Ministr Heger si vyzkoušel pocity pacientů s Parkinsonem

Ministr Leoš Heger (TOP 09) si včera vyzkoušel, jaké to je žít s Parkinsonovou chorobou. Navlékl si tuhou rukavici, která simuluje potíže nemocného, a pokusil se rozkrojit bábovku nebo se jen podepsat.

10. 4. 2013

A šlo to ztuha. Jen nalít si vodu je pro nemocného problém, který často končí pobryndaným stolem a prázdnou sklenicí.

„Já jsem to poznala nejdřív na písmu, že se mnou něco není v pořádku,“ říká Jana Večlová, místopředsedkyně Společnosti Parkinson. Ta se včerejší akcí pokusila upozornit na to, že v Česku neexistuje síť center se zdravotníky vyškolenými k péči o lidi s tímto nervovým onemocněním. Pacienti u nás totiž sice dostanou léky, ale na ty už pak nic nenavazuje. Lidem chybí péče logopedů, pomoc s rehabilitací těla a podobně.

Nemoc je neléčitelná a stav nemocného se neustále postupně zhoršuje. Pacienti trpí neovladatelným třasem končetin a ztuhlostí těla. V Česku má tuto chorobu asi patnáct tisíc lidí.

Ministr zdravotnictví poté, co si vyzkoušel pocity nemocného, řekl, že potřebnou rehabilitaci pro parkinsoniky podpoří. Podle něj se musí rehabilitační péče pro tyto pacienty řešit koncepčně za účasti příslušných odborných společností a pacientských organizací. Heger slíbil, že takové jednání sám vyvolá. Pacienti s Parkinsonovou chorobou se také objednali k premiérovi Petru Nečasovi (ODS), aby upozornili na své problémy. Jedenáctý duben je totiž Světovým dnem Parkinsonovy nemoci.

(lep)

Mladá fronta DNES, 10. 4. 2013, rubrika: Z domova, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme