Leoš Heger ministrem? Skvělá volba, tvrdí jeho bývalí kolegové

1. 7. 2010

Někdejší dlouholetý a úspěšný ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové bude řídit české zdravotnictví. Včera se na tom dohodli zástupci vládní trojkoalice.

Hradec Králové – Nedávno zvolený hradecký poslanec TOP 09 a bývalý ředitel zdejší fakultní nemocnice Leoš Heger bude dobrým ministrem zdravotnictví. Tvrdí to jeho někdejší spolupracovníci a dodávají, že je to odborník na správném místě.

„Lepší ministr nemůže být. Je to člověk, který problematice zdravotnictví skvěle rozumí, a to jak z pozice manažera, tak i lékaře. Máme z toho všichni radost a přejeme mu hodně zdaru,“ prohlásil přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové profesor Jiří Petera.

Slovy chvály na adresu Leoše Hegera nešetří ani provozně technický náměstek nemocnice Josef Židů. Tvrdí, že hradecká nemocnice se pod Hegerovým patnáctiletým vedením stala zařízením s vysokým kreditem a přitom hospodářsky úspěšným. „Každý, kdo nemocnici znal před nástupem docenta Hegera do funkce ředitele, určitě vnímá, jak v současné době vypadá. Ať už prostředím, úrovní výstavby i zvyšováním kvality péče. Za docentem Hegerem jsou vidět samé úspěchy,“ řekl Josef Židů.

K nejsilnějším stránkám nového ministra zdravotnictví podle něho patří poctivost, schopnost analyzovat problémy a vysoká výkonnost v obtížných dobách. „Z tohoto pohledu si myslím, že je to člověk na svém místě,“ má jasno Josef Židů. Přestože svému někdejšímu kolegovi přeje hodně úspěchů v nové pozici, vidí i možné těžkosti.

„Rozhodně to nebude mít lehké, zvlášť za současné hospodářské situace. Má sice předopoklady být dobrým ministrem, ale na druhou stranu víme, jak je zdravotnictví ožehavé. Jen si vemte, kolik ministrů už se tam od roku 1989 vystřídalo,“ doplnil.

Předností Leoše Hegera ve funkci šéfa hradecké nemocnice byla schopnost získat peníze na výstavbu nových a rekonstrukci stávajících nemocničních pavilonů. Za jeho éry se v nemocnici prostavěly stovky milionů korun. Jednou z největších staveb byl předloni otevřený pavilon urgentní medicíny – emergency. Objekt za 253 milionů korun je na střeše vybaven i plochou pro přistávání záchranářských vrtulníků.

Krkonošský deník, 1. 7. 2010, Rubtika: Český ráj- Východní čechy, Strana: 2

Osobnosti: Leoš Heger