Marušiak: Volební slogan se nesmí překrucovat

Reakce Jana Marušiaka na vykládání předvolebních sloganů

4. 10. 2010

Pan František Štván, který nemá v lásce pravicové politiky, se stává ve svých hojných útočných příspěvcích poněkud monotónní. Velmi mu přeji prostor, kterého se mu v tisku dostává, nicméně by neměl své soudy stavět na spekulacích a mylných výkladech. Velmi rád mu vysvětlím smysl sloganu, který si dal na plakát předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.
Tento slogan zní „Pacienti chtějí vyléčit a ne ušetřit“ a pan Štván se na základě jeho dezinterpretace zaplétá do podivuhodných smyšlenek. Přitom slogan poukazuje na jednoznačnou skutečnost -zdravotnický systém charakterizují tři veličiny jako spojené nádoby. Jsou jimi dostupnost péče, její kvalita a cena. Politici se pak liší v názorech na vzájemné nastavení těchto veličin.
Například David Rath chtěl při zvyšující se kvalitě péče zachovat zdání, že je „zdarma,“ proto musel omezovat její dostupnost - to byly jeho proslulé limity na zákroky, pacientům se prodlužovaly čekací lhůty. Naše záměry jsou jiné. Hodláme zvýšit kvalitu i dostupnost zdravotní péče a to nebude možné bez postupné zvyšování spoluúčasti pacientů na podíl běžný ve vyspělých státech EU. Pokud chceme mít špičkovou technologii a špičkové pracovníky, musíme je dobře zaplatit. Nemůžeme předstírat, že je zdravotní péče zdarma nebo dokonce, že si ji můžeme nekonečně dlouho opatřovat na dluh.
Je nutno definovat bezplatný standard a umožnit připojistit se na nadstandardní péči. Také musíme zabránit tomu, aby nemocnice dotovaly hotelové a restaurační služby na úkor léčby. Na banální choroby, které neohrožují život, bychom si měli připlácet, což by umožnilo přesměrovat více prostředků na léčbu vážně a chronicky nemocných pacientů, abychom jim zajistili skutečně nejlepší péči.
Příště tedy, pane Štváne, pokud nebudete našemu sloganu rozumět, není problém se nás zeptat. Rádi odpovíme.

Jan Marušiak
člen Krajského výboru TOP 09 Liberec

Hodonínský deník, 4. 10. 2010, Rubrika: U nás doma, Strana: 14

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme