Lomecký: Chceme, aby byla Praha 1 bezpečná

Rozhovor se starostou první městské části hl. města Prahy Oldřichem Lomeckým

Hazard, doprava a bezpečnost, to jsou témata, která se v Praze 1 řeší na radnici i na ulici. O tom prvním dnes tamní obyvatelé rozhodnou v referendu. Dosavadní starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09) s největší pravděpodobností obhájí své křeslo. Na radnici bude jeho strana vládnout v koalici s ČSSD a ODS. Starostu zastupitelé zvolí počátkem prosince.

7. 11. 2014

Jaké jsou vaše hlavní úkoly, které začnete na radnici plnit?
V první řadě vycházíme z věcí, které se nám v minulosti osvědčily. To znamená každoroční sestavení vyrovnaného rozpočtu a nepoužívání finančních prostředků z privatizace na nic jiného než na nové investice. Díky tomu zůstane hodnota našeho majetku stejná. Zadali jsme si rovněž vnitřní audit, díky kterému chceme zefektivnit chod úřadu. Poté se samozřejmě soustředíme na tradiční problémy.

A mezi ty patří?
Chceme, aby byla Praha 1 bezpečná. To se samozřejmě odvíjí od fungování městské policie. Proto se budeme snažit, aby bylo více strážníků v ulicích. Dokončíme také rozvoj kamerového systému a pro městskou policii vytvoříme dohledové centrum v našich prostorách v ulici V Jámě. Hlídky tak budou zasahovat efektivněji.

Centrum je plné aut. Co s tím?
S průjezdností jsme měli u nás potíže vždycky. Všichni mají snahu přijet do centra a zaparkovat tady. Proto musíme pro naše obyvatele udržet systém rezidenčního parkování. Modré zóny musí fungovat minimálně v rozsahu, ve kterém fungují dneska. Bylo by ale lepší jejich rozšíření.

Vedení města chystá celopražskou koncepci zón placeného stání. Jak se k ní stavíte?
Celopražská koncepce je pro nás nebezpečná v tom, že pokud bude mít milion obyvatel Prahy možnost zaparkovat v modrých zónách v centru, tak tu vznikne naprostý kolaps. A lidé, kteří v centru bydlí, z něj začnou utíkat. My naopak chceme, aby bylo centrum zabydlené. V žádném případě proto nebudeme povolovat změny prostor z bytových na nebytové. Naopak tam, kde se ukáže vhodná přestavba nebytových prostor na bytové, tam ji podpoříme.

V pátek se uskuteční referendum proti hazardu v Praze 1. Jaký je váš osobní názor na téma hazardu?
Tahle otázka je trochu uměle popularizovaná. My jsme v roce 2013 zrušili téměř všechny herny. Ponechali jsme pouze kasina. Většina z nich je navíc hotelového typu, kam chodí především bohatší vrstvy. Podle mě jde o zodpovědnost jednotlivce, zda riskuje své peníze.

A co sociálně slabší lidé, kteří mají s hazardem problémy?
Zjišťovali jsme na sociálním odboru, zda je u nás někdo, kdo bere dávky a chodí peníze prohrávat do našich kasin. Nikoho takového neregistrujeme. Kdyby ano, napíšeme dopis kasinům, a ta takového člověka zařadí na blacklist.

Aktivisté si stěžují, že referendum málo propagujete...
Referendum prezentujeme, jak můžeme: na úřední desce, na webu. Stojí nás milion korun, který bereme z rozpočtové rezervy. Nebudeme utrácet další peníze, abychom vedli masivní kampaň.

Už jste nějak pokročili v boji proti segwayům?
Pokračujeme v jednání s Ministerstvem dopravy ohledně novelizace silničního zákona, který jezdcům na segwayi odebere status chodce a vyžene je z chodníků. Poté dohlédneme, aby zákon dodržovali.

Adam Váchal

Mf DNES, 7. 11. 2014, rubrika: Praha, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme