Na podporu nezodpovědných voličů jsme rezignovali, říká Pavel Severa

On-line rozhovor s lídrem TOP 09 v Pardubickém kraji Pavlem Severou

28. 4. 2010
Na otázky čtenářů včera odpovídal Pavel Severa, lídr kandidátky strany TOP 09 v květnových parlamentních volbách.

* Co je mottem volebního programu vaší strany? (redakce Pardubického deníku)

Včas ozdravit společnost od korupce, klientelismu a nepotismu, omezit prostor pro korupci, která silně prorostla státní správu a je zde snaha „privatizovat si" státní aparát. Podobně také ozdravit veřejné finance. Ačkoliv se zdá, že náš program je tvrdý, opak je pravdou. Když nezačneme s reformami dnes, kdy to bude trochu nepříjemné, tak za nějaký čas to bude opravdu bolet. Anejvíce bohužel právě sociálně nejslabší občany, kterým dnes populisticky levicové strany slibují nereálné. Zkušenosti Maďarska a Řecka jsou výmluvné. Náš program je jako antibiotikum: když ho podáme včas, vyhnemese operaci či amputaci.

* Proč kandidujete do sněmovny? (redakce Pardubického deníku)

Protože jako konzervativní a odpovědný člověk chci přispět k tomu, aby se tady méně kradlo a zastavilo se nezodpovědné zadlužování, abychom mohli našim dětem předat tuto zemi v provozuschopném stavu. Před dluhy neutečeme, konkurence Asienámukazuje, že musíme být aktivnější, protože jinak nebudeme schopni udržet současnou životní úroveň.

* Jde o republikové volby, přesto -co nejvíce chybí lidem v Pardubickém kraji? (redakce Pardubického deníku)

Zejména rychlostní silnice R35. Dále jsem přesvědčen, že se musíme snažit o změnu rozpočtového určení daní pro obce a města, protože současný systém je výhodný pro Prahu, ale ostatní poškozuje. Za důležité považuji také zřízení střediska letecké záchranné služby v kraji, protože cca 50 procent jeho území není službou pokryto v zákoném limitu 15 minut.

* Nebojíte se, že váš hodně úsporný program řadu vašich případných voličů odradí? (Pavel Kříž)

Náš program je realistický a pravdivý, nemůžeme říkat něco jiného - a že to nenaláká některé voliče? Bohužel musíme na některé typy neodpovědných voličů dobrovolně rezignovat, pokud chceme opravdu napravit neutěšený stav současnosti.

* Změnil se váš názor na marihuanu? Co by vámi mohlo pohnout, abyste pochopil, že může i léčit... (joe fůů)

Nemám problém s faktem, že konopí může mít léčebné účinky. Nejsem si však jist, zda se někdy prokázalo, že léčebné účinky má hulení jointů. Nevadí mi, když někdo pije alkohol, je to jeho rozhodnutí a jeho zdraví, vadí mi, když pod vlivem alkoholu pak řídí auto. Nevadí mi, když si někdo kouří jointy, ale vadí mi, když jointy nebo jinou drogu dává dětem.

* Jak hodnotíte hosta následujícího volebního on-line, lídra Věcí veřejných Miroslava Petráně? (redakce Pardubického deníku)

Do jaké míry jeho názory odpovídají programu Věcí veřejných, nemohu posoudit. Přiznám se, že program Věcí veřejných je velmi široký a proměne zcela srozumitelný.

Celý rozhovor najdete na stránkách pardubicky.denik.cz/severa.

Chrudimský deník, 28. 4. 2010, Rubrika: Pardubický kraj, Strana: 2
Štítky
Osobnosti: Pavel Severa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme