Marihuanu lékaři potřebují. Budeme ji klidně dovážet

Rozhovor s poslancem Jiřím Skalickým

Konopí je lék. Věděly to už kořenářky, teď jim dávají za pravdu i odborníci. Právě oni podpořili iniciativu devíti poslanců, kteří navrhují legalizaci konopí pro léčebné a vědecké účely. Je mezi nimi pardubický poslanec a lékař Jiří Skalický.

23. 10. 2012

Aktivní látky obsažené v konopí mají jako podpůrný prostředek pomoci především pacientům s onkologickým onemocněním, při roztroušené skleróze, léčbě anorexie i dalších závažných chorob. Nový zákon, který navrhuje legalizici marihuany výhradně pro lékařské účely, podporují všechny politické strany a poslanci jej tedy se vší pravděpodobností schválí. Ve druhém čtení ho mají projednávat ještě v říjnu či v listopadu.

„Schválení zákona ale v žádném případě nebude znamenat legalizaci marihuany. Konopí bude legálně k dispozici skutečně jen a jen pro léčebné a výzkumné účely,“ krotí nadšení některých pěstitelů - amatérů poslanec Jiří Skalický. Navrhovaný zákon totiž nepředpokládá, že by legalizoval soukromé pěstování konopí ani pro léčebné účely. Pokud ho na zahradě policisté najdou, i nadále hrozí trestní stíhání za výrobu a držení omamných látek.

Jste jedním z předkladatelů zákona, který má legalizovat dostupnost konopí. Co vás k tomu vedlo?

Dva důvody. O konopí, jeho účincích i jeho zneužívání toho vím poměrně hodně z klinické, laboratorní praxe. Proto jsem rád, že se otevírá možnost využití pro léčebné účely. Předepisovat ho samozřejmě budou moci jen a jen odborní lékaři při těžkých onemocněních, jako je rakovina či Alzheimerova nemoc. Já jeho použití považuji za podpůrnou, doplňkovou léčbu, která umožní pacientům lépe snášet průběh vlastní nemoci, i když není vyloučeno, že léčebný účinek mají i samotné aktivní látky. Půjde ale o diagnózy, u nichž má medicínské opodstatnění a léčbu konopím podporují i odborné společnosti.

Z vlastní praxe zřejmě znáte i negativní účinky konopí jako drogy. Není to trochu protimluv, když na jedné straně vidíte mnohdy chmurné osudy uživatelů marihuany a na druhé straně prosazujete její legalizaci?

Právě proto, že znám konopí i jeho účinky na organismus, možnost vzniku návyku a negativní dopady. I následky s dopadem na celou společnost. Je zajímavé být u toho, kdy se na jedné straně snažíme pomoci pacientům za přísně definovaných a regulovaných podmínek a na druhé straně se pokusit, aby se tato droga nezneužívala.

 Propagujete dovoz a v televizi jste řekl, že by se mohlo dovážet z Holandska. Tamější ceny ale patří k nejvyšším na světě.

Dovoz beru jako první a nejrychlejší možnost, aby se konopí dostalo k našim pacientům. Pokud bude zákon schválen, bude to možné prakticky okamžitě. Připravit možnost pěstování v České republice je delší a složitější proces. Proto navrhuji: nejprve konopí dovezme, vyzkoušíme si celý systém, a pokud to bude výhodné, teprve pak ho povolme pěstovat u nás doma. Co se ceny týká, když se konopí používá k léčebným účelům, jsou na ně kladeny požadavky jako na léčivý přípravek. Pokud to mám říci jednoduše, lék s konopím nemůže být jednou slabší a jindy silnější podle toho, jaká je úroda. A to všechno něco stojí. Pokud bude dovážená surovina splňovat všechny požadavky českých orgánů, bude možný dovoz i z jiných zemí než z Holandska.

 Proč by se nemohlo konopí pěstovat v České republice?

Konopí se bude moci pěstovat. Novela zákona to bude umožňovat. Musí se ale splnit řada podmínek a nabídnutá cena pro Státní ústav pro kontrolu léčiv, který bude dohledovou agenturou, musí být nižší než z dovozu. Jaká bude cena konopí z naší produkce, to je otázka. Až budou známa pravidla hry pro pěstování, pak budeme také moci spočítat cenu.

Kolik by měla měsíční léčba pro pacienty stát?

Podle informací od lékařů adiktologů i z literatury se denní dávka pohybuje v rozmezí mezi 1 až 5 gramů. Cena jednoho gramu je kolem šesti euro . To samozřejmě záleží na řadě faktorů a mění se s časem i objemem nakoupené drogy. Je pravda, že například v Izraeli nebo dalších zemích je cena nižší, ale celý způsob pěstování je rozdílný. A tím i kvalita. Z pohledu legislativy pak tohle levnější konopí nesplňuje naše požadavky na standardní léčivý přípravek.

Při ceně šesti euro to jsou ale obrovské peníze. Pokud dobře počítám, při denní spotřebě jednoho gramu vyjde léčba na 4 500 korun. Nehrozí, že většina pacientů nebude na úhradu mít a domácí pěstování se ještě rozšíří?

Je pravdou, že s úhradou ze zdravotního pojištění se zatím nepočítá. Já osobně jsem přesvědčen, že jistá míra spoluúčasti bude vždy nezbytná.

Léky z konopí se mají vydávat pouze na elektronické recepty. E-recepty se ale rozjíždějí velmi pomalu a lékaři k nim mají řadu výhrad. Nebude to další překážka v distribuci?

Ne. Jak už jsem uvedl výše, konopí budou předepisovat příslušní specialisté, tedy poměrně úzký okruh lékařů. Jejich zástupci se účastnili přípravy zákona a s E-receptem souhlasí. Je tedy na nich, aby tuhle formu receptu všichni využívali.

V jaké fázi návrh je a jakou má podle vás naději, že ve Sněmovně i Senátu projde?

Zákon prošel ve Sněmovně prvním čtením a nyní se projednává ve zdravotním výboru. Pokud půjde vše standardně, dostane se na jednání Sněmovny znovu ještě v říjnu nebo listopadu. Je však otázkou, zda bude ještě funkční Sněmovna. Pokud ne, tak to nelze odhadnout. V případě předčasných voleb se smetou všechny zákony pod stůl a začíná se znovu.

Kdy si budou moci první konopí pacienti legálně koupit?

Při standardním průběhu projednávání a schvalování včetně Senátu pravděpodobně ve druhé polovině příštího roku.

DATA

Jiří Skalický

  • narodil 3. 8. 1954 v Ústí nad Orlicí
  • poslanec parlamentu ČR, zastupitel města Pardubice (nestraník za TOP 09), primář Pardubické krajské nemocnice.
  • vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a postgraduální studium na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Od roku 1978 působí v Pardubické krajské nemocnici, od roku 1991 ve funkci primáře.
  • vyučuje na Univerzitě Pardubice. Je členem řady lékařských spolků a odborných komisí. V roce 1998 se stal zastupitelem Pardubic. Ve volbách v roce 2010 do PS PČR byl zvolen poslancem za TOP 09.

 

Jiří K. Růžička

Mladá fronta DNES, 23. 10. 2012, rubrika: Kraj Hradecký, str. 3

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme