberg.

tes
Mladá fronta DNES, 3. 4. 2010, Rubrika: Téma dne, Str. 3
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme