Laudát: Vláda se k penzistům nechová fér

17. 9. 2015

(editovaný přepis debaty s poslancem TOP 09 Františkem Laudátem)

Moderátor

Plánovaný prosincový příspěvek 600 korun důchodcům je v ohrožení. Pravice zablokovala schválení vládního návrhu zrychleně už v prvním čtení. Míří tedy k posouzení do sociálního výboru. Norma by tak nemusela být přijata včas. Našimi hosty jsou teď poslanci za ČSSD Jaromír Tejc. Dobrý večer.

Jeromír TEJC, poslanec /ČSSD/

Dobrý večer.

Moderátor

A za TOP 09 František Laudát. Dobrý večer.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Dobrý večer.

Moderátor

Pane Laudáte, proč opozice nechce dopřát na sklonku roku jednorázové přilepšení důchodcům 600 korun? Jak to navrhuje vládní koalice?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Velice bych se ohradil proti tomu, že jsme něco zablokovali. Koalice přišla pozdě a přišla s naprosto populistickou věcí. Pokud by s tím přišla už někdy v červnu paní ministryně Marksová na vládu, to znamená standardní valorizační příspěvek, který bude garantovat důchodcům pravidelný příjem, tak v tom případě bychom to podpořili. Samozřejmě budeme tlačit na systémové řešení, nikoliv na jednorázovou platbu. Ale na platbu, která bude trvalou součástí valorizace, jak to bylo nastaveno ještě předchozí vládou.

Moderátor

Pane Tejci, proč jste s návrhem nemohli přijít dřív, aby se nemusel projednávat ve zrychleném řízení?

Jeromír TEJC, poslanec /ČSSD/

Návrh mohl být projednán ve zrychleném řízení, pokud by pravice nevetovala projednávání zákona, tak už by byl schválen, putoval do Senátu a mohl ho podepsat prezident. V tuto chvíli se určitě, i v tom čase, který máme, s obstrukcí pravice vyrovnáme. Buď bude mimořádná schůze, nebo to stihneme na schůzi řádné. Já jsem přesvědčen, že to stihneme tak, aby v prosinci ten návrh byl schválen. Proč jsme nevolili, respektive výtka ze strany pana kolegy Laudáta, proč jsme nevolili systémové řešení. My jsme systémové řešení volili. My jsme se pokusili alespoň částečně napravit chyby, kterých se tady dopustila pravice v minulosti ve vztahu k seniorům. My jsme jednak zrušili poplatky u lékaře, které je velmi zatěžovaly, snížili jsme DPH na léky.

Moderátor

Pojďme zůstat u těch důchodců, prosím.

Jeromír TEJC, poslanec /ČSSD/

Teď se vrátím k těm důchodům. My jsme zrušili pravidlo, kterým pravice snížila růst důchodů v těch minulých letech, protože před tím a nyní, díky našemu zásahu po volbách, se vždy musí valorizovat o celou inflaci a jednu třetinu růstu reálných mezd.  Pravice na roky 2013, 2014 rozhodla o tom, že bude inflace pokryta pouze z jedné třetiny. To znamená, všem důchodcům řekla, že nebudou dostávat ani tolik, kolik je inflace. Tím samozřejmě reálné výše důchodů klesala.

Moderátor

Není něco pravdy na tom, pane Laudáte, že za vlády, v které byla v koalici i Vaše strana, se růst důchodů zpomalil a současná vláda to jen dohání?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

To v žádném případě. Byla zde obrovská krize a některé státy nejenom zcela zmrazovaly růst důchodů, ale dokonce je snižovaly, jako kdyby byly možnosti země zcela odtrženy od růstu ekonomiky. Pokud by pokračovala pravicová koalice, tak by byly normálně nastaveny standardní mechanismy i pro letošní rok. Měli by to, co více méně chtěla paní Marksová. Dokonce ještě více. To znamená, že by dostali určitě minimálně dvakrát tolik, ale spíše čtyřikrát tolik. To co udělala vláda, tak je taková habaďúra na penzisty, protože místo 2400 dostávají 600.

Moderátor

To byste asi měl vysvětlit, aby to bylo srozumitelné, protože je to jednorázový příspěvek na vrub toho, že o něco budou nižší ty valorizace v příštím roce. Říkám to správně?

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Přesně tak. Není to férové vůči penzistům a já doufám, že v projednávacím procesu dojde ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu. Doufám, že se domluvíme i s koalicí, aby penzisté dostávali standardně přidáno a nikoli takovéto věci. Ono je to šest stovek a pokud se nemýlím, tak podle návrhu ministryně Marksové měli dostávat za každý měsíc dvě stovky. Takže už jenom toto si můžete spočítat.

Moderátor

Dobře.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

A dostávají jako roční záležitost šest stovek.

Moderátor

Ano, to už zaznělo. Na druhé straně dá se rozumět, pane Tejci, tomu pravicovému pohledu, že to je jen populistické gesto. Že opravdu je to jednorázová částka, že to není systémové řešení?

Jeromír TEJC, poslanec /ČSSD/

Ne. Populistické je dnes ze strany pravicových politiků tvrdit, že snad důchodci mohli dostávat více. Tak my jim samozřejmě přidáváme, my jsme zrušili to pravidlo o té jedné třetině. My jasně říkám, že se bude přidávat vždy o inflaci, jednu třetinu růstu reálných mezd. To se samozřejmě nezměnilo, nicméně chtěli jsme dohnat alespoň část toho dluhu, který vůči seniorům máme. To znamená, není to tak, že my bychom dávali méně. My dáváme určitě více, než dávaly pravicové vlády.

Moderátor

Pane Laudáte, proč vám vadí, že jde o plošný příspěvek. Váš místopředseda Kalousek mluvil o rovnostářství.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Diskuze  byla velice vzrušená a samozřejmě chápu, že to je velice závažné téma. Nicméně vedle toho, že je to plošně, podnikla tato koalice další kroky, aniž by měla jasno, jak budou řešeny penze do budoucna. Mluvím o zrušení druhého pilíře bez jakékoliv náhrady. Bez jakékoliv hotové koncepce, jak dále s penzijním systémem pokračovat. Proč tato vláda, když má a chce pomoci důchodcům, nezvolila systémové řešení a místo systémového přidání přišli s jednorázovým příspěvkem 600 korun? Je to jasné. Nabírají státní úředníky v některých kategoriích, kde by nemuseli, a nemám na mysli například učitele, policisty. Myslím si, že zejména učitelé mají mít přidáno, to je naprosto v pořádku. Ale oni nabírají desítky tisíc úředníků. Pro příští rok 12 000 úředníků do státní správy. A na druhé straně nejsou schopni, anebo nechtěli, přidat systémově důchodcům. Říkám, že by dostali dvakrát tolik. Nevím, jestli někdo z koalice nebo opozice přemění tento návrh, který přišel do sněmovny, na systémové řešení.

Moderátor

Pane Tejci?

Jeromír TEJC, poslanec /ČSSD/

Tak já věřím, že všichni uvěří, potom co tady sledovali osm let pravici, že by důchodci za nich měli možná desetinásobek a jistotu… 

Moderátor

Promiňte, ale ta otázka zazněla jasně od pana Laudáta. Můžete na to odpovědět?

Jeromír TEJC, poslanec /ČSSD/

My jsme řekli, že přidáme systémově. To znamená, my jsme řekli, že budeme vždy přidávat. Tak, jak se přidávalo v minulých letech minimálně o inflaci a jednu třetinu růstu mez. To znamená, není to tak, že bychom řekli, že nebudeme dělat systémové řešení. To řešení je systémové. Ale nad rámec toho systémového řešení, které vždy fungovalo, než přišli pravicové vlády s úspornými opatřeními, které neměli jiné opatření než škrty, chceme dát navíc 600 korun jako jednorázový příspěvek a říkáme, že těch 600 korun bude pro všechny.

Moderátor

Tak to byl poslanec ČSSD Jeroným Tejc a poslanec TOP 09 František Laudát. Pánové, děkuji Vám. Na shledanou.

Jeromír TEJC, poslanec /ČSSD/

Díky. Na shledanou.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Hezký večer a na shledanou.

 

zdroj: rozhlas.cz, 17. 9. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme