Ministr Válek chce smazat rozdíly krajských hygien, liší se počet vedoucích i aut

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce novým zákonem smazat rozdíly ve fungování a řízení krajských hygienických stanic. Některé mají při stejném počtu zaměstnanců víc vedoucích či služebních aut, řekl ČTK při příchodu na dnešní jednání vlády. Rušit se na hygienách podle něj nebudou odborná pracovní místa, ale posty, které lze řešit centrálně, například účetní. Ve čtvrtek jede ministr do Nového Jičína na konferenci k 70 letům hygienické služby v ČR. Příští rok předloží zákon, který fungování hygien změní.

2. 12. 2022

V době epidemie dostaly hygieny 134 nových pracovních míst. Letos se podle Válka hygienám škrtala místa, která měla dlouhodobě neobsazená. Ani v nové systemizaci se podle něj nesnižuje počet odborných pracovníků. "Dovedu si představit, že se třeba sníží počet míst, kde se dělá účetnictví, a bude se dělat na jednom, na dvou místech nebo dokonce centrálně," řekl.

Krajské hygieny nemají centrální řízení, liší se i personálně. Například dvě pobočky mají podle něj při stejném počtu zaměstnanců ve vedoucích funkcích 15 lidí, kteří vedou oddělení o třech zaměstnancích, nebo tři vedoucí s odděleními po 15 pracovnících. Vedoucí ale pobírají vyšší platy.

Podobně podle Válka některé mají dvakrát více služebních aut než jiné, najezdí s nimi ale v součtu méně kilometrů. "Takové věci chceme srovnat, aby to bylo spravedlivé napříč celou republikou," dodal. Sjednotit chce i rozhodování hygien.

"Jsou hygieny, které perfektně podávají granty, získávají peníze z Evropské unie a díky tomu se výrazně rozvíjejí. A jsou takové, které v podstatě nejsou schopné granty podat, protože na to ty týmy nemají," doplnil s tím, že právě tohle by se mohlo řešit centrálně.

Případné snížení počtu úředníků by ministra něj musela provázet větší elektronizace a automatizace. Také tu ministerstvo v novém zákoně připravuje. Vedoucí odboru veřejného zdraví ministerstva Matyáš Fošum k tomu v úterý novinářům řekl, že součástí má být i větší digitalizace činností hygienické služby. Zjednodušit by se tak měla komunikace s těmito orgány státní správy pro firmy a podnikatele.

Podobně chce ministerstvo zjednodušit i nemocnicím nebo ordinacím lékařů akreditace jejich pracovišť pro vzdělávání lékařů. "Dnes to musíte poslat písemně, je to poměrně složitý fascikl a řada úřednic to prohlíží," popsal Válek. Řadu informací, které od nich žádá, podle něj stát už má, a znovu je vyžaduje při obnovení akreditace po deseti letech.

Ministerstvo podle něj získalo na elektronizaci procesu dotační prostředky. "Sníží se i počet zdravotníků, kteří se tím zabývají," dodal Válek. Pracoviště by v systému evidovala i lékaře, které vzdělávají a stát by měl o systému, který je v současné době velmi decentralizovaný, větší přehled.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme