Lukša: Jde o snahu napravit nespravedlnost

Rozhovor s poslancem Pavolem Lukšou

1. 9. 2011

Zatímco Petr Kajnar (ČSSD) doufá, že poslanci odmítnou návrhy ministra financí Miroslava Kalouska na změny rozpočtového určení daní, Pavol Lukša (TOP 09) si přeje pravý opak a bude hlasovat pro. Primátora Ostravy děsí, že by město mělo přijít o miliardu korun, kterou zatím dostává od státu při přerozdělování vybraných daní. Podle řady starostů menších měst a obcí by ale bylo spravedlivé, kdyby malá města dostávala více a velká méně, jak navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek. „Pro hospodaření a rozvoj Ostravy by to mělo devastující účinek. Už během krize přišel náš rozpočet o jednu miliardu...“ upozorňuje primátor Ostravy Petr Kajnar. „Krize zasáhla celý veřejný sektor včetně malých měst a vesnic,“ oponuje mu starosta Čeladné a poslanec za TOP 09 Pavol Lukša.

Jak vnímáte změny v rozpočtovém určení daní, které navrhuje ministr financí?

Petr Kajnar: Je to neuvěřitelně chytrá akce pana Kalouska, místopředsedy TOP 09, který upřednostňuje své osobní a politické zájmy před zájmy rozvoje země. Jde proti ČSSD a ODS, z jejichž řad jsou primátoři velkých měst. Kalkuluje s podporou velké části nezávislých starostů menších měst a obcí.

Pavol Lukša: Nejde o politikaření, ale o snahu narovnat nespravedlnost, která nastala v roce 2003 po zániku okresních úřadů. Tehdy se začaly přerozdělovat sdílené daně podle počtu obyvatel. Ale jen čtveřici měst - Praze, Brnu, Ostravě a Plzni, která tehdy plnila i funkci okresních úřadů, zůstaly peníze, které dříve okresní shromáždění rozdělovala obcím a městům. Tak se stalo, že zhruba osm milionů občanů celé země nyní dotuje zhruba dva miliony občanů ve zmíněných čtyřech městech. Navržené změny nastolí spravedlivější systém. Navíc návrh je založen na programovém prohlášení vlády a na skutečnosti, že statutární města mají mnohdy dvakrát méně daňových příjmů na hlavu než Plzeň, Brno a Ostrava, ačkoli plní podobnou funkci. Například Ostrava dostává dnes asi 18,5 tisíce korun na obyvatele, kdežto třeba statutární město Frýdek-Místek dostává jen deset. Tato situace je neudržitelná bez ohledu na složení koalice v jednotlivých městech. Copak ve zbývajících asi 6 200 obcích, které si polepší, nevládnou tisíce starostů za ODS, ČSSD či jiných stran?

Ostrava ale přece jen plní i úlohu krajského města. Nejde ji proto tak jednoduše srovnat například s Frýdkem-Místkem...

Petr Kainar: Ostrava stejně jako Praha, Brno i Plzeň plní metropolitní funkci Naše město vydá více než miliardu korun ročně na služby pro lidi, kteří ve městě trvale nebydlí. Denně sem přijíždí více než 50 tisíc lidí z okolních obcí za prací, další za studiem, na úřady, do nemocnic včetně městské, za kulturou, sportem a podobně. Kromě toho stát přenáší na město řadu povinnosti souvisejících s výkonem státní správy, aniž by je plně hradil. A tak město doplácí za stát více než 150 milionů korun ročně.

Pavol Lukša.: Je sice pravda, že Ostrava poskytuje a dotuje řadu služeb i lidem ze širokého okolí. Ale copak okolní města a obce neposkytují své služby také Ostravanům? Co třeba rekreace a tisíce rekreačních chat pro občany metropolitního města rozeseté po kraji, udržovaná krajina a příroda, kulturní památky a tak dále? Pan primátor taky přece raději bydlí se svou rodinou ve Frýdlantě nad Ostravicí než v Ostravě - a tím dokazuje, že nejde hrát jen kartou metropolitního města. Ne všichni chtějí bydlet v Ostravě, ale i občané malých města o obcí mají právo na rozvoj území, kde se rozhodli bydlet.

Návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní má jít už v září do parlamentu. Jak se k němu stavějí poslanci a senátoři zvolení za město a kraj?

Petr Kainar: Se všemi budeme ještě mluvit, vysvětlovat jim naše stanovisko, apelovat na jejich sounáležitost s Ostravou a regionem. Napříč politickým spektrem cítíme jejich podporu. Samozřejmě až na zákonodárce koalice TOP 09 - Starostové a nezávislí. Není divu, když novela je dílem jejich místopředsedy Kalouska. Jako ministr financí už s tímto návrhem jednou přišel. Po demisi Topolánkova kabinetu premiér Fischer aministr financí Janota s nadhledem státníků a národohospodářů Kalouskův návrh shodili ze stolu. Rozuměli úloze velkých měst v ekonomickém životě republiky.

Pavol Lukša: Já i mí kolegové budeme hlasovat pro schválení návrhu, protože na tom vydělají nejen menší obce a města, ale i celý Moravskoslezský kraj. Ostrava sice přijde zhruba o 0,9 miliardy, ale všechny obce a města v regionu získají dohromady o zhruba 1, 3miliardy korun více, takže ve finále si kraj polepší asi o 350 milionů. Jak budou hlasovat koaliční poslanci, to se ukáže. Nicméně návrh, který Miroslav Kalousek poprvé představil až letos v červenci, je součástí koaliční smlouvy a premiér Petr Nečas před ostatními členy K9 dáním ruky předsedovi poslaneckému klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi přislíbil, že rozdíl mezi nejchudší obcí a hlavním městem bude maximálně trojnásobný. Přesně to je cílem Kalouskova návrhu. Jen pro připomenutí - v Evropské unii, jejíž hodnoty určitě primátor Kajnar nezpochybňuje, činí tento rozdíl jen 2 - 2,5 násobek. Evropští premiéři a ministři financí přitom jistě rozumí úloze velkých měst.

Co podle vás nastane, pokud návrh na změnu přerozdělování daní poslanci přece jen schválí?

Pavol Lukša: Nechceme brát peníze Ostravě, ale dostává víc na úkor jiných. Bude se muset učit vyjít s nižším rozpočtem jako jiná města. Po čtyři roky bude dostávat dotace, aby se na to připravila. Nový model umožní spravedlivější rozvoj obcí od Osoblahy až po Hrčavu.

Petr Kainar: Doufám, že k tomu nedojde. I premiér Nečas slíbil, že takový návrh nepodpoří. Ztráta miliardy by totiž pro Ostravu byla fatální. V každé oblasti života by lidé poznali, že město je chudší, různé služby i akce by buď výrazně zdražily, nebo zanikly. Podfinancování velkých měst, která jsou ekonomickými tahouny země, by ale nakonec pocítili všichni. Zchudl by kraj i celá země. Když se totiž rozdělí peníze všem stejně, výsledkem bude to, že ve velkých městech nebudou peníze na vědu a výzkum, na kulturu, nepřijdou sem investice... Jedině koncentrace lidí a kapitálu vytváří těžiště schopné rozvoje. Například Čeladná nikdy nebude rozvojovým pólem, možná dobrým místem pro lidi, kteří si v Ostravě vydělají. Ale aby si vydělali, musí tu být silné centrum. Když Ostrava takovým centrem nebude, lidé si tu nevydělají. Tohle je naprosto krátkozraká politika.

Ivana Lesková

Mladá fronta DNES, 1. 9. 2011, Rubrika: Moravskoslezský kraj, str. 3