Ministr Heger plánuje omezit vliv politků na fakultní nemocnice

4. 7. 2011

Na ministerstvu zdravotnictví se rodí plán, jak omezit vliv politických stran na fungování fakultních nemocnic. O část kompetencí má vedení resortu přijít už od příštího roku. A hlavní změna se chystá od ledna 2014.

„Ministr by ztratil kompetenci jmenovat ředitele fakultních nemocnic,“ popsal návrh Hegerova úřadu Martin Plíšek, náměstek ministra pro legislativu a právo. „Je to forma odpolitizování nemocnic. Měly by se z nich stát neziskové nestátní subjekty a odpovědnost ponese jejich management,“ dodal Plíšek.

Slovo by pak v jejich rozhodování měli mít zástupci státu, ale především univerzity a možná také kraje či města, kde nemocnice sídlí. Právě vliv na rozhodování nemocnice bude nejtěžším bodem jednání s rektory a děkany lékařských fakult. „Návrh zatím není na papíře, těžko k němu něco říct. Budeme s ministrem Hegerem jednat v srpnu,“ řekl HN Tomáš Zima, děkan 1. lékařské fakulty a prezident Asociace děkanů lékařských fakult.

To, že by univerzitní nemocnice fungovaly jako veřejnoprávní neziskové subjekty, se však děkanovi líbí. „Nevíme ale zatím, co tam bude dál,“ dodal Zima.

„Kouzlo bude v detailech,“ potvrzuje Plíšek. Doufá, že na rozdíl od nezdařeného pokusu exministra Julínka se nyní vláda s akademiky dohodne. Klíčové bude například i to, že na rozdíl od Julínka nepočítá Heger s převodem fakultních nemocnic na akciové společnosti, což bylo vnímáno jako cesta k jejich privatizaci. Podle záměru ministerstva mají univerzitní nemocnice patřit „samy sobě“ – nestanou se tedy ani majetkem univerzit nebo fakult.

Nový zákon má zakázat také vyvádění peněz z univerzitních nemocnic. I jejich rušení, převod nebo prodej by musela schválit vláda a poslanci i senátoři.

Zmatek kolem platů lékařů

Nejasné je zatím, jak přerod na univerzitní nemocnice ovlivní platy lékařů, kteří pracují pro fakulty i jejich nemocnice. Dnes má velká část z nich u nemocnice oficiálně jen malý úvazek (například 0,2). A přestože prací pro nemocnici tráví více času, většinu platu dostávají od lékařské fakulty podle školských tabulek, které jsou však nižší než ty zdravotnické. V takové situaci je například většina starších lékařů, tedy asistentů, docentů a profesorů v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. „Tohle je věc, která bude ještě k diskusi,“ řekl Plíšek. Jasno by se podle něj mělo udělat v tom, kolik daný lékař odpracuje pro fakultu a kolik pro nemocnici. Ideální by podle ministerstva byla jedna smlouva, a to mezi lékařem a nemocnicí a smluvní plat.

„Pracovní úvazky a platy, to se určitě řešit nebude, jinak hrozí, že se zákon nikdy nepřijme,“ je skeptický děkan Zima.

Ubudou dvě fakultní nemocnice Dvě zdravotnická zařízení také ztratí statut fakultní nemocnice, místo jedenácti jich tak bude jen devět. „V Praze počítáme se třemi: Všeobecnou fakultní nemocnicí, Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady a FN Motol,“ řekl Plíšek. Každá z tří pražských lékařských fakult by tak měla jednu nemocnici.

Zbývající dvě nynější fakultní nemocnice - Thomayerova a Na Bulovce - by mohly přejít ze státu na magistrát. Rozhodnuto však ještě není. „Je to na magistrátu. Čekáme na oficiální žádost Prahy, kterou jsme zatím neobdrželi,“ řekl Plíšek.

Podle informací HN přitom vedení města není v názoru na převod Bulovky pod Prahu jednotné. „V pátek odpoledne vám na to nedokážu odpovědět,“ sdělilo tiskové oddělení pražského magistrátu.

I pokud by k němu mělo dojít, nebude to podle všeho dříve než za rok. Thomayerova nemocnice v Krči by pak mohla následovat až v roce 2014. Otázkou je, zda bude provozování zadlužené Bulovky pro Prahu nakonec opravdu zajímavé. Podle zjištění HN dlužila tato nemocnice po lhůtě splatnosti ke konci letošního února 221,9 milionu korun. S tím, že by se ji předtím stát rozhodl oddlužit, nemůže zřejmě vedení hlavního města počítat.

Hana Škodová

Hopsodářské noviny, 4. 7. 2011, Rubrika: Česko, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme