MF: Herny se z ulic již přes rok vystěhovávají

Komentář zástupce tiskového mluvčí MF Jakuba Haase

V páteční MF DNES se v článku Konec sázek. Radnice mohou začít z ulic vystěhovávat herny mimo jiné píše: „Ústavní soud rozhodl, že radní mohou zakazovat na území své obce videoloterijní terminály hned, a ne až od ledna 2015, jak jim stanovili zákonodárci.

15. 4. 2013

Zde je potřeba upozornit na to, že již novela loterijního zákona účinná od roku 2012 obcím umožňovala regulovat videoterminály u nových žádostí. Hlavně zmíněná novela a zvýšení odvodového zatížení hazardu způsobily, že ministerstvo financí mohlo zrušit téměř 30 tisíc herních povolení, z drtivé většiny právě videoterminálů. Z obcí tak za poslední rok zmizela asi třetina těchto přístrojů, „vystěhování heren z ulic“ tedy již více než rok probíhá bez ohledu na rozhodnutí Ústavního soudu.

Tříletá přechodná lhůta navíc nebyla navržena ministerstvem financí, ale byla výsledkem dohody zákonodárců, loterijního průmyslu a Svazu měst a obcí ČR. Ministerstvo ji muselo ze zákona respektovat.

K obavám některých starostů o údajné průtahy v rušení povolení můžeme pouze poznamenat, že MF ČR nemá ze zákona jinou možnost, jak zrušit povolení, než zahájit správní řízení o zrušení licence. Starostové i občanští aktivisté jistě vědí, že správní řízení má své lhůty a práva účastníků, které je nutno dodržovat. Včetně práva účastníka podat rozklad a tím prodloužit délku správního řízení. 

foto: ilustrační

Jakub Haas
zástupce tiskového mluvčí MF

Mladá fronta DNES, 15. 4. 2013, rubrika: Názory, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme