Laudát: Vládní koalice nás vrací na východ

10. 11. 2015

Některým poslancům se očividně demokracie nezamlouvá. U Babišovy politické divize ANO mě to celkem nepřekvapuje. Ale u poslance KDU-ČSL to překvapivé přece jenom je.

Poslanec Kudela podal pozměňovací návrh zákona č. 361/2000 Sb. pod číslem 2931. Zákon se týká provozu na pozemních komunikacích, jeho pozměňovací návrh by umožňoval zadržení řidičského průkazu při podezření na spáchání přestupku, za který lze uložit zákaz řízení na dobu delší než 6 měsíců. Zadržení by bylo v podstatě možné do doby pravomocného rozhodnutí.

Dosud je možné řidičské oprávnění zadržet pouze v případě opodstatněné obavy, že další pokračování v jízdě by závažně ohrožovalo bezpečnost provozu. To se týká zejména případů požití alkoholu, drog, významných technických nedostatků vozidla, absence řidičského oprávnění apod. Návrh poslance Kudely až nápadně připomíná dříve již odmítnutý zákon z dílny Moravskoslezského kraje, který dokonce i vláda letos v lednu odmítla.

Novela významně zasahuje do práv řidiče bez toho, aby bylo rozhodnuto o vině. Za kuriózní je možné považovat i to, že při správním řízení by doba zadržení řidičského oprávnění mohla překročit délku zákonné sankce. Bylo by zajímavé zjistit, zda by stát nemusel hradit případné škody, které by řidiči vznikly například při řízení delším, než je délka zákonné sankce, a také v případě, že by v řízení nebyl řidiči prokázán přestupek.

Návrh poslance Kudely tak spíš připomíná proslulé Kantorkovy kreslené vtipy na dobu padesátých let. Jeden z nich nesl slovní doprovod: „Napálili mu deset let dřív, než začal proces“. TOP 09 bude proti této poslanecké tvořivosti razantně protestovat a hlasovat proti.

František Laudát, poslanec TOP 09

zdroj: echo24.cz, 10. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme