Malý: Obcím pomáhám ve svém volném čase

Rozhovor s předsedou karlovarské TOP 09 Josefem Malým

24. 5. 2011

Sedm let pracuje na tom, aby karlovarské obce nemusely vracet dotace a penále za nedodržení projektu. Josef Malý je pro starosty často jedinou nadějí, jak se vyhnout bankrotu. Obcím a městům v kraji ušetřil miliony. Naposledy Karlovým Varům, kterým letos na jaře „vyžehlil“ čtvrt miliardovou pokutu za porušení rozpočtové kázně při stavbě družstevních bytů ve Staré Roli. Josef Malý (TOP 09), který do politiky vstoupil na začátku 90. let, si z řešení případů točících se kolem vracení dotací udělal koníček. „Samozřejmě bych mohl být unavený z různých faulů a kauz, já se tak ale necítím. Pokud budou politiku dělat lidé, kteří nechtějí pomoci regionu, bude to špatně,“ říká krajský zastupitel a karlovarský radní, který kvůli práci vstává mezi čtvrtou a pátou ráno. Tak jako jiní chodí za holkami, on prý chodí na radnici. A pomáhá s průšvihy.

Kolika městům už jste pomohl?

Problémům obcí se věnuji minimálně sedm let. Jako první se na mě kdysi obrátil starosta Chodova, který měl velký problém. Město mělo vracet částku přesahující 10 milionů a bylo třeba zpracovat žádosti, které vyžadují ekonomické a právnické vzdělání. Kauzu jsme vyřešili za několik měsíců. Od té doby se na mě obrátil starosta Chebu, Ostrova, Bochova, Sdružení Vladař na Žluticku i různé sportovní oddíly, napadá mě třeba Tělovýchovná jednota Kynšperk. Všechny tyto případy se podařilo dostat do uspokojivého stavu.

Máte spočítáno, kolik peněz jste obcím ušetřil?

Nevím, jestli já. V životě bych si nedovolil říct, že já jsem ušetřil. Ale úspory už přesahují 500 milionů. Ty by musely obce zaplatit, pokud by kauzy neřešily. Ať už s pomocí mou, nebo kohokoli jiného. Bylo to jejich rozhodnutí.

Jak žádost o vaši pomoc vypadá?

Většinou mě oslovují starostové. Naposledy to byl starosta Bukovan nebo Nové Role a starostka Horního Slavkova, takže bych se této problematice mohl věnovat i jako zaměstnání. Já to samozřejmě dělám ve svém volném čase, jako takové zvláštní hobby, a to ve své vlastní režii. Nikdy jsem žádné požadavky na obce neměl a mít nebudu. Což je pro ně zajímavější, než oslovit právníka, který bude chtít tři až čtyři tisíce za hodinu práce. Přičemž kauza stejně nemusí dobře dopadnout a bude stát ještě statisíce navíc.

... zatímco od vás to mají zdarma.

Ano. Prezentuji se jako krajský zastupitel, který není ve střetu zájmů a který se na řešených případech nikdy nepodílel. Ani jako zastupitel, ani jako zaměstnanec. To je další podmínka.

Co pro vás obnáší „vyžehlit“ takovou pokutu?

Několik měsíců práce. Musíte jít do archivu, musíte jednat na obci, ať už se starostou nebo úředníky, kteří vám pomůžou věc dohledat. A samozřejmě musíte psát zdůvodnění. Vezměme si třeba karlovarský případ za čtvrt miliardy. Hledali jsme v archivu, pak jsem psal žádosti a zdůvodnění, které čítaly více než sto stran. Je to obrovská byrokratická zátěž a mravenčí práce, ale ta úspora za to prostě stojí.

Kdo měl v tomto případě rozhodující slovo?

Podařilo se mi přesvědčit ředitele Státního fondu rozvoje bydlení Jana Wagnera. Výhodou bylo, že byl velmi vstřícný. Vysvětlil jsem mu, že generace dnešních zastupitelů by neměla platit za to, co vzniklo osm let před jejich nástupem do funkcí. Až se nám podařilo dosáhnout zásadního stanoviska. Poté jsem se závěrem Generálního finančního ředitelství a desítkami jednání vedl záležitost dál. Vysvětloval jsem, že se sice město nepohybovalo plně ve vymezených mantinelech, ale že nedošlo ke zcizení peněz. Tudíž se nestal žádný trestný čin ani přečin. Tu problematiku prostě musíte znát. Musíte se dobrat k souvislostem a oslovit toho patřičného člověka.

Třeba svůj kontakt na ministerstvu?

Co to jsou kontakty? Když se člověk dostane do nějakého zastupitelstva, tak reprezentuje město. Může jezdit služebně do Vietnamu, do Číny, do Ruska, do Spojených států, do Dubaje nebo třeba do Londýna. Já jsem tohle nikdy nedělal. Máme partnerské město Baden Baden. Já byl čtyři roky náměstkem primátora a nikdy jsem tam nebyl. Nebyl jsem nikdy ani v partnerském městě Carlsbadu. Těmto věcem se mají věnovat ti, kteří to mají v kompetenci. Já měl jinou zásadu, která se příliš nelíbila některým mým kolegům. Jednou týdně jsem jezdil do Prahy na ministerstva. Jestli je kontakt to, že se znáte s úředníky a že jste za dvanáct let neudělal jediné šmé, proto ti lidé ví, že když s nimi jednáte, mluvíte pravdu, tak ano, takové kontakty já mám. A vůbec to nesouvisí s garniturou momentálních ministrů, protože daleko důležitější je jednání s řediteli odborů, vedoucími oddělení, vrchními řediteli a samozřejmě i s náměstky. Je pravda, že se znám s ministry, s některými si i tykám, ale to není podstatné, pokud je pod zásadním dokumentem podepsán ředitel Generálního finančního ředitelství.

Horkým kandidátem na vaši pomoc je v současné době Nová Role, které hrozí vrácení téměř 23milionů kvůli pochybení při stavbě infocentra. Jak je případ daleko?

Pan starosta se na mě obrátil, aby se mnou konzultoval žádost. Chtěl jsem od něj doplňující podklady, protože je žádost poměrně povrchní. Pokud máte něco zdůvodňovat, musíte znát detaily. Samozřejmě je na panu starostovi a Radě města Nová Role, jestli tu kauzu řešit chtějí anebo ne. Předpokládám ale, že podklady během několika týdnů dorazí. Sankce je dost vysoká.

Už jste někdy musel žádost o pomoc odmítnout?

Samozřejmě, ale bylo to jen minimum případů. A to ty, u kterých jsem viděl, že šlo o porušení zákona a bylo zřejmé, že tam se nejednalo korektně. To je velmi důležité. Vezměte si třeba loňskou kauzu s loděnicí u Ohře. Měla se tam udělat přeložka dešťové kanalizace pod klubovnou. Když se odhalila, zjistilo se, že se překládat nemusí, tak se nepřeložila. Tato věc se měla okamžitě napsat ministerstvu pro místní rozvoj. Ona se však objevila až v závěrečné zprávě. Já jsem nemohl říct „nějak to zamázněte“, což jsou takové ty české způsoby. Museli jsme se k tomu přihlásit. Kdybychom to neudělali, mohli nám žádost smést ze stolu, kvůli nepravdivým argumentům. Amy bychom pak zaplatili miliony. To, co dělám, je činnost, která zabere spoustu času, a mnohdy se vám stane i to, že vám nikdo neřekne ani děkuju. Což je normální, protože jsme v Čechách.

Jednou z vašich funkcí je také členství v monitorovacím výboru ROP severozápad. Angažujete se v tom, aby ministerstvo pustilo peníze zastavené kvůli podezření z úplatkářství v ROPu?

V minulém týdnu jsme měli neoficiální jednání monitorovacího výboru. Řekli jsme si, že tu věc nebudeme zásadně medializovat. Přísun peněz je zastavený a jednáme o tom, jestli se nám podaří peníze odblokovat. Opět je to to samé, co už jsem říkal. Pokud budeme tvrdit, že je všechno v pořádku, že mercedesy jsou trabanti, bude to špatně. Situace v ROPu je opravdu vážná a jde o obrovské peníze. Může to zlikvidovat obce, města i kraje. Jestli ředitele odvede kriminálka a vy se pak dozvíte, že už byl třikrát trestně stíhaný a že pan představitel, který ho nominoval, ho měl jako poslaneckého asistenta, pak je to skandální. Kraji vládne ČSSD a KSČM, to oni jsou v oněch rozhodujících orgánech. Pokud budou mít zájem, s řešením situace jim pomůžeme. Pokud ale budou mlžit a podávat nepravdivé informace, pak to může pro region dopadnout velmi špatně. Některé ty tendry v Ústeckém kraji jsou šílené. Bohužel na to ale doplácí i kraj náš. Peníze jsou zaražené pro oba.

Obcím jste ušetřil miliony. Jste úspěšný muž. Přesto jste neuspěl v loňských volbách do Sněmovny, v komunálních jste skončil jako první náhradník, kterému místo uvolnil Jaromír Schee. Čím si to vysvětlujete?

Tady se nepromíjí, když se vám daří. Místo toho, abych se věnoval schůzkám s novináři, se věnuji práci.

Takže jste byl málo vidět?

Určitě také. Nebo zatím může být to, že podnikám, platím daně a nejsem opředen skandály. Jsem na kraji asi jediným zastupitelem, který všechno, co tam vydělá, věnuje krajskému sdružení dobrovolných hasičů. Každý rok odevzdám šestimístnou částku.

Jana Plechatá

Mladá fronta DNES, 24. 5. 2011, Rubrika: Kraj Karlovarský, str. 2

Štítky
Osobnosti: Josef Malý
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme