MZV: Ambasádu v Kolumbii nezavřel Schwarzenberg

Komentář tiskového mluvčího MZV Víta Koláře

Mnislav „Atapana“ Zelený ve svém textu míří vedle, zřejmě nemá dostatek informací (Ruším, co jsem zrušil, LN 23. 8.). Předně: ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nerozhodl o uzavření ambasády v Kolumbii.

29. 8. 2012

Toto rozhodnutí padlo za jeho předchůdce z úřednické vlády Jana Kohouta. Schwarzenberg nastoupil po volbách do úřadu v době, kdy proces uzavírání byl téměř u svého konce.

Nikdo nezpochybňuje, že Kolumbie je pro naši zemi zajímavým a důležitým partnerem v Latinské Americe, ale současný svět se dynamicky mění. Mění se hospodářská situace zemí a regionů, politické poměry, stabilita nebo bezpečnostní podmínky. Diplomacie musí na tyto pohyby reagovat mnohem rychleji a častěji, než jsme byli kdykoli zvyklí. Zavírání a otevírání zastupitelských úřadů tak nemusí být v budoucnu nijak výjimečný jev.

Ministerstvo už v roce 2010 připravovalo širokou reformu úřadu, optimalizaci sítě ambasád a celkovou změnu pojetí diplomacie.

S tím přišla nová koncepce zastupitelských úřadů, které mohou pružně reagovat na podmínky ve světě, ať hospodářské, či politické. Vznikají malá efektivní zastoupení bez obslužného personálu, budov, majetků a tradičního zázemí, a to tam, kde diplomacie očekává možnost pro uplatňování politických či ekonomických zájmů země.

Zastoupení v Bogotě vznikne na tomto zcela novém principu. Půjde o malou ambasádu s jasně vymezeným úkolem a tím je jednoznačně prosazování ekonomických zájmů ČR. Pokud se v budoucnu ukáže, že cíle se nedaří dosáhnout, že jsou snahy marné, že se české firmy a produkty neprosazují, budeme perspektivy hledat jinde a úřad se uzavře.

Dovětek závěrem: dopis s žádostí o satisfakci, o kterém se pan Zelený zmiňuje, podle všech záznamů ministru Schwarzenbergovi nikdy nedorazil. Nalepil na něj stěžovatel známku?

Vít Kolář
tiskový mluvčí MZV

Lidové noviny, 29. 8. 2012, Rubrika: Názory, str. 9

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme