Lukša: Jak se zaplést do mýtů

Komentář poslance Pavola Lukši

20. 6. 2011

Poslanec Ladislav Skopal se na stránkách týdeníku Zemědělec snažil vyvrátit mýty o svém pozměňovacím návrhu. Místo toho se ale chytil do vlastní sítě a nové mýty vytvořil.

Senát na aktuální schůzi projednal zákon o ochraně ovzduší. Ten obsahoval nesouvisející přílepek sociálnědemokratického poslance Skopala, který mění zákon o spotřebních daních. Pokud by byl schválen, došlo by k bezdůvodnému poškození českých zemědělců. Pozměňující návrh by totiž umožnil neomezenou daňovou podporu biopaliv z plodin pěstovaných mimo území České republiky, jako je palmový a sójový olej, a tím de facto podpořil jejich dovoz. Český daňový poplatník by tak nesmyslně dotoval používání surovin zahraničních zemědělců, což by bylo v naprostém rozporu s původním záměrem podpory používání biopaliv z domácích zdrojů a snahou snížit naší energetickou závislost na Rusku.

Jaká je v současnosti situace? Do nafty se musí povinně přimíchávat šest procent libovolných esterů mastných kyselin rostlinného či živočišného původu. Dále používáme Směsnou motorovou naftu SMN 30, která však může obsahovat pouze MEŘO, a to v podílu 30 procent. MEŘO se vyrábí z tuzemsku pěstované řepky olejné, čímž dochází k podpoře domácích zemědělců. Naopak, Skopalův pozměňovací návrh by umožnil přimíchávání jiných složek do SMN 30, včetně produktů z kafilerních tuků, ale hlavně z dovozových plodin. Poznamenejme, že zatímco SMN 30 najdeme běžně na čerpacích stanicích, paliva z jiných metylesterů nikoli. Není se čemu divit.

Návrh poslance Skopala by měl negativní vliv i na české motoristy. Zatímco povinná minimální šestiprocentní výše libovolných metylesterů nemá na kvalitu paliva téměř žádný efekt, navrhovaná výše 30 procent by již znamenala podstatný zásah do jeho vlastností a negativní působení na motor vozidla.

Poslanec Skopal se ohání tím, že ruší nesystémovou a diskriminační výjimku. Nic takového ale není pravda. Nejde v žádném případě o diskriminaci, neboť MEŘO je vyráběný napříč celou EU, je možné ho dovážet, z ČR se dokonce vyváží. Jedná se tedy o nejrozšířenější metylester v EU. Dále připomeňme, že Česká republika má jeden z nejliberálnějších přístupů v unii. Na rozdíl třeba od Polska, které striktně požaduje MEŘO i pro povinné minimální přimíchávání, kromě toho 75 procent musí pocházet z polských domácích zdrojů.

Návrh poslance Skopala také otevíral prostor pro daňové úniky. Pro výrobu SMN 30 je správně povoleno pouze MEŘO, čímž se zjednodušuje státním orgánům kontrola tohoto paliva se sníženou daní. V případě, že by byl připuštěn jakýkoli metylester, byla by věcná kontrola nerealizovatelná a docházelo by k podvodné výrobě směsí. Každý daňový subjekt by byl motivován při kontrole uvádět, že se jedná o metylestery z živočišných tuků, burských oříšků, lněného oleje a dalších, mnohdy nesmyslných a nedoložitelných složek. I přes to by ale mohl čerpat daňovou výhodu poskytovanou českým státem na toto palivo. Porušení zákonů by nebylo snadno zjistitelné, protože různých druhů metylesterů mohou být desítky a další látky těmto produktům podobné by byly opětovně zneužívány. Cožpak si poslanec Skopal již nepamatuje na aféru s lehkými topnými oleji?

Jsem rád, že senátoři si byli výše uvedených problému vědomi, vrátili návrh sněmovně zpět bez pozměňovacího návrhu poslance Skopala, a zabránili tím katastrofě směřující na české zemědělce, motoristy i daňové poplatníky.

Pavol Lukša
předseda Zemědělského výboru PS PČR