Laudát: Solární byznys je velký průšvih

Rozhovor s poslancem Františkem Laudátem

9. 7. 2013

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Poslanec TOP 09 a místopředseda hospodářského výboru sněmovny František Laudát. Dobrý večer.

František LAUDÁT, místopředseda hospodářského výboru /TOP 09/

Dobrý letní večer.

Daniela DRTINOVÁ

A poslanec KSČM Jiří Dolejš. Dobrý večer.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda stínové vlády KSČM pro hospodářskou politiku /KSČM/

Krásný večer.

Daniela DRTINOVÁ

Tak podpoříte novelu zákona o podporovaných zdrojích, jak k tomu vyzvala předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, aby se tedy zastavilo zvyšování cen elektřiny?

František LAUDÁT

To, že solární byznys je veliký průšvih, chápou poslanci napříč politickým spektrem. Já se divím, že jak ministerstvo průmyslu a obchodu, tak paní Vitásková už nevyužili podpory poslanců napříč politickým spektrem. V hospodářském výboru dostala jednoznačně podporu pro jakékoli oprávněné návrhy ...

Daniela DRTINOVÁ

To teď střílíte do vlastních řad.

František LAUDÁT

Ano, nicméně prostě ta realita taková je. A já bych byl rád, aby paní Vitásková od těch revolučních prohlášení přistoupila k činům a skutečně jsme dostali ...

Daniela DRTINOVÁ

Paní Vitásková to nemůže prohlasovat v Poslanecké sněmovně.

František LAUDÁT

Může, může prostě pomocí poslanců dát, prostě prosadit, aby ten návrh už v konkrétním znění přišel do sněmovny ...

Daniela DRTINOVÁ

Ona nemá ani zákonodárnou iniciativu.

František LAUDÁT

Nemá, ale nějaký poslanec si to může oslovit, ale nejdřív ten návrh té novely někdo musí dát na stůl. My jsme řekli, že podpoříme jednoznačně napříč politickým spektrem jakékoli návrhy, které to solární ...

Daniela DRTINOVÁ

Takže poslanci čekají, až přijde paní Vitásková.

František LAUDÁT

No víte, ono ta problematika není tak jednoduchá, aby si sednul poslanec a napsal a zasáhl do tohoto, protože tam hrozí arbitráže, tam je celá řada složitých norem i legislativních předpisů, takže není to tak jednoduché, aby v tomhle případě poslanci mohli lidovou tvořivostí něco konat.

Daniela DRTINOVÁ

Paní Vitásková taky říkala, že s ní nikdo nekomunikoval, že ministerstvo průmyslu a obchodu pracovalo na těch novelách s těmi podnikatelskými subjekty, s těmi zúčastněnými, ale s ní že nikdo nechtěl mluvit a že o její rady nestál.

František LAUDÁT

Já teda musím říct, že ve sněmovně má otevřené dveře, byla na hospodářském výboru, vystupovala na různých odborných seminářích a setkáních, takže tam má dveře otevřené a není pravda, že ze sněmovny by s ní nikdo nechtěl komunikovat.

Daniela DRTINOVÁ

Ne, ne, ne, já jsem neříkala ze sněmovny, ale ona mluvila o ministrovi průmyslu a obchodu. Pane poslanče, podaří se tedy novelu projednat a schválit tak, aby byla platná už od roku 2014, nebo hrozí opět scénář z roku 2009, kdy se kvůli krizi nepodařilo růst cen omezit? I vy jste poslanec.

Jiří DOLEJŠ

Já si myslím, že pokud by došlo k předčasným volbám v září, tak říjen, listopad, prosinec to se dá legislativně stihnout i tento zákon, pokud bude dobře připraven. Já musím říct, že solární boom přišel v roce 2006 a tedy 7 let vládne nějaká pravicová většina v parlamentu. Je tady vláda s vládní odpovědností, která kritizuje onen zákon, který byl přijat v roce 2005 a přes svou kritiku za těch 7 let ho nedokázala zkorigovat, takže samozřejmě hlavní odpovědnost je na straně vládnoucí pravicové koalice.

Daniela DRTINOVÁ

Podle Aleny Vitáskové hrozí, že stát, ale i domácnosti a firmy budou muset zaplatit o další miliardy navíc, pokud novela nebude schválena. Už teď se ročně vyplatí více než 44 miliard korun na podpoře. Může si to stát vůbec dovolit v současné ekonomické situaci?

Jiří DOLEJŠ

Tak samozřejmě, že ty peníze chybí, chybí na daleko důležitější věci. Ale připomněl bych rok 2009, to myslím, že byla vláda pana Fischera, kdy podobný zákon už byl zpracován, možná ne tak dokonalý a do té doby některé věci tam byly napraveny, ale přišel do sněmovny jako tisk a vůbec nebyl schopen projít tehdejší sněmovnou. A byla to podobná situace, tedy situace úřednické vlády. Já si myslím, že po volbách, pokud by byly mimořádné, tak vítězné strany včetně těch rozumných na té druhé straně by určitě ten zákon urychleně prosadily.

Daniela DRTINOVÁ

Takže je to odpovědnost koaliční vlády, koaličních poslanců, tady zaznělo.

František LAUDÁT

Já se musím ohradit proti tomu, protože celý tenhle malér začal schválením zákona v roce 2005. To, kdo ho protlačil, ty vedoucí síly byla jak sociální demokracie, tak KSČM a část lidovců, takže prostě, prosím, jediný, kdo měl ve sněmovně čisté svědomí, byli tehdejší poslanci ODS, takže tam to začalo. Pak začaly podivné novely s přispěním jisté poslankyně Šedivé, prosím nezaměňovat, jsou, byly dvě poslankyně Šedivé, takže ta jedna to neprávem schytává. Pak tedy zaspala Fischerova vláda, údajně něco přišlo do sněmovny, ale možná kromě některých poslanců v minulém období hospodářského výboru, zbytek o tom ani netušil, a pan Fischer nebil na poplach, že se to děje, protože se zásadně měnily podmínky. Ministr Kalousek solární daň zdaněním to částečně přibrzdil. Je to největší tunel na veřejné finance po roce 89, pokud by se nepodařilo to zabrzdit. A já skutečně čekám, kdy tedy ministerstvo průmyslu a obchodu, ať už přímo, anebo jestliže teď je nová vláda, když to mají být odborníci, tak nevím, jak dlouho se budou zacvičovat, nicméně poslanci jsou připravený prostě jakýkoli návrh si osvojit a rychle ho sněmovnou prostě schválit tak, aby se to jakkoli přibrzdilo. Ale my národní akční plán už téměř naplňujeme a přesto zase uplynulo od doby, kdy, kdy ministr Kalousek dal další 2 miliardy proti původnímu plánu z 9,7 na 11,7, prostě aby lidé nemuseli tolik platit. To se odehrálo. Slíbil i další podporu podle vývoje státního rozpočtu. A přesto po půl roce nebo po více než půl roce paní Vitásková opět říká, že je potřeba s tím něco udělat, ale skutečně v tomhle případě to je tak sofistikovaná věc s rizikem arbitráží, že to nemůžou dělat poslanci na koleně.

Daniela DRTINOVÁ

No a tady, tady padlo, že v tom začátku i poslanci KSČM protlačili ty věci, které potom založily dál nárůst energií.

Jiří DOLEJŠ

Já bych začal paní Vitáskovou, protože to s tím souvisí. Ona kromě jiného podala trestní podání tedy na lidi, kteří pravděpodobně mohli způsobit ty obrovské škody tím, že chybně propočetli výkupní ceny. A propočet výkupních cen je klíčový parametr a ten se změnil v situaci právě po onom solárním boomu. Ten původní propočet v zákoně vycházel ze směrnice Evropské unie, podpora obnovitelných zdrojů v Evropské unii probíhá vcelku normálně, ale takový šílený tunel jako v Čechách nikde jinde nemají. Čili je to opravdu regulační pasivita této vlády včetně tehdejšího Energetického regulačního úřadu. Já chápu, že iniciativa paní Vitáskové teď vadí, ale ono možná kdyby ta vyšetřovací komise v parlamentu začala se zajímat, kdo je v pozadí, kdo jsou ti skuteční solární baroni, možná, že bysme se dostali k některým sponzorským a jiným vazbám, které trápí kolegy na pravici.

Daniela DRTINOVÁ

A ta účast komunistických poslanců v tom začátku, jak tady naznačil pan poslanec Laudát?

Jiří DOLEJŠ

Ale ano, ta koalice pro aplikaci evropské směrnice v podobě podpory obnovitelných zdrojů byla zprava doleva, tedy od lidovců tehdejších, který dneska už jsou v TOP 09, až po sociální demokracii a komunisti, to je pravda, ale tehdejší premiér Vladimír Špidla prostě měl za to, že aplikace této směrnice je naprosto v pořádku. A já na rozdíl od liberály, kteří si myslí, že všechno vyřeší trh, já si myslím, že rozumná podpora je na místě. Ale bohužel rozumná. Toto nebyla rozumná podpora.

Daniela DRTINOVÁ

Taky šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková podle všeho dělá, co může a ona skutečně nesedí v parlamentu, nebo ona není samotná tím parlamentem, který solární boom prohlasoval, který tyto věci umožnil a která je teď může napravit. Ono jak se říká, kam čert nemůže, strčí ženu, ale v tomto případě to rozhodně neplatí. A pane poslanče, jak je možné, že tedy od toho roku 2005, když vy sám říkáte, že to trvá tak dlouho, s tím parlament nic neudělá, nikoli Alena Vitásková, ale parlament má zákonodárnou iniciativu a parlament schvaluje zákony této země.

František LAUDÁT

No dobře, ale pokud jde o složité technické normy, což toto bezesporu je, znova to opakuji ...

Daniela DRTINOVÁ

No tak proč jste třeba nešli vy, členové hospodářského výboru za paní Vitáskovou a nesepsali to spolu? Čekali jste, až ona přijde, vždyť to je jedno, kdo přijde.

František LAUDÁT

My jsme paní Vitáskovou vyzvali, že jakékoli návrhy, s kterými přijde, si osvojíme a podpoříme.

Daniela DRTINOVÁ

A proč jste vy nešli za ní, abyste to sepsali společně. Ono je přece jedno, kdo za kým přijde v tak důležité věci.

František LAUDÁT

Ale vždyť, prostě tohle skutečně musí udělat odborníci, tohle není jednoduchá novela, která ... to musí být skutečně s rizikem všech našich závazků ve směru k zahraničí, k ochraně investic a další a další věci, takže tady nějaký poslanec něco sepíše a pak prostě přitáhne na republiku arbitráž řádu desítek miliard. Skutečně tohle není tak jednoduchá věc.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, tak jste se mohli jít s tím Energetickým regulačním úřadem.

František LAUDÁT

My jsme paní Vitáskovou, co můžete udělat víc, než že bude mít, my jsme jí jasně řekli, že bude mít vždycky v hospodářským výboru otevřeny dveře, když přijde s jakýmikoli návrhy, okamžitě jí bylo poskytnuto slyšení. Dali jsme jí za pravdu a vyzvali ji opakovaně prostě k tomu, aby prostě přišla s jakýmikoli návrhy. Jestli se neumí dohodnout nebo neuměla dohodnout s ministrem Kubou nebo předtím s ministrem Kocourkem, tak se měla obrátit. Řada těchto institucí to dělá, že nás upozorní a potom přímo se obrátí s nějakým návrhem zákona ...

Daniela DRTINOVÁ

Vyzvěte jí teď, abysme mohli sepsat třeba poslaneckou novelu? Parlament stále úřaduje ...

František LAUDÁT

Ale vždyť já jí k tomu vyzývám, ať přijde, ať nám přinese podklady tak, aby mohla vzniknout tedy profesionální kvalifikovaná novela, pokud ještě není ...

Daniela DRTINOVÁ

Podaří se tedy podle vás snížit tu podporu ještě do konce řádného funkčního období této Poslanecké sněmovny? O tom vlastně byla ta debata. Podaří se to, stihne se to?

František LAUDÁT

Záleží do toho ... já se domnívám, že to lze stihnout poměrně rychle. Ale hlavně ten návrh musí být konkrétně napsán tak, aby se o něm dalo hlasovat a projednávat.

Daniela DRTINOVÁ

Na druhou stranu podle Aliance pro energetickou bezpečnost by se nemělo na přijetí novely tlačit, že by bylo dobré počkat na změnu legislativy v celé Evropské unii a navíc oni argumentují tím, že novela není třeba, že regulovat podporu obnovitelných zdrojů jde i dnes. Proč to není vidět, proč ceny stále rostou a podpora roste až na těch 44 miliard letošní?

Jiří DOLEJŠ

Tak to je opět otázka především na ty, kteří vedli dosud exekutivu. Já si myslím, že by pan ministr Kuba tyto věci zohlednil, tak už dávno někde na ministerstvu v šuplíku sedí návrh, na který se dají ...

Daniela DRTINOVÁ

Je nutné teď tlačit na tu novelu, když vzniká evropská legislativa, která ...

Jiří DOLEJŠ

Samozřejmě, samozřejmě, že regulace několika druhů. Regulace výnosů, to je ono sankční zdanění. To se příliš tedy solárním samozřejmě nelíbí. Je tady možnost vyhlášková ze zákona a pak je tady, znovu připomínám, Energetický regulační úřad, kdy na konci svého volebního mandátu ODS přišla s nápadem, že ERÚ by mělo být daleko více využíváno pro snižování cen energie. Ono některé nápady se rodí až po těch 7 letech a v tom je ten kardinální problém.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pánové, je to na vás na parlamentu. Děkuji za rozhovor, na shledanou.

František LAUDÁT

Na shledanou.

Jiří DOLEJŠ

Na shledanou.

ČT 24, 9. 7. 2013

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme