Müllerová: U sKarty se neschovám za vládu

Jako osamělý ostrůvek poslední naděje působila včera v Poslanecké sněmovně vládní TOP 09. Jediná totiž ještě bránila projekt sociálních karet, který ostatní sněmovní strany, včetně koaličních partnerů, dlouhodobě kritizují. K obhajobě sKaret však TOP 09 přistoupila velmi vlažně a od počátku diskuse tak bylo zřejmé, že se strana s blížícím se koncem projektu už smířila.

15. 5. 2013

„Dnes jsem neslyšela nic nového, co by mě překvapilo. Spíš je to přehlídka souboje opozice a TOP 09,“ shrnula diskusi pro LN ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Zároveň připustila, že u senátního návrhu zákona na zrušení sKaret vítá zkrácení lhůty k projednání mezi prvním a druhým čtením na měsíc. Sněmovna se díky tomu k normě vrátí už v červnu, tedy ještě před parlamentními prázdninami. „Myslím si, že je potřeba už nalézt nějaké řešení. A já se poté nebudu schovávat za vládní řešení, považovala bych toto za přímější cestu,“ dodala rezignovaně ministryně.

Müllerová: Dnes jsem neslyšela nic nového, co by mě překvapilo. Spíš je to přehlídka souboje opozice a TOP 09

Během více než tří hodin jednání se k její obhajobě systému, který měl po letech konečně zamezit zneužívání sociálních dávek a uspořit státu miliony, přidali jen spolustraníci František Laudát a její předchůdce v resortu Jaromír Drábek. ODS chce čestné řešení Senátní návrh na zrušení sociálních karet nakonec bez větších problémů prošel do druhého čtení. Pro zamítnutí zákona včera hlasovalo pouhých 33 poslanců, všichni do jednoho z TOP 09.

Müllerová: Myslím si, že je potřeba už nalézt nějaké řešení. A já se poté nebudu schovávat za vládní řešení, považovala bych toto za přímější cestu

Jasno o svém postupu měla ODS, na poslaneckém klubu nebyla o zákonu žádná velká diskuse. „Všichni počítali s tím, že ten projekt je třeba nějak čestně ukončit,“ vysvětlil LN šéf poslanců ODS Marek Benda.

Největší kritice čelily sKarty samozřejmě ze strany opozice. Například místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek připomínal, že na projektu má svůj díl i premiér Petr Nečas (ODS). Šéf největší opoziční strany Bohuslav Sobotka zase označil dohadování koaličních stran o dalším osudu sociální karty za trapné. „Je velmi nečestné a velmi nesportovní, že premiér a ministr financí, kteří jsou za dnešní stav skutečně zodpovědní, tlačí před sebe dámu a nutí ji říkat trapné výmluvy,“ přidal se lídr VV Vít Bárta, podle nějž projekt jen účelově vyvádí peníze ze státního rozpočtu.

Filip Nachtmann

Lidové noviny, 15. 3. 2013, rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme