Ministra financí bych dělal docela rád

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

1. 6. 2010

* Včera jste poprvé jako místopředseda TOP 09 jednal s ODS o společné vládě. Jak daleko je dohoda?

Svým způsobem to byla pro všechny úplně nová situace, protože ODS od roku 1992 až doteď byla při dohodě o koalici vždy dominantní stranou, která uzavírala koalici s několikanásobně menšími subjekty. A tam v minulosti bylo vždy riziko velké chuti velké strany válcovat menší partnery. Menší strany zase občas měly tendenci vydírat a kopat do kotníků. Pro atmosféru jednání s ODS to bylo velmi ozdravné, protože proti sobě zasedly dvě strany zhruba stejné politické váhy, stejného významu, a tudíž i stejné zodpovědnosti. Měl jsem z toho velmi dobrý pocit.

* Já se ptám ale proto, že jste se jen dva dny po volbách dohodli na snížení platů ústavních činitelů, na zdanění poslaneckých náhrad i na snížení počtu sněmovních funkcionářů. Je to proto, že reformy budou natolik tvrdé, že chcete nejdřív ukázat, že budete šetřit i na sobě?

My tím říkáme, že není možné ordinovat hořké léky do společnosti, aniž bychom jako první neudělali tento symbolický krok, který sice z hlediska veřejných rozpočtů nic neřeší, ale který aspoň omezí privilegia politiků. Pokud chceme prosadit ve společnosti nepopulární, leč nezbytné ozdravné kroky, nesmíme být vnímáni jako privilegovaná vrstva.

* Takže prostě chcete lidem říct, že začnete škrtat u sebe...

Abych mohl věrohodně chtít od lidí úspory, tak se musím zbavit privilegií, která ostatní nemají. Lidé si nás zvolili za to, abychom dali do pořádku veřejné finance. Jsme připraveni za to krvácet, jsme připraveni přijímat i pouliční protesty a všechno, co nás čeká, protože hořké léky nechce brát každý, ale abychom je mohli ordinovat věrohodně, tak musíme sami začít u sebe.

* Snížení platů ústavních činitelů o 10 procent a zdanění výhod má v programu jen TOP 09. Čekal jste, že hned první den přijme ODS tuhle programovou prioritu?

My to tak nebereme. Jsme rádi, že jsme prosadili něco, co pokládáme za správné. Nepotřebujeme zdůrazňovat, že jsme to byli právě my, kdo to prosadil. Tohle vždycky po koaličních jednáních dělal Martin Bursík a je to vlastnost, která se mi vždy upřímně hnusila. Navíc jsem neměl vůbec žádný pocit, že by s tím ODS měla nějaký problém.

* Ekonomický expert ODS Martin Kocourek nám včera řekl, že je ochotný jednat o plošných sociálních škrtech, Věci veřejné zase oznámily, že chtějí snížit počet státních úředníků o 10 procent... To vypadá, že dohoda na zásadních úsporách může být docela rychle, ne?

Podívejte, před námi je nemilosrdný cíl: seškrtat 60 miliard. S lítostí podotýkám, že váš list byl jediný, který se tomu věnoval a že my jsme už před volbami jako jediní předložili program, který k takovým úsporám opravdu vede. Já beru s velkou vděčností na vědomí, že i ostatní koaliční partneři chápou realitu.

* Za jak dlouho může být podle vás koaliční smlouva hotová?

Pokud chceme skutečně nějak ovlivnit rozpočet, tak je nezbytné domluvit se co nejdřív. Jako ekonomický expert vám řeknu, že kdyby záleželo jen na dohodě mezi mnou a Martinem Kocourkem z ODS, tak to zvládneme do pátku a jsme schopni si za tím oba stát. Vzhledem k tomu, že to bude dohoda tří politických stran, se kterou budou muset souhlasit i Věci veřejné, které mají poněkud zvláštní program, tak teď opravdu nechci věštit.

* Dobře. S ODS se asi domluvíte snadno. Jak těžká podle vás budou vyjednávání s Věcmi veřejnými?

Program, který zveřejnily Věci veřejné, je ve svém celku neaplikovatelný. Možná je to dráždí, že to takto říkám, ale je to pravda. Kdyby nedej bože vyhráli volby komunisté nebo sociální demokraté, tak můžu říct, že důsledky pro Českou republiku by byly strašlivé. Ale aspoň ten program drží pohromadě. Kdyby ale dostaly 51 procent Věci veřejné, tak nejsou schopny svůj volební program v celku prosazovat, protože nejdřív by musely udělat kompromis mezi stranou tři a stranou sedm svého volebního programu, které se navzájem vylučují.

* To je hodně kritický odsudek, se kterým by určitě Radek John nesouhlasil. Budete se schopni domluvit?

Je to pro mě naprosto nečitelná strana, protože její program se navzájem vylučuje v rozpočtových prioritách a možnostech. Na jednu stranu chtějí snížit zadlužování, na druhou stranu chtějí výrazně zvýšit některé výdaje. Z tohoto hlediska je to klasický populistický program a záleží na Věcech veřejných, jestli upřednostní stranu tři nebo stranu sedm. Se stranou tři s námi udělají koalici vedoucí k vyrovnaným rozpočtům, ale se stranou sedm ji vyloučí.

* Znáte vůbec ekonomického experta Věcí veřejných? (je to Kamil Jankovský – pozn. red.)

Vím, jak se ten pán jmenuje, četl jsem jeho program a ve vší úctě, protože jsem ten program opravdu četl, tak bych se vyhnul slovu expert. Ale doufám, že se mýlím.

* Troufl byste si znovu, tentokrát v době obrovského rozpočtového schodku, který je přes 160 miliard, na post ministra financí?

Já už jsem si jednou troufl a byl jsem za to i zahraničně oceněn. A nemám obavu o to, že bych to nezvládl. Personální otázky teď ale vůbec neřešíme. Za druhé, co se týče pozice ministra financí, není až tak důležité, kdo to dělá, ale jakou má za sebou politickou podporu. Ve funkcích ministrů financí zazářili velmi průměrní lidé jenom proto, že za sebou měli osvícenou politickou podporu. A shořeli v ní téměř géniové jenom proto, že za sebou měli parlamentní většinu tvořenou převážně z blbců. Já se přiznávám, ale vůbec na tom netrvám, že bych ministra financí dělal docela rád, protože určitou kompetenci a zkušenosti mám. Ale dělal bych ho jen za předpokladu, že bych věděl, že za mnou je jasná politická podpora lidí, kteří chtějí hluboké rozpočtové změny. V opačném případě bych to dělat nechtěl, protože i kdyby na místě ministra financí seděl génius, tak bez politické podpory se může leda tak oběsit.

Petr Vašek

Hospodářské noviny, 1. 6. 2010, Rubrika: Volby 2010, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme