Laudát: Šéfa dopravního podniku vybere co nejrychleji

Rozhovor s předsedou pražské TOP 09 Františkem Laudátem

17. 9. 2012

Ano, jsou tu dvě velká pražská témata, která mají i celostátní resonanci. Jednak zdůrazněme, že v tomto týdnu se bude pomalinku rozhodovat o tom, kdo nahradí Zdeňka Tůmu v čele finančního výboru pražského zastupitelstva. Zdůrazněme také, že Zdeněk Tůma jako lídr TOP 09 se svojí rezignací ohlášenou 11. září na tento post v podstatě vytrácí z pražské velké radniční magistrátní politiky. To druhé téma v tomto týdnu, konkrétně dnes se bude také řešit vyhlašování výběrového řízení na nového ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy. Myslím, že obsah příštích minut je definován jasně. Teď ještě host, respondent. Tím bude šéf pražské TOP 09 František Laduát, kterého vítám. Hezký den.

Hezký den. Dobré ráno.

Nejprve odchod pana Tůmy. To byl odchod domluvený nebo ohlášený jednostranně? Vy jste o tom věděli dopředu?

Nikdo pana kolegu Tůmu z té funkce nedovolával, ani nebyl pod žádným tlakem. Je to jeho naprosto osobní soukromé rozhodnutí.

Jak na to reagujete vy? Protože jak jsem řekl, velká tvář vaší strany se vytrácí. De facto už nemá žádnou velkou roli v magistrátní politice.

Mě to tak trošku nepřekvapuje. Jednak tedy Praha je známá mlýnice na osobnosti a Zdeněk Tůma bezpochyby osobností je. Ale kdo už dneska si vzpomene, že pražskými zastupiteli byli takoví lidé, jako Věra Chytilová, Jiří Dienstbier starší, Václav Benda a další a další. A to, že Zdeněk Tůma se začal vytrácet z pražské politiky, ještě zhruba před necelým rokem měl šanci stát se primátorem, ale on se přiklonil k jinému řešení a tam si myslím, že asi to byl takový poslední zlom. Ale bylo to jeho svobodné rozhodnutí, protože dle mého názoru v listopadu loňského roku, kdy ODS jednostranně vypověděla tehdejší koalici se sociálními demokraty, tak se dalo domluvit, aby pan Tůma byl primátorem Prahy.

Nemůže jeho odchod být také v souvislosti se situací v Dopravním podniku hlavního města Prahy? To byla jedna z posledních velkých kauz, kdy se Zdeněk Tůma jasně vyjadřoval, když i vaše strana i předpokládám vaším rozhodnutím souhlasila s tím, že odejde ředitel Dopravního podniku pan Lich, tak Zdeněk Tůma řekl, odvolání ředitele Dopravního podniku bylo unáhlené rozhodnutí a odpovědnost za něj je na předsedovi dozorčí rady Jiřím Nouzovi, který je z TOP 09. To řekl Zdeněk Tůma.

Já musím říct, že jsem se tehdy postavil za naše zastupitele. Není tam jenom předseda dozorčí rady, pan Nouza, ale je tam Jiří Pařízek a další lidé, kterým věřím a věřím, že jsou poctiví. Já jsem měl natolik závažné informace o tom, jak pan Lich vede nebo spíš nevede Dopravní podnik, že se naprosto ztotožňuji s jejich rozhodnutím.

A neztotožňujete s tím, jak to vidí Zdeněk Tůma.

V tomhletom mám naprosto přesně obrácený názor a i jsem to sdělil klubu.

My se k tomu ještě dostaneme, k Dopravnímu podniku, ale teď skoro je možná na místě ještě ukončit tu věc s panem Tůmou, jestli náhodou, vy jste řekl, že pražská politika je mlýnicí různých politických figur, ale není to v podstatě nefér vůči voličům, že na billboardech jste ani tak nebyl vy jako pan Tůma, ale přitom vy jste ten, kdo šéfuje pražské TOP 09, zatímco pan Tůma v podstatě už není nikým v komunální politice.

Tak ono víte, každý si představuje nějak politiku, má nějaké ideály. Ale potom se to zcvrkává na to, že politika je hodně ošklivé řemeslo, které musíte dávat večery, trpí tím rodina. Myslím si, poměrně záhy se ukázalo, že zřejmě Zdeněk Tůma tuhletu cenu nebo tuhle daň za politiku není ochoten zaplatit. Aspoň na mě to ten dojem dělalo.

Na druhou stranu jestli nemělo tedy dopředu toto být prodiskutováno, protože na těch billboardech, opakuji, jste nebyl ani tak vy jako  pan Zdeněk Tůma.

Tak jednak já nejsem tím zásadním hybatelem pražské komunální politiky...

Vy nejste hybatelem v TOP 09 zásadním?

Hybatelem v pražské TOP 09 jsem. Samozřejmě jako předseda a odpovědnosti se nezříkám. Na druhé straně nejsem zastupitel a vždycky konečné řešení v té či oné záležitosti mají zastupitelé. Zmínil jste tady, že se bude volit nový předseda finančního výboru. Zase, konečné slovo v tom mají zastupitelé, nikoliv já. Já můžu říct nějaký svůj názor a v některých případech ho zastupitelé vzali. V některých ne. Někdy podpořím nějaká stanoviska. Ale to platí univerzálně. A myslím si, že skutečně Zdeněk Tůma měl exkluzivní postavení a odcházet z pražské komunální politiky kvůli nedorozumění nebo jinému názoru na ředitele Dopravního podniku, si myslím, že asi není ten úplně jediný důvod.

Který je ten další důvod?

To, co jsem říkal. Já se domnívám, že asi je to ta konfrontace s tím, kolik je ochoten času a může i vzhledem ke svým nějakým osobním prioritám tomu čas věnovat.

Teď jenom prosím heslovitě, spíše faktograficky. Kdy bude jasno o jeho nástupci v čele finančního výboru?

Tak já předpokládám, že se ta výměna uskuteční velice rychle. Dneska večer je jednání klubu a možná, nemůžu za ně mluvit, že už tam padne návrh. A pak samozřejmě to bude 20. září s největší pravděpodobností řešeno na zastupitelstvu, protože zastupitelé hlavního města Prahy všichni volí předsedy výborů.

Bude to někdo z TOP 09?

My si to místo samozřejmě budeme nárokovat už vzhledem k tomu, že jsem hodně znepokojen situací, pokud se týká přípravy rozpočtu, který má na starosti pan primátor.

A tak není to ze strany TOP 09 opět, když tedy použiji parafrázi vašeho sloganu nebo akronym, který dohromady dává TOP, tak není to netradiční, neodpovědné řešení. Těsně před tím, než se finalizuje rozpočet na příští rok, vaše strana dělá šachy s šéfem finančního výboru. To přece musí mít vliv na sestavování rozpočtu.

Tak že zrovna v tomto období se Zdeněk Tůma vzdává předsedy finančního výboru, to se asi musíte ptát jeho, proč zrovna v tomto období. A pokud se týká přípravy rozpočtu, já se přiznám, že co mám informace, tak ta příprava vázne, není v dobrém stavu.

Ale teď nebudete moci říkat, že za to může někdo jiný, protože logický protiargument, nejenom předpokládám ode mně, bude ten, že i TOP 09 teď jistým způsobem se přifařila nebo připodobnila k jiným politickým subjektům v tom, že je tady jistá obstrukce z její strany. Ona střídá svého významného muže v čele finančního výboru.

To nikoliv, protože primárně prvotní návrhy rozpočtu dává příslušný odbor magistrátu a je to vrcholná kompetence pana primátora. Tak jak jsou rozděleny. To znamená, že on nese zodpovědnost za to, v jakém stavu je příprava rozpočtu. Finanční výbor a jeho předseda je druhá vlna. Ten pak projednává až nějaké návrhy.

Ještě rychle k Dopravnímu podniku hlavního města Prahy. Jak už jsem říkal, dnes, vy to doufám potvrdíte nebo možná vyvrátíte, že by se mělo sejít představenstvo Dopravního podniku a řešit vypsání výběrového řízení. Tak předpokládám, že tak to platí, protože tak je to uvedeno, to je technicistní věc. Ale prosím, po tomto týdnu už budou jasny i parametry toho výběrového řízení a nebo toto je jenom úplně první výkop, jenom skutečně spuštění ještě hodně na dlouhé lokty probíhajícího procesu jménem výběrové řízení?

Já nemám všechny detailní informace, přiznám se. Nicméně doufám, že co nejrychleji, protože vím, že došlo k nějakému prvotnímu návrhu ze strany personálního ředitele Dopravního podniku. Ten městská rada po dohodě v koalici výrazně upravila. Teď to půjde do Dopravního podniku a samozřejmě ze zákona zodpovídá dozorčí rady a v tomto případě představenstvo dle rozdělených kompetencí v Dopravním podniku. Takže já doufám, že co nejrychleji schválí zřejmě městskou radou doporučená pravidla v nějakých intencích možná s nějakými drobnými změnami, protože po pravdě řečeno, situace v Dopravním podniku je natolik vážná díky působení pana Liche a předchozích vedení, že prostě čím dříve tam bude schopný ředitel a začne dávat ty věci dohromady, tím lépe.

Chápu to správně, že Vladimír Lich v žádném případě vaši podporu nebude mít pro případný opakovaný mandát v Dopravním podniku?

V mém případě nebudu doporučovat, ale zase je to v rovině doporučení, aby ten pán se tam vracel. A myslím si, že on ani sám to nebude chtít.

Prosím, ale vraťme se k tomu. TOP 09, strana, která se definovala na pražské komunální úrovni jako nový, svěží, nezkorumpovaný vítr proti těm starým strukturám. Ale teď vlastně nový ředitel Dopravního podniku, pan Lich, byl odvolán jenom několik desítek hodin poté, co podal trestní oznámení na ony staré šíbry z Dopravního podniku. Jak z toho vychází TOP 09? Jak obhájí TOP 09 tento krok? Ono to působí strašně přece podezřele. Jeden den pan Pich podá trestní oznámení a víceméně druhý nebo přespříští den je odvolán z funkce ředitele.

Na mě to spíš působí tak, že se jednalo o mediální hru, protože ty kauzy, které byly najednou rychle medializovány, tak tam policie šetřila už řadu měsíců předtím. Podle informací, které mám z dozorčí rady i představenstva, tak pan Lich nepřišel s ničím novým. Pan Lich sám přiznal, že věděl dopředu, že se chystá jeho odvolání. Tudíž prostě si myslím, že to bylo jenom jakési předskočení, aby byl vytvořen tento obraz.

František Laudát z TOP 09, předseda její krajské organizace. Děkujeme. Na shledanou.

Na shledanou. Hezký den.

David Borek