Milionové pokání ministrů

2. 11. 2009

Politici, kteří na konci vládního angažmá požívali zdvojené náhrady, vracejí peníze. Na souběh při čerpání benefi tů upozornil TÝDEN. Do státní kasy či na charitu poputuje až milion korun.

Mimořádnou premiéru zažívají obě komory tuzemského parlamentu: vůbec poprvé v historii tečou peníze určené na reprezentaci zákonodárců v protisměru. Tedy z kapes politiků zpátky do rozpočtu sněmovny a Senátu. TÝDEN v minulém čísle odhalil, že řada členů Topolánkovy druhé vládní sestavy čerpala v létě, na sklonku své éry, zdvojené náhrady; nechali se vozit v ministerských limuzínách - na což mají tři měsíce po odchodu z funkce zákonný nárok -, a zároveň inkasovali měsíčně štědrý, více než dvacetitisícový příspěvek na cestovné.

Jako první se chytil za nos exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Od počátku ujišťoval, že všechny peníze vrátí, pokud je čerpal v rozporu s dobrými mravy. „Kompletní náhrady za cestovné, které od května do července panu senátoru senápřišly, jsme odeslali zpět,“ potvrdila jeho asistentka Gabriela Leitkepová.

Balík pro zvířata a seniory

A Schwarzenberga si berou za vzor i zbylí senátoři-exministři. Peníze z náhrad chce na charitu věnovat někdejší šéf kultury Václav Jehlička, naproti tomu bývalý ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra nemá o adresátovi více než šedesátitisícové částky jasno. „Ale platí, že si nenechám ani haléř,“ ubezpečuje Vondra.

Nově se ukázalo, že stejné mezery v přebujelém systému náhrad využívají i ministři z  dolní komory parlamentu. „Řídíme se stejným zákonem, nevidím důvod, proč by to mělo být jinak,“ přiznal mluvčí sněmovny Roman Žamboch. Že by využívali služeb přidělených vozidel s řidičem, odmítli pouze exministr školství Ondřej Liška a exministr práce Petr Nečas.

Ostatní se shodují, že peníze na náhrady vrátí. „Mojí slabostí jsou opuštěná zvířata a staří lidé. Léta posílám peníze na provoz hospice a do útulku. Pošlu tam i tyto finance,“ reagovala Vlasta Parkanová, exministryně obrany.

Neslyším, nevidím, nevrátím

Zpytovat svědomí se naopak nechystá poslanec Jan Schwippel, na jehož případ upozornil TÝDEN na začátku října. Nezařazenému zákonodárci patří byt v pražských Holešovicích (přenechal jej své neteři) a sám čerpá náhrady na bydlení v  metropoli v maximální výši. Dotaz, zda se přece jen nerozmyslí a nerozhodne se vrátit zneužité prebendy, nechal minulý týden bez odpovědi.

Vladimír Křivka, Martina Macková
Týden, 2. 11. 2009, Rubrika: Aktuálně, str. 10