Lidé se nemusí spoléhat jen na stát

Rozhovor s Jaromírem Drábkem

21. 2. 2011

Vláda se minulý týden shodla na základních rysech důchodových změn. Lidé se budou moci dobrovolně rozhodnout, zda důchodové pojištění budou každý měsíc nadále posílat celé státu, anebo ho část vyvedou (tzv. opt out) na vlastní účet do penzijního fondu. Budou k tomu muset přidat i něco ze svého - tři procenta hrubé mzdy zaplatí stát a dvě procenta si bude na stejný účet posílat sám pojištěnec. Čas na rozhodnutí budou mít do svých 35 let, kdo věk už překročil, bude mít na rozhodnutí čas do konce roku 2012. Změna se zaplatí z vyšší DPH. Ministr práce Jaromír Drábek je přesvědčen, že nový systém přežije i změnu vlády.

Dopadla jednání, jak jste si představoval?

Jsem s výsledkem velmi spokojený, podařilo se po 15 letech přerušovaných diskusí dojít k politické shodě, která má naději být uskutečněna. Zvolené řešení odpovídá základním podmínkám, které postavila demokratická opozice - ČSSD. Je to dobrý předpoklad k nalezení dlouhodobě stabilního řešení.

V čem vidíte pojistky, že systém se nebude měnit, pokud by tu po příštích volbách vládla ČSSD?

Systém byl zvolen jako dobrovolný, což ČSSD chtěla. Nejsou tam žádné výrazně napadnutelné prvky z hlediska toho, co sociální demokracie dlouhodobě říká. Nesouhlasí s tím, že se mají vyvádět peníze z průběžného pilíře. O tom lze dál diskutovat. Je to hra s čísly, protože je přece úplně jedno, jestli se výnosy z DPH budou věnovat na doplnění průběžného systému nebo na příspěvky někomu, kdo zvolí opt out (ČSSD se kloní k variantě, že by si lidé dobrovolně spořili ze svého a stát by jim na spoření přispíval, pozn. red.).

Reforma seměla dělat proto, aby důchodový systém, kde už dnes chybějí peníze, byl udržitelný i za 50 let. Splňuje vládní návrh tento účel?

Posílí se zdroje, které jdou do důchodového pilíře, takže systém bude mnohem méně náchylný na výkyvy a na deficit. Mám na mysli vyšší DPH. Navíc občané dostanou na výběr: mohou zvolit opt out a nespoléhat se jen na státní důchodový systém. Případně nadále mohou využít dosavadní systém penzijního připojištění se státním příspěvkem, který bude zachován.

Změna tedy spočívá především v tom, že rostoucí díru v důchodovém systému zaplatí občané zvýšením daní?

Jsou tam důležité prvky: posílíme podporu rodin (zvýší se sleva na dani za každé dítě, pozn. red.), aby nové generace zajistily dostatečný příjem do průběžného pilíře. Zároveň tím, že se sníží náklady práce (firmám se sníží povinné sociální pojištění za zaměstnance, pozn. red.), podpoříme vytváření nových pracovních míst. Pomůže to růstu ekonomiky a zároveň naplní penzijní systém.

Komu se vyplatí vstoupit do důchodového pilíře?

Není tam jednoduché pravidlo, komu se to vyplatí a komu ne. Záleží také na zvolené strategii, na způsobu investování jednotlivých penzijních fondů. Obecně lze říci, že každému by semělo vyplatit zvolit opt out. Pokud někdo nebude důvěřovat strategii odkládat několik desítek let do spořicího pilíře, může se rozhodnout pro státní pilíř. Vzdá se možnosti zhodnotit si část peněz ve fondech. Má také možnost založit si připojištění nebo sám investovat.

Proč jste zvolili pro účast v systému hranici 35 let?

V období náběhu systému, tedy do konce roku 2012, se bude moci každý člověk bez ohledu na věk rozhodnout, jestli do opt out vstoupí, nebo jestli zůstane ve státním průběžném pilíři. Pětatřicátý rok pro následující období jsme se rozhodli stanovit proto, abychom se vyhnuli řešení, jež mají některé jiné země: tam se člověk musí hned v prvním zaměstnání nebo na brigádě rozhodnout na celý život. Mladý člověk na začátku své ekonomické kariéry si však potřebuje zajistit bydlení, založit rodinu. Rozhodnout se v této době ohledně důchodu na celý život by nebylo nesprávné.

A proč jste hranici nezvolili naopak ještě výš?

Na druhé straně bylo potřeba, aby fáze spoření byla co nejdelší. Když je hranice stanovená na 35 let, bude mít dotyčný před sebou minimálně 30 let spoření. To považuji za optimální.

Bude mít cenu pro padesátníka, aby se při zavádění systému rozhodl opt out využít? Zbývá mu 15 let do důchodu...

Bude to mít cenu. I patnáct let je dost na to, aby úspory aspoň částečně pomohly doplnit zdroje v průběžném systému.

Bude existovat nějaká minimální doba, kdy budu muset spořit ve fondovém pilíři?

Formálně ne. Velkou výhodou fondového pilíře bude, že termín zahájení výplaty z něj si každý bude moci zvolit nezávisle na začátku pobírání důchodu ze státního pilíře. Například když vám bude 65, začnete pobírat starobní důchod a budete si přivydělávat, nebude rozumné ještě čerpat z naspořeného, ale třeba až po pěti letech.

Jitka Vlková

Mladá fronta DNES, 21. 2. 2011, Strana: 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme