Ministr Pelikán se chová jako podnikový právník Agrofertu

22. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO vážně zpochybnil práci policie v případu údajných dotačních machinací v kauze farmy Čapí hnízdo. Co jste si pomyslel, když jste četl vyjádření ministra spravedlnosti k policejní žádosti o vydání Andreje Babiše? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Byl jsem z těch výroků naprosto šokován. Jako ministr bych si nikdy takové výroky nedovolil. Pan ministr se chová jako podnikový právník Agrofertu, nikoliv jako hlava justice, která má ztělesňovat nestrannost, objektivitu a zákonnost orgánů činných v trestním řízení. Takhle zpochybňovat živou kauzu bez toho, že by policisté měli počkat až po volbách, tak to je dvojnásobně skandální. Víceméně říká, že Babiš je více než ostatní obvinění a policie by měla v jeho případě čekat a mít ohled na to, že probíhají volby. Policie má podat žádost ve chvíli, kdy jsou důvody k tomu požádat sněmovnu o vydání podezřelé osoby. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Byla slova Roberta Pelikána za čarou? Rozumíte tomu, proč to pan ministr říká? Nejste šokovaná z toho, že ministr Pelikán zpochybňuje živou kauzu?

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně /ANO/

Každý ministr spravedlnosti je samozřejmě odpovědný za své výroky a každý z nás má určitou osobnost. Člověk se v průběhu svého mandátu někdy dopustí přešlapů, takže bych to tak dramaticky neviděla. Nejsem šokována z toho, co říká pan ministr Pelikán. Znám ho a znám jeho slovník. Vím, že často rád překvapuje, takže šokovaná rozhodně nejsem. Myslím si, že by pan doktor Pospíšil také nemusel být šokovaný. I on se v průběhu svého mandátu někdy dopustil výroku, které byly překvapivé, takže bych z toho velkou kauzu nedělala.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

To jsou silná slova. Vždycky jsem se bránil tomu, abych o jakékoliv živé kauze vůbec řekl nějaký soud, pokud mě tady nepřímo paní bývalá ministryně napadá v rámci obhajoby ANO. Je tady za ANO, tak má říct konkrétní výroky. Já jsem naprosto nestranný. Nepodal jsem stížnost pro porušení zákona. Obvinění, které říká pan ministr Pelikán, může říkat pan Babiš, mohou ho říkat ostatní politici, ale nemůže ho říkat ministr spravedlnosti. Už proto, že ministr spravedlnosti má obrovské personální pravomoci vůči státním zástupcům. Ve chvíli, kdy zpochybňuje práci dozorového státního zástupce, tak přímo říká: „Státní zástupce, ty tu činnost neděláš dobře. Víš o tom, že já jako ministr rozhoduji o tvém kariérním postupu?“

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Nemá ministr Pelikán pravdu v tom, že je ta žádost nesmyslná? Buď nebude Andrej Babiš zvolen do sněmovny a pak bude stejně k dispozici vyšetřovatelům, anebo zvolen bude a pak se žádost bude muset podávat znovu. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Tady je základní filozofická otázka. Andrej Babiš má mít vztah ke spravedlnosti jako každý občan. Pokud policie v určitou chvíli vyšetřování dojde k závěru, že má být Andrej Babiš vydán, tak má v tu chvíli požádat parlament a netaktizovat, jestli jsou volby, jestli počkáme půl roku. Po volbách se bude stavět vláda a budou další věci. Andrej Babiš má mít před justicí stejnou pozici, jako kterýkoliv z 10 milionů Čechů. Nemá mít výhodu proto, že je politik, a proto se to má celé odložit a protáhnout. To naznačuje ministr Pelikán a pro mě je to šokující. Pokud má policie teď důvod Andreje Babiše vydat, tak v tuto chvíli má parlament rozhodnout.

Zdroj: Ozvěny dne, ČRo Plus, 21. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme