Lukša: Daň z nemovitostí a »mapa daňových základů«

Komentář poslance Pavola Lukši

2. 3. 2011

Jedinou daní, která stoprocentně putuje do obecních rozpočtů, je daň z  nemovitostí. Ta je zároveň i jedinou daní, jejíž výnos mohou obce ovlivnit stanovením různých koeficientů. Konstrukce této daně je však zatím založena převážně na rozměrech nemovitostí, což vede k tomu, že obce se často zdráhají vyšší koeficienty využívat - raději chtějí další peníze od státu, tedy od ostatních daňových poplatníků. Přemýšlejme proto o změně.
Se správným krokem chce přijít ministr financí Miroslav Kalousek. Jeho ministerstvo začíná připravovat nový systém výpočtu daně z pozemků, kdy by se měla začít zohledňovat kvalita infrastruktury, a nikoli pouze metrické jednotky. V průběhu několika let by měla být připravena »mapa daňových základů« a posíleny pravomoci zastupitelstev obcí při rozhodování o daňovém zatížení. Postoj ministerstva považuji za správný. Je totiž zcela logické, že kvalita infrastruktury zhodnocuje ceny pozemků. Tak třeba postaví-li obec cestu s osvětlením a chodník k  určitému pozemku, jeho cena zákonitě vzroste. Totéž platí o kanalizaci či vodovodní síti. Náklady obce s budováním infrastruktury by tak měly být více pokryty od poplatníků, kteří na ní profitují. Jistě nepovažujeme za spravedlivé, že stejnou daň za metr čtvereční platí majitel pozemku s veškerým vybavením jako majitel pozemku s polní cestou bez osvětlení, bez kanalizace, vodovodu a elektrifikace.
Taková konstrukce daně by mohla přimět obce, aby více využívaly místní koeficienty, tj. možnost zvýšit si daňový výnos samy ze svých zdrojů. V  současnosti jej totiž stanovilo pouze 295 obcí z více než šesti tisíc, tj. ani ne pět procent! Starostové oprávněně namítají, že současná konstrukce daně je poněkud diskriminační. Kromě toho uveďme, že stejný nebo podobný systém, který připravuje Ministerstvo financí, používá většina vyspělých zemí. Mimochodem, tam výnos daně z nemovitostí činí i několik desítek procent příjmů municipálních rozpočtů, u nás jde pouze o  jednotky procent.
Jinými slovy, chceme-li dlouhodobě zlepšovat kvalitu obecní infrastruktury, připravovaná změna představuje krok správným směrem. Dalším by mělo být výrazné zjednodušení daně z nemovitosti, protože zastupitelé i poplatníci se již přestávají orientovat v houštině různých koeficientů.

Pavol Lukša
poslanec

Moderní obec, 2. 3. 2011, Strana: 2

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme