Müllerová: Vím, jak změnit projekt sKaret

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu oznámilo, že již má připraven návrh změn zákonů v souvislosti s kritizovanými sKartami.

6. 3. 2013

Do připomínkového řízení odeslalo materiál, který počítá s tím, že sKarta bude povinná coby identifikační karta na úřadech práce, ale lidé si budou moci vybrat, zda budou peníze dostávat složenkou či na účet, informovala mluvčí Štěpánka Filipová.

"Slíbila jsem v prosinci, že změníme sKartu tak, aby byla vstřícnější k lidem, kteří ji používají. A tyto změny úprava zákonů obsahuje," uvedla k návrhu ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09).

Uživatelé sKaret by měli mít v budoucnu možnost si vybrat, zda budou chtít společně s kartou otevřít i tzv. technický účet, na nějž jim budou chodit dávky. Doposud se tento účet otevíral automaticky, což bylo podle analýz, které si resort nechal vypracovat, i podle kritiků projektu, protiústavní.

Technický účet k sKartě by banka podle nových pravidel otevřela jen tomu, kdo bude chtít využívat platební funkci sKarty. Na změně smlouvy s Českou spořitelnou stran technických účtů se ministerstvo dosud nedohodlo. Další navrhovanou změnou je to, aby lidé pobírající dávky v hmotné nouzi, nemuseli hradit poplatek za posílání peněz složenkou.

jas, ČTK

tyden.cz, 6. 3. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme