Laudát: Svoboda bude první primátor Prahy, který nevyhrál volby

Rozhovor s předsedou pražské TOP 09 Františkem Laudátem

16. 11. 2010

Dohoda o vládě v Praze se zrodila takříkajíc přes noc. Překvapila vás rychlost s níž se občanští demokraté dohodli s ČSSD poté, co ještě týž večer lídr TOP 09 Zdeněk Tůma o jednáních s ODS říkal, že vyhlídky na pravicovou vládu nejsou marné?

Mě to nepřekvapilo. Informace, že se chce spojit s ČSSD se ke mně z kuloárů ODS donesly už v únoru a pak celé to jejich vyjednávání i chování a snaha vymyslet si jakýkoli důvod třeba i vůči mojí osobě? Mně bylo jasné, že to je jenom hra, která nás bohužel stála zbytečně spoustu času. Byla to jen hra a snaha o to, udržet se za každou cenu ještě čtyři roky. Pan Svoboda bude prvním primátorem po roce devadesát, který nevyhrál volby a nechá si na krk ten řetěz pověsit.

To nezní, jako že by TOP 09 měla zájem o místo radního, které vám chce koalice údajně nabídnout.

To je výsměch. To si z nás snad dělají srandu. Přeci nejsme naivní děti.

Věříte, že se vám podaří ovládnout kontrolní výbor?

Samozřejmě budeme požadovat silnou pozici v kontrolním výboru. A jestli nám ji dají, pak to bude vláda - jak to říkal Kalousek - „4 K", tedy kmotrovská koalice korupčního kartelu. Anebo, jestliže nám nedají předsedu a většinu v kontrolním výboru, to bude vláda „pěti K". Tedy kmotrovská koalice korupčního kartelu a komunistů, protože ten výbor v takovém případě dají komunistům. Nám už se něco podobného stalo na Praze 7, kde kontrolní opoziční funkce dali radši komunistům. Totéž se stalo na Praze 11.

Ohledně vyjednávání vlád v jednotlivých městských částech se ovšem naopak o vás říká, že jste intervencemi snažil z funkcí vyšachovat ODS.

To v žádném případě. Byl pouze na Praze 6, protože tam nemáme vedení. Naopak se zkuste zeptat paní Černochové a Udženije (obě ODS), které poprvé od roku devadesát přivedly levicové strany do vlády nad Prahou 2. Tam nebyl žádný důvod, aby nevznikla pravicová koalice.

Kolice vinohradské radnice to vysvětluje programovou neshodou. Protože TOP 09 chce privatizovat obecní byty...

To jsou lži. Naprosto zbytečně nás občanští demokraté vystrnadili na Praze 2, 4, 6, 7. Ani na Praze 15 se s námi nikdo pořádně nebavil. Na Praze 10 a 11 jsme s nimi nechtěli jít do koalice z morálních důvodů, protože s tamní ODS nechceme nic mít.

Jinými slovy: Takto chce podle vás ODS smazat topku z mapy Prahy?

V předvolebním metropolitanu je rozhovor s panem Svobodou. A ten říká, že udělá všechno pro to, aby ODS byla za čtyři roky jedinou pravicovou stranou v Praze. My jsme v životě takové prohlášení nedali na papír. Občanům jsme před volbami něco nabídli a vyhráli. Což ovšem ODS nezajímá, protože pro tu jsou důležité funkce a posty a podle toho se chovají. Mají strach, že je vytěsníme z politického spektra. Popravdě řečeno, co udělali dneska v noci v Praze, jak se smějí voličům do očí, tak si myslím, že si nic jiného ani nezaslouží, než abychom udělali všechno pro to, abychom se s takovou stranou příště už nemuseli vůbec dohadovat.

Už dříve jste deklaroval, že TOP 09 bude silnou opozicí. Jak si takovou práci představujete?

Budeme normální korektní opozice. Budeme poukazovat na to, kde by vláda mohla poškodit Prahu, kde bude pofidérně nakládat s městským majetkem, financemi a podobně.. A budeme se snažit, aby v nejbližší době - pokud to bude možné - pan Svoboda skončil. Uděláme všechno pro to, aby tam ty čtyři roky (ODS a ČSSD) nebyly. Ale to nyní záleží na zastupitelích, jak budou korektní a jestli se nějací nenechají zlákat nabídkami na prebendy v nějakých akciových společnostech či placenými posty.

To vypadá jako že máte strach, že vám koalice "přetáhne" zastupitele.

Neříkám, že bych nevěřil svým zastupitelům, to vůbec ne. Ale to riziko je vždycky, do nikoho nevidíte. Je jich šestadvacet a co víte, co se komu honí hlavou.

Bude tváří a také mozkem opozice Zdeněk Tůma, o jehož případném angažmá ve vládě Petra Nečase informoval minulý měsíc server ParlamentníListy.cz ?

To jsou opravdu jen spekulace, o vládním angažmá pana Tůmy se vůbec nejednalo. Myslím, že výraznou osobností tam bude Tomáš Hudeček. A jaká bude parketa Zdeňka Tůmy, to se musejí ještě domluvit. Jak se budou rozdělovat role, to bych nechal na nich. Zatím jsme skutečně opozici do hloubky ještě nepromýšleli. Ale mám představu, jak by měla vypadat, protože už od uzavření volebních místností jsem věděl, jak to celé dopadne. Věděl jsem, že je zle, protože nám chybí tři mandáty a proto jsem také vítězství v komunálních volbách vůbec neslavil. Na Praze jsem fungoval 12 roků, takže jsem hned věděl.

Jak se tedy na představitele ODS a ČSSD, se kterými jste vyjednával koalici, díváte nyní, kdy se vaše prognózy naplnily?

Nechci, aby to vypadalo, že si teď vylévám vztek, protože to tak není. K tomu, co si o panu Svobodovi a dalších myslím, vám nyní víc neřeknu.

Jan Černý

Parlamentnilisty.cz, 16. 11. 2010, Rubrika: Zprávy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme