MF: Vše o důchodové reformě na jednom místě

Rozhovor s tiskovým mluvčím MF Ondřejem Jakobem

11. 2. 2013

Proč se ministerstvo financi rozhodlo vydat zvláštní příručku k důchodové reformě?

Z prostého důvodu – aby na jednom místě bylo k dispozici dostatečné množství informací o probíhajících změnách v důchodovém systému.

Ministerstvo zároveň organizuje kulaté stoly k této problematice. Co si od nich slibujete?

Rádi bychom byli s informacemi blíže občanům. Odborníci z ministerstev, finanční správy i České správy sociálního zabezpečení proto za nimi přicházejí do každého krajského města. Kulaté stoly jsou zaměřeny na praktické aspekty reformy, některé jsou určeny například jen mzdovým účetním v podnicích a podobně. Je zde prostor i k diskusi, proto na ně zveme také veřejnost.

Je zájem dostatečný a jaké jsou první zkušenosti?

Většinou se nám podaří zaplnit sál, účast se pohybuje kolem sta lidí. Jsou zde zástupci zaměstnavatelů, státních úřadů, penzijních společností, veřejnosti i redakcí. Účast je tedy poměrně hojná, samozřejmě bychom byli rádi, aby zástupci místních sdělovacích prostředků o celé problematice informovali podrobněji.

Kdy a kde budou další?

Harmonogram je zveřejněn například na webové adrese www.mfcr.cz. Celkem jich bude patnáct. Z těch nejbližších uvedu alespoň zítřejší kulatý stůl v Hradci Králové. Další bude 19. února v Brně a 20. února v Jihlavě.

Plánuje ministerstvo ještě i další kroky zaměřené na vysvětlování reformy?

Ministerstvo financí spolupracuje s ministerstvem práce a sociálních věcí, přičemž propagaci zároveň koordinuje s penzijními společnostmi. Kromě příručky byly vypracovány letáky, které jsou k dispozici například na finančních úřadech. Ministerstvo práce a sociálních věcí spustilo specializovanou internetovou stránku, v provozu je také nová informační telefonní linka. K propagaci pravděpodobně využijeme i sociálních sítí.

foto: ilustrační

Josef Gáfrik

Berounský deník, 11. 2. 2013, rubrika: Moje peníze - důchodová reforma, str. 54

Štítky
Osobnosti: Ondřej Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme