Ministr financí názor nezměnil

Komentář mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba

Středeční Lidové noviny uvedly nepravdivé informace. Týkají se poslaneckého návrhu, podle kterého by pojišťovny musely nejméně tři procenta z přijatého „povinného ručení“ posílat do fondu zábrany škod. V článku (Nová „daň“ zdraží řidičům pojištění, LN 13. 3.) se mylně uvádí, že ministr financí změnil názor a nyní sám navrhuje tato tři procenta odvádět. Nic takového není pravda.

14. 3. 2013

Ministr financí, stejně jako vláda, trvá na stanovisku, že původní záměr předkladatelů nepředstavoval systémové řešení. Protože však v Poslanecké sněmovně existuje většina požadující najít doplňkový zdroj financování integrovaného záchranného systému v „povinném ručení“, ministerstvo financí spolupracovalo na kompromisu. Ten zohlednil nejzávažnější připomínky vlády.

Úhrada nákladů hasičských zásahů a odvod tří procent přijatého pojistného z „povinného ručení“ do fondu zábrany škod, jeho použití ani výsledný kompromis však nejsou návrhem ministra financí. Ve stanovisku vlády k původnímu poslaneckému návrhu je doporučení danou věc řešit obdobně jako například úhradu nákladů zdravotních pojišťoven. Vláda tedy jasně řekla – souhlasíme s nutností řešit problém, ale nesouhlasíme s formou, jakou to chtějí učinit poslanci. Nejedná se proto o žádnou změnu názoru ministra financí ani vlády.

Oproti původnímu návrhu tak nejde o odvod jakéhosi parafiskálního poplatku ve výši šesti procent vybraného pojistného, ale o zavedení povinné úhrady nákladů hasičů vynaložených při zásahu u dopravních nehod nebo zásahu vyvolaného úmyslně. Vedle této povinnosti se navrhuje vytvoření fondu zábrany škod, kdy by se část prostředků z tohoto pojištění, tj. ona tři procenta z přijatého pojistného ročně, měla použít na zábranná opatření. Ta mají v konečném důsledku vést ke snížení následků dopravních nehod a tím i výplat pojistných plnění. To je v zájmu jak pojišťoven, tak i vlastníků vozidel. O užití těchto prostředků by měla rozhodovat k tomu zřízená komise složená jak ze zástupců státu, integrovaného záchranného systému, tak i pojišťoven.

V článku se tedy míchají dvě rozdílné věci. Onen zmiňovaný odvod tří procent nemá sloužit k financování „výjezdu hasičů“. Pokud by se autor článku do návrhu opravdu podíval, zjistil by, že má sloužit především k pořízení techniky, a to nejen hasičů, ale i ostatních složek integrovaného záchranného systému. 

Ondřej Jakob
tiskový mluvčí ministerstva financí

Lidové noviny, 14. 3. 2013, rubrika: Názory, str. 13

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme