Maleček: Lidi by neměli zapomínat na dobu před rokem 1989

Rozhovor s lídrem v Karlovarském kraji Romanem Malečkem

22. 9. 2013

Jak si vysvětlujete, že jste se stal lídrem TOP 09 právě vy? Vždyť topka prezentovala krajské lídry jako „silné osobnosti, s velkými politickými zkušenostmi“. Vy jste ale na politické scéně poměrně nová tvář.

Stalo se to tak, že mne do čela kandidátky navrhlo místní sdružení. Možná hrálo určitou roli právě to, že jsem nová tvář, která se ale v politice přece jenom už trochu orientuje a má svůj názor. Dva roky jsem členem rady města Karlovy Vary a také jsem kdysi spoluzakládal Občanské fórum. Je pravda, že jsem se do čela kandidátky rozhodně nehrnul a stálo mě hodně přemítání, jestli mám veřejně vystavit svůj obličej a občas být spojován s věcmi, se kterými máte vnitřní problém. Nakonec jsem si řekl, že to zkusím. Možná se naivně chci pokusit zjistit, zda v politice může uspět slušnost, pracovitost, selský rozum a realita.

Proč by voliči TOP O9 měli zakroužkovat právě vás?

Snad právě proto, že asi nejsem typem klasického politika a že jsem již možná něco málo dokázal –podnikám již více než dvacet let (ve stejné firmě a se stále stejným společníkem), vedu extraligový basketbalový klub, který již jedenáct let hraje nejvyšší soutěže a dokázal vychovat i několik reprezentantek, podařilo se mi snad oživit KV Arénu, nastavit v politice Karlových Varů některá nová pravidla, prostě úplně normální, sice určitě někdy chybující, ale jinak „občan optimista“.

A ještě otázka na tělo. Myslíte si, že se do parlamentu dostanete?

Myslím si, že máme v kraji reálnou šanci se do parlamentu opět dostat, i když vím, že hodně lidí díky některým chybám, kterých se topka dopustila, zvažuje podporu i jiným. Jestli z naší kandidátky uspěji já nebo někdo jiný, je skutečně ve hvězdách. To kdybych tak věděl.... Když se to povede, bude to super, když ne, svět se nezboří. Musím ovšem sám za sebe říci, že ten začátek předvolebního boje není nic moc příjemného.

Opravdu věříte, že se politika dá dělat slušně? Vždyť v Karlových Varech jste musel procitnout poměrně záhy, když se kvůli tvrdému politickému nátlaku rozpadla nadějná povolební koalice K 20? Proč vlastně člověk jako vy, sportovec tělem a duší, jde do politiky?

Do politiky jsem se vrátil po více než dvaceti letech i kvůli Karlu Schwarzenbergovi, který mi byl hodně sympatický. Vím, že moje víra, že se dá politika dělat slušně, je asi skutečně dosti naivní, ale já tomu pořád věřím. Faktem ale je, že nejsem kvůli svým postojům a názorům v karlovarské topce určitě asi nejoblíbenějším členem.

Jste skutečně připraven v případě svého zvolení hlasovat podle svého nejlepšího svědomí?

To je vždy velké dilema. Vím, že se v rámci demokratické strany musím podřídit většině, ale jsou okamžiky, kdy umím říct jasné NE. Pravidelně to zažívám jako člen rady města. Věřte, že je často velmi těžké se rozhodnout.

V Karlovarském kraji s velkou pravděpodobností zvítězí levice, ne- li opět komunisté, jako v nedávných krajských volbách. Neděsí vás to?

Hodně lidí je naštvaných a zklamaných, navíc často „krmených onou špatnou náladou“ a přestože vím, že momentální stav pravice není ideální, věřím, že po úpravách má stále co nabídnout, ideální totiž není téměř nic. Jen bych strašně rád, aby lidé nezapomínali, jak to vypadalo před rokem 1989. Obávám se, že mnozí zapomněli strašně rychle a že si neváží nabité svobody.

parlamentnilisty.cz, 22. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme