Laudát: Vláda živnostníky pouze trestá

31. 3. 2016

(editovaný přepis s poslancem TOP 09 Františkem Laudátem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pojďme si, pane poslanče, poslechnout, jak argumentuje premiér Bohuslav Sobotka, který odmítá obnovení těch daňových slev pro živnostníky, kteří využívají daňové paušály. Argumentuje takto.

Bohuslav SOBOTKA, premiér, předseda strany /ČSSD/

Chceme se dívat na také příjmovou stránku státního rozpočtu. V situaci, kdy potřebujeme najít peníze na valorizaci důchodů, na větší zvýšení platů zdravotních sester a lékařů, na lepší platy pro učitele, tak 1,5 miliardy výpadku je určitě problém pro státní rozpočet. Pokud by se mělo měnit něco kolem daňových paušálů, tak chceme, aby to bylo rozpočtově neutrální a nesebralo to další peníze ze státního rozpočtu, které budeme potřebovat třeba pro zlepšení situace důchodců.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Nemá premiér pravdu? Není ta miliarda a půl, kterou by přibližně stálo obnovení slev na děti a manželku pro živnostníky s paušály, přeci jenom příliš mnoho, než si může Česká republika dovolit?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Pan premiér nemá pravdu, protože se sociální demokracie, respektive celá tato vláda, pustila do nezřízeného plýtvání se státními financemi. O téměř 23 tisíc zaměstnanců dramaticky narostl státní aparát a veřejný sektor na úrovni státu. Rád bych tady připomněl, že paní exnáměstkyně dostala příkaz zavést třetí sníženou sazbu daně. Podle analýzy, kterou nám pan ministr Babiš nechal zpracovat pro rozpočtový výbor, tam stát přišel asi o 3,6 miliardy korun. Prakticky vůbec nedošlo ke zlevnění žádných položek s výjimkou Sunaru, a to ještě připouští, že je to spíš efekt rapidně klesající ceny mléka.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Moje otázka směřovala k tomu, zda by to nebylo další plýtvání, pojďme se, prosím, vrátit k těm slevám.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Proč zrovna u živnostníků? Zeptal bych se, proč se plýtvalo zavedením třetí snížené, druhé snížené sazby na DPH. To je otázka. Je to jedna kasa a sociální demokracie vydává peníze na nesmyslné dotace do agropotravinářského komplexu. Tam lítají miliardy. Najednou se chce hojit na živnostnících, kterým tato vláda, zejména ministr financí, naložili další výdaje s kontrolním hlášením, pokud jsou plátci DPH. Naložili jim další řadu povinností a další výdaje, které přijdou se zavedením elektronické evidence tržeb.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

V čem by se obnovení daňové slevy pro živnostníky s paušály, vrátilo státu? Co by byl ten benefit pro stát?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Čím budou mít živnostníci liberálnější a tolerantnější prostředí, tím méně bude nezaměstnaných. Pro zvýšení těch paušálů byl důvod, protože to bylo v době ekonomické krize, obrovské ekonomické světové krize. Té jsme se jako otevřená ekonomika samozřejmě nevyhnuli. Když se hodně mluví o Moravskoslezském kraji, tak tam je, po Praze a Středočeském kraji, největší počet živnostníků OSVČ. Proč to tak je? Protože když se lidé nemají čím živit, tak si zařídí živnostenské oprávnění a fungují jako změkčující poduška. To znamená, že když se dneska útočí na živnostníky, tak je to obrovské založení problému do doby, kdy přijde cyklická krize.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Jenom připomínám, že to byla vláda, ve které to byl váš ministr financí, když došlo ke zrušení daňových slev pro živnostníky s paušály. Bylo to právě v té době. To je skutečně tak zásadní? Tak výrazně to zlepší pozici pro podnikání živnostníků, když budou moct uplatňovat slevu na manželku a děti, když řada z nich využívá 80procentní paušály pro odpočet daně?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Pořád je lepší, když, budou pracovat, případně ještě zaměstnávat nějaké lidi, než aby chodili na úřad práce.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Mně jde o to, jestli to už není příliš mnoho. 80 procent paušální odpočet nebo 60 procent paušální odpočet. Je skutečně ještě nutné pro zlepšení toho prostředí připojit slevy na děti a na manželku?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

My jsme ta nepopulární opatření dělali v době obrovské krize. Dneska je situace zcela jiná. Tato vláda zatím živnostníky trestá. Zatím pro ně neudělala jediný krok, který by byl pozitivní. Sice jim nabízeli, že můžou zaplatit daně složenkami z pošty a nebudou tak platit pár desítek korun nebo nějakou stovku. Každá koruna, kterou zatížíte živnostníky, znamená, že jich řada skončí s živností a půjdou někam pracovat a zase už jsou v rukou velkých firem.

zdroj: 90´ ČT24, 30. 3. 2016, ČT 24

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme