MF chystá kontrolu nevýherních hracích přístrojů

Kontroloři ministerstva financí se v příštích měsících zaměří na provozovatele nevýherních hracích přístrojů a internetových kiosků. Ve středu to sdělil mluvčí rezortu Ondřej Jakob.

8. 8. 2012

"Pro oba druhy těchto zařízení je charakteristické, že nemají zabudovaný takzvaný vypláceč výhry. Neumožňují tedy vyplácení výhry. I přes tuto skutečnost budou orgány státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ve spolupráci s Policií České republiky kontrolovat, zda v konkrétních případech nedochází k obcházení loterního zákona formou skrytého vyplácení případné výhry," uvedl Jakob.

V případě nevýherních hracích přístrojů se jedná o zařízení, která jsou obdobou výherních hracích přístrojů nebo interaktivních videoloterních terminálů prezentovaných jako nevýherní hrací přístroj. V případě internetových kiosků jde o zařízení obdobná samoobslužným terminálům obsahující v hlavní nabídce prohlížeč internetu včetně možnosti aktivního připojení s obdobnou nabídkou her, jako je tomu u nevýherního hracího přístroje, a možností připojit se na servery zahraničních nelegálních provozovatelů.

"Vzhledem ke zkušenostem v zahraničí a zaznamenání prvního případu možnosti obcházení loterního zákona ministerstvo financí upozorňuje, že v případě, kdy dochází k vyplácení výhry mimo uvedené přístroje, kdy je například výhra vyplácena obsluhou pohostinského zařízení, se vlastník těchto zařízení i osoba, která provozuje pohostinské nebo restaurační zařízení, vystavuje možnosti postihu," doplnil Jakob.

Těm pak hrozí za spáchání správního deliktu pokuta až do výše 10 milionů korun či za spáchání trestného činu neoprávněného provozování loterie nebo podobné sázkové hry dokonce odnětí svobody až na 10 let.

"Pokud bude v konkrétním případě existovat podezření na snahu vyhnout se platbě nově zavedeného odvodu z provozování loterií a jiných podobných her, budou o této skutečnosti informovány i orgány daňové správy," upřesnil Jakob.

 

prvnizpravy.cz, 8. 8. 2012

Štítky
Osobnosti: Ondřej Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme