Ministr Heger chce zakázat pakty lékařů s firmami

27. 10. 2011

V Česku se předepisují drahé léky, v ceně totiž bývá zahrnuto všimné pro lékaře, již pak dávají preparátu přednost před jinými. Úřady chtějí zakázat smlouvy farmaceutických firem s lékaři.

Případ farmaceutické firmy Valeant, která nabízela lékařům 300 až 500 korun za každé předepsané balení jejího léku a na jejíž praktiky včera upozornila MF DNES, se neobejde bez trestů. Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš uvedl, že jeho ústav se chystá prověřit jak firmu, tak jednotlivé lékaře.

Firmě hrozí třímilionová pokuta, lékaři mohou zaplatit až padesát tisíc. Ústav před několika měsíci zabavil farmaceutické společnosti účetnictví, má tedy v rukou desítky smluv mezi firmou a lékaři. Valeant platil lékařům z celé republiky desetitisíce korun, které účtoval jako náklady na reklamu v ordinaci či vědecké průzkumy.

Na praxi upozornil případ Martina Padělka, zaměstnance firmy, který byl nedávno odsouzen za korupci. „Když jsem nastoupil, měli jsme školení na to, kolik můžeme doktorům dávat za předepisování našich léků,“ přiznal Padělek. Vedení firmy je nyní vyšetřováno i policií, k případu se však vyjadřovat odmítá.

Na případ, který nemusí být ojedinělý, zareagoval ministr zdravotnictví Leoš Heger. Chce farmaceutickým firmám výrazně omezit inzerování v ordinacích. „Když lékař bere peníze od firmy, tak se neubrání podezření, že se při léčení pacienta nerozhoduje podle medicínské účinnosti, ale podle toho, co je pro něj finančně výhodnější,“ řekl.

Šéf lékařské komory Milan Kubek se lékařů zastal. Případ prý ubližuje ordinacím, které jen dostávaly peníze za reklamu. „Mám spoustu ohlasů od lékařů, že komora by se měla případně bránit právní cestou. Když se budu držet faktů, tak MFDNES popsala spolupráci zdravotnického zařízení s farmaceutickou firmou v oblasti reklamy, což je legální,“ prohlásil.

Stanovisko šéfa lékařské komory, která má dohlížet na etické jednání lékařů, je překvapivé: právě on kritizoval farmaceutické firmy za to, jak drahé léky prodávají. Teď se však ukazuje, že v ceně drahého léku může být ukryta i štědrá provize pro lékaře, jenž jej předepisuje.

S Kubkem nesouhlasí předseda asociace farmaceutických firem Jakub Dvořáček ani šéf lékárnické komory Stanislav Havlíček. „Je to v rozporu s naším etickým kodexem. Je nepřípustné jakkoli motivovat lékaře za předepisování léků. Problém je ale i na straně lékaře, který peníze od farmaceutické firmy přijal,“ řekl Dvořáček.

Havlíček zase v rádiu Impuls potvrdil, že jde o dobře fungující komplot firem, lékařů a lékaren.

Důkazy o tom, že někteří lékaři předepisují pacientům preparáty výrobců, s nimiž mají obchodní vztah, považuje ministr zdravotnictví Leoš Heger za velmi závažné. A plánuje změnu zákona, která by tomu částečně zamezila. „Dlouhá léta se mluví o tom, že si farmaceutické společnosti finančně zavazují lékaře. Je to ale velmi těžké prokazovat, protože firmy nemají povinnost se ze svého účetnictví zodpovídat,“ uvedl včera Heger.

MF DNES včera zveřejnila případ společnosti Valeant. Její bývalý zástupce Martin Padělek byl odsouzen za korupci. Nabídl totiž vedoucímu lékaři urocentra úplatek, když bude předepisovat pacientům léky od Valeantu.

MF DNES se navíc podařilo získat informace z části účetnictví Valeantu. Firma si platila v ordinacích mnoha lékařů reklamu, a tím si je finančně zavazovala. Existuje tedy podezření, že doktoři pak na oplátku předepisovali jejich výrobky. „Marže a výdělky farmaceutických firem jsou na celém světě tak slušné, že z nich mohou financovat nejrůznější marketingové a pobídkové akce pro lékaře. Snaží se je tím ovlivnit, aby předepisovali jejich preparáty,“ uvádí ministr. Tento postup nepovažuje za správný. „Jestliže lékař bere peníze od farmaceutické firmy, kupříkladu za reklamu, a přitom předepisuje její preparáty, nikdy se neubrání podezření, že se při léčení pacienta nerozhoduje podle medicínské účinnosti, ale podle toho, co je pro něj finančně výhodné,“ vysvětluje Heger.

Podle jeho slov neobstojí ani argument některých lékařů, že pacientovi nijak neuškodí, když mu předepíší preparát od „spřízněné“ firmy - je mu přece jedno, který z léků dostane, hlavně když bude účinný.

„Jestliže je několik léků se stejnou medicínskou účinností od různých výrobců, tak je absolutně špatné, když lékař nepředepíše ten nejlevnější. Tím zasadí ránu systému zdravotního pojištění, který musí uhradit dražší preparát,“ domnívá se Heger.

Hodlá proto omezit přímé obchodní vazby mezi lékaři a firmami: „Chtěli bychom změnit zákon o reklamě. Firma, která bude nabízet léky na předpis, nebude smět u lékaře propagovat své preparáty. Protože dochází k jakémusi střetu zájmů.“

Janek Kroupa, Tomáš Syrovátka

Mladá fronta DNES, 27. 10. 2011, Rubrika: Titulní strany, str. 1

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme