Mají-li se občané uskromnit, musí začít šetřit sami politici

Rozhovor s lídrem TOP 09 v Královohradeckém kraji Leošem Hegerem

12. 5. 2010
* * TOP 09 má podle předvolebních průzkumů při své volební premiéře našlápnuto do Poslanecké sněmovny. Co je vaším cílem?

Celorepublikově bychom rádi, kdybychom překročili pět procent. A aby se z každého kraje dostal aspoň jeden člověk do Sněmovny. Samozřejmě věříme, že jich bude i víc než jen lídr.

* * Má poslanec parlamentu možnost ovlivnit dění v regionu, v němž byl zvolen?

Je-li tento poslanec skutečnou osobností, pak nepochybně můžeme o neformálním ovlivnění hovořit. Já osobně, pokud bych byl zvolen, budu dbát na osobní kontakt s občany z kraje. Jednak proto, že od nich můžu získat zpětnou vazbu na mnohá rozhodnutí. A také že bych jim mohl vysvětlit, proč jsme tato rozhodnutí přijali či naopak nepřijali.

* * Jak se může poslanec podílet na hospodářském rozvoji regionu?

Toto sám poslanec samozřejmě ovlivnit nemůže. Musím se ale přiznat, že s údivem sleduji, že se ani špičkoví makroekonomové v zásadě neshodují, co a jak přijmout a jaké to bude mít důsledky. Některá rozhodnutí jsou konána s otazníkem, jak vlastně dopadnou. Každopádně ale rozhodovat o takto strategické věci, jakou je hospodářství, vyžaduje přístup s úctou k jiným názorům. V řadě opatření je také možné udělat pilotní projekty. Například ve zdravotnictví, diskutujeli se privatizace pojišťoven. Jednou z možností je zprivatizovat malé a VZP zůstane jako garant. A praxe ukáže, co je životaschopné.

* * Máte konkrétní představu, jak povzbudit hospodářství?

Prioritní je dnes samozřejmě šetřit. S čímž souvisí i nutnost kontroly, aby se šetřilo smysluplně a na všech úrovních, tedy i na úrovni parlamentu. Jak navrhuje náš místopředseda Kalousek, měly by se například snížit příspěvky stranám.

* *To však státní rozpočet výrazně neovlivní.

Samozřejmě jsou to vše opatření, která z makroekonomického pohledu přinesou velmi málo. Ale jsou přinejmenším symbolická. Chce-li vláda od občanů, aby se uskromnili, a sami politici šetřit nezačnou, pak takové výzvy vyjdou vniveč.

Ludmila Žlábková
Právo, 12. 5. 2010, Rubrika: Východní Čechy, Strana: 13
Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme