Miroslav Kalousek k vydání poslanců Babiše a Faltýnka

6. 9. 2017

(přepis projevu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska z jednání Poslanecké sněmovny)

Dámy a pánové, já myslím, že každý z nás by si uměl představit příjemnější chvíli, než je projednávání tohoto bodu. Komfortní není pro nikoho. Samozřejmě nerozhodujeme o vině a trestu, to nám nepřísluší, rozhodujeme jenom o tom, zda tomu rozhodování o vině a trestu dáme volný průchod. O ničem jiném. Za frakci TOP 09 si dovolím říct, že dáme volný průchod pro rozhodování o vině a trestu. A to samozřejmě aniž bychom ve smyslu trestního zákoníku si sami troufli i o vině a trestu vynášet jakékoliv úsudky. Nicméně velmi rád bych se přece jenom proti některým věcem ohradil. 

Rád bych se ohradil proti tomu, jak tady pan předseda Babiš i pan předseda Faltýnek v rámci své řeči zaútočili na některé členy Poslanecké sněmovny i na některé politické strany. Já naprosto chápu, že se nás snaží přesvědčit, že se ničeho nedopustili. Na to mají nepochybně právo. Ale v rámci tohoto bodu podle mého názoru nemají právo na kohokoliv útočit. Já se proti tomu zásadně ohrazuji. Nebyl to nikdo z nás, kdo klamal veřejnost a obelhával i Poslaneckou sněmovnu dlouhé měsíce o skutečné majetkové struktuře Čapího hnízda. To všechny obelhával pouze pan poslanec Babiš. Mnohokrát a mnohonásobně lhal, je to na všech audiovizuálních záznamech. To nebyl nikdo z nás. To nebyl nikdo z nás, kdo by si přivlastnil padesát milionů pro malé podnikatele. To byl pouze pan poslanec Babiš. Samozřejmě je zcela na nezávislých orgánech, zda řeknou, zda to byl nebo nebyl trestný čin. Ale že se to stalo, o tom nelze pochybovat. Kdyby nelhal a nepřivlastnil si peníze, které byly původně určeny někomu jinému, tak tady prostě dnes o tom nejednáme. Tak kde pak pan poslanec Babiš bere právo útočit na kohokoliv jiného, než aby pouze bránil sám sebe? A proti jeho chování a jeho útokům se chci zásadně ohradit. To je první věc. 

A druhá věc, proti které se chci ohradit: Andrej Babiš vždy, i dnes, opakuje jako argument, že bylo všechno v naprostém pořádku, že ministr Kalousek zadal mimořádný audit v roce 2013 a ten že žádné zvláštní pochybení nezjistil. To je samozřejmě pravda. Ale je potřeba říct, co měl ten audit za úkol zjišťovat. 

Audit měl za úkol zjišťovat a zkontrolovat, zda byly jednotlivé položky věcně správně profinancovány a zda byly věcně správně a řádně zaúčtovány. Tedy zda to, co v té žádosti bylo uvedeno, že se za ty peníze postaví, je skutečně postaveno a zda to opravdu bylo zaúčtováno tak, jak to zaúčtováno být mělo. A to se až na drobné pochybení opravdu stalo. Ty peníze tam v tomto smyslu opravdu najdete. Já tam tedy osobně nikdy nebyl, ale když tam půjdete, tak je tam opravdu najdete. A to byl úkol toho auditu. To, co je jádrem údajného dotačního podvodu, z čeho je viní vyšetřovatel, není zaúčtování a profinancování jednotlivých položek, tedy to, co ten audit dělal, ale zastřené účelové změny majetkové struktury, které probíhaly v čase. A právě v nich, v těchto zastřených účelových změnách majetkových struktur spatřuje vyšetřovatel jádro dotačního podvodu. Ale zastřené majetkové struktury audit neřešil. Takže tvrdit: proběhl tam mimořádný audit, a proto bylo všechno v pořádku, je asi stejné jako kdybych já tvrdil: mám zcela zdravé srdce, protože jsem byl na kolonoskopickém vyšetření s negativním výsledkem.

Skončil bych dvěma zdvořilými dotazy, které si dovolím panu předsedovi Babišovi položit. V říjnu 2015 se pokusil na rozpočtovém výboru zpochybnit mou věrohodnost a kompetenci k výkonu veřejné služby nepravdivým tvrzením, že jsem byl vyšetřován policií. A také velmi zásadním způsobem tvrdil, že člověk, který byl vyšetřován policií, není způsobilý zastávat veřejnou funkci. To tvrzení bylo nepravdivé, protože já jsem nikdy ve smyslu trestního zákoníku vyšetřován policií nebyl. Nikdy mi z ničeho nebylo sděleno žádné obvinění. Nabídl jsem veřejně panu předsedovi Babišovi sázku o deset milionů. Pan předseda Babiš ji veřejně přijal, prohrál a nikdy nezaplatil. Rád bych tedy položil dva dotazy: 

1. Teď, když pane předsedo Babiši, s největší pravděpodobností fakticky zjistíte, co to je být vyšetřován policií zda přece jenom nechcete ten čestný dluh uhradit. Ty charitativní organizace, kterým jsem ty peníze slíbil, na ně netrpělivě čekají a vědí, že jste je prohrál. To je první otázka. 

2. Druhá otázka je, zda setrváváte na svém tvrzení z října roku 2015, že ten, kdo je vyšetřován policií, je zcela nezpůsobilý k tomu, aby zastával veřejnou funkci. Já bych si vážil, kdybyste odpověděl. Ale je to samozřejmě vaše rozhodnutí. Děkuji vám za pozornost, dámy a pánové. 

Miroslav Kalousek

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme