Lukša: Nechceme být populární za cenu nereálných slibů

26. 5. 2010

Podhorská obec Čeladná se za jeho starostování změnila v jednu z nejatraktivnějších destinací v Beskydech.

Exnáměstek hejtmana Pavol Lukša (47 let) loni opustil lidovce a spoluzakládal novou stranu TOP09, v jejímž dresu míří do nejvyšších pater politiky. „Nechceme být populární za každou cenu a už vůbec ne za cenu nereálných volebních slibů,“ tvrdí moravskoslezský lídr „topky“.

Strana, v jejímž čele stojí kníže Karel Schwarzenberg, má na kandidátkách mnoho starostů z různých obcí.

Lukša by chtěl vést radnici v Čeladné i v případě, že by se mu podařilo dostat se do lavic Poslanecké sněmovny. „V žádném případě nechci ztratit kontakt ani s Čeladnou, ani s lidmi z našeho kraje. Bude mi ctí je v případě svého zvolení zastupovat,“ říká.

Program TOP09 je podle něj programem pro zodpovědné a přemýšlivé občany, kterým záleží na tom, aby tato země nezbankrotovala a jejich děti nemusely v budoucnu splácet dluhy způsobené nezodpovědnými populisty. Pro Moravskoslezský kraj si TOP09 vytyčila hned na počátku čtyři základní cíle.

„Výstavba důležité dopravní infrastruktury v kraji musí být včas dokončena.

Je třeba podporovat malé a střední podnikatele, kteří pružně reagují na výkyvy trhu. Mělo by se vytvořit regionální vzdělávací centrum pro výchovu nových odborníků pro místní firmy. Av neposlední řadě by měl vzniknout Nadační fond kraje, který by se využíval v případech živelních pohrom či jiných nenadálých katastrof, ale také pomůže ochránit a tvořit pracovní místa a bude podporovat vzdělávání, kulturu a sport,“ nastiňuje Lukša.

Za plusy tohoto regionu považuje množství pracovitých, schopných a vzdělaných lidí, rozvinutý systém vysokých a středních škol a v neposlední řadě krásnou přírodu Beskyd a Jeseníků. Problémy vnímá v nedokončené infrastruktuře či ve špatném ovzduší.

„Velké podniky musí dodržovat nejpřísnější limity. Bude třeba konečně začít jednat také s polskými znečišťovateli či dobudovat obchvaty měst. Lidé také musí přestat zamořovat okolí pálením plastů a jiných škodlivin,“ podotýká Lukša.

Bruntálský a krnovský deník, 26. 5. 2010, Rubrika: Volební příručka - volby 2010, Strana: 52

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme