Laudát: Pro vlastní budoucnost bychom měli zastavit ruskou agresi

11. 3. 2015

(editovaný přepis debaty, které se účastnil poslanec TOP 09 František Laudát)

David BOREK, moderátor

Dvě zprávy z východní Ukrajiny. Obě bojující strany stáhly těžké zbraně z fronty. Američané ale varují, že separatisté příměří využívají k přezbrojení a přeskupování jednotek. A Rusové na východ Ukrajiny prý přepravují nové zbraně. Ve Washingtonu tak opět sílí debata o zahájení zbrojních dodávek do Kyjeva. A já ve studiu mám tu čest přivítat jednak poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, vítejte.

Dobrý večer.

David BOREK, moderátor

Přišel také poslanec TOP 09 František Laudát. Vítám vás.

Dobrý večer.

David BOREK, moderátor

TOP 09 nebo vy a potenciál možnosti dodávek zbraní pro Ukrajinu?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Tak my jsme v tomto velice radikální. Domníváme se, že nejlepší cesta k míru na Ukrajině a pro její obranu je, pokud nebude vyhnutí a ukáže se, že jakékoli diplomatické řešení selhává, což zatím se ukazuje, že by měla mít šanci se efektivně bránit. Bohužel s tou zastaralou technikou, kterou má dneska, tak se agresi Ruska neubrání.

David BOREK, moderátor

Včetně možných dodávek některých českých zbraňových komponentů?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Domnívám se, že ano. Pokud budou některé komponenty vhodné i z České republiky, měli bychom i pro budoucnost i pro vlastní bezpečí ruskou agresi zastavit. Pokud možno, na východě Ukrajiny, než abychom to museli řešit potom ve střední Evropě.

Pane Ondráčku?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Tak zde se samozřejmě naše názory zásadně liší.

David BOREK, moderátor

Také proto jsme vás pozvali takto ve dvou.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Tak to je správné, protože samozřejmě dodávka zbraní nikdy nevyřeší žádný válečný konflikt.

Nikdy?

Nikdy.

David BOREK, moderátor

Jugoslávie 95, Daytonské dohody nebyly uzavřeny proto, že byl vojenský tlak na srbské pozice v Bosně a Hercegovině?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Byly tam stovky a tisíce civilních obětí a myslím si, že v důsledku to, co přinesly ty civilní oběti, nebyl ten správný výsledek.

David BOREK, moderátor

Čili nemá to absolutní smysl?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Nemá to podle mě smysl, protože mírová jednání, která proběhla, tak jsou v současné době nějakým způsobem naplňována. Samozřejmě to, že to nehraje Spojeným státům, popřípadě dalším, je otázka jiná.

David BOREK, moderátor

Pane Laudáte, proč teď mluvit o dodávkách zbraní, když skutečně na východní Ukrajině výrazně klesla intenzita bojů?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Já se obávám ale, že to může být nějaká přestávka a ticho před bouří. Samozřejmě, pokud se ukáže, že to diplomatické řešení, které zatím je velice nestabilní, bude fungovat. Nicméně i do budoucna by bylo dobré, kdyby se ukrajinská armáda výrazně zmodernizovala. Jestliže my mluvíme o tom, aby Ukrajina dostala obranné zbraně, tak chceme právě, aby se ta válka nerozšiřovala. Rusko v současné podobě, domníváme se, prostě rozumí pouze síle.

David BOREK, moderátor

Pane Ondráčku, dopad třeba na český průmysl? Možnost, kdyby se dodávaly zbraně na Ukrajinu, tak by na tom některé firmy přece vydělají, dají práci lidem.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Budeme vydělávat na smrti civilních lidí? Nechci takovou, takové výdělky.

David BOREK, moderátor

Pojďme si přečíst tedy v tom případě, co řekl Miloslav Ransdorf, váš europoslanec předloni a řekl toto, když komentoval vývoj po roce 89: "Celé výrobní obory byly zlikvidovány, zbrojní průmysl je v troskách. V roce 1989 jsme byli čtvrtí na světě ve vývozech, teď jsme padesátí." Tak pane Ondráčku, KSČM kritizuje polistopadovou garnituru, že zlikvidovala zbrojní průmysl a teď tedy říkáte, že potom tato možnost se nedá využít?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Já nechápu, co myslíme obranné zbraně. Samozřejmě obranné zbraně, když ...

David BOREK, moderátor

Já se nebavím o obranných ... já se bavím o zbrojním průmyslu.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

No, pan kolega mluví o obranných zbraních. Tady je ...

David BOREK, moderátor

Ale já se ptám vás, já se zeptám pak pana Laudáta. Já se vás ptám, co říkáte tedy na možnost, že by to pomohlo české zaměstnanosti?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Tady je, tady je válečný konflikt a my do válečného konfliktu budeme přilejvat olej do ohně. Dodáváme tam zbraně. Je to, jako kdyby, když se dvě děti pijou ..., bijou na pískovišti, jeden udrží, udeří lopatičkou druhého a my tomu prvnímu udeřenému dáme klacek. Co dáme tomu dalšímu? Dáme mu železnou tyč a budeme na to nečinně koukat?

David BOREK, moderátor

Takže ve třicátých letech, když komunisté bojovali v občanské válce ve Španělsku, to byla chyba?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Jsou tady historické souvislosti, je ...

David BOREK, moderátor

Čím se liší občanská válka ve Španělsku a podle vás občanská válka na Ukrajině?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Z toho, jak je občanská válka na Ukrajině vyvolána, kým je vyvolána. Vemte si, že Spojené státy už dodaly 200 miliard, za 200 miliard zbraní. Kde ty zbraně skončily? Buď je rozkradli, anebo skončily ve třetích zemích.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Já nevím, kolik Spojené státy dodaly. Tady jde o principiální záležitost, když mluví pan kolega Ondráček. Já bych řekl, v tuhle chvíli, že ta situace je taková, že sousední ruská země má klacek a Ukrajina má holé ruce. A já se domnívám, že je potřeba preventivně dát ten klacek i do rukou Ukrajinců, aby si skutečně mohli o svém osudu rozhodovat sami.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Já s vámi ale zase nesouhlasím, protože když dáme klacek, tak s tím klackem se zase budeme mlátit. My máme zasáhnout to, aby ty strany šly od sebe. To znamená mírové jednání. Je tady politická možnost, jsou naplňovány zatím smlouvy z Běloruska.

David BOREK, moderátor

Pane Laudáte, my jsme v reportáži viděli a my se ostatně můžeme teď znova podívat na grafiku, grafiku nebo grafický přehled výzkumu, který provedla University of Maryland a ve kterém se ptala Ukrajinců na to, jestli má jejich vláda obsadit povstalecká území silou. A tady, pane Laudáte, vidíme, že v celoukrajinském měřítku je to půl na půl. Na západě a na severu země je tedy mírný nebo výrazný, výrazná podpora pro obsazení silou, ale na jihu a na jihovýchodě tomu tak není. Proč mluvit o dodávkách zbraní na Ukrajinu, když opravdu Ukrajina je rozdělená země a velká část její populace to prostě nechce?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Já se domnívám, že drtivá část populace zvolila Porošenka, své orgány.

David BOREK, moderátor

Promiňte, promiňte, to je přece dvojí otázka, nebo dvě různé věci. Jedna je volit pana Porošenka ve volbách a druhá je volit pro vojenské řešení konfliktu.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Prosím, volby byly podstatně větším a jasnějším referendem, než je dílčí průzkum nějakých názorů.

David BOREK, moderátor

Ne, ale, tak to promiňte, tak to nedělejte v tomto pořadu. Nemůžete každou, každý výzkum odbýt tím, že to je dílčí průzkum. Je to výzkum, který pořádali Američané ...,

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Samozřejmě. Absolutním průzkumem je referendum.

David BOREK, moderátor

Renomované, renomovaná univerzita, která uspořádala tento výzkum, říká, že Ukrajinci sami z podstatné části nechtějí vojenské řešení konfliktu.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Tak pak bych se zeptal, proč je u moci Porošenko a vláda, která to řeší tímto způsobem? Ale ona nevyvolala ten konflikt, ona brání své území naprosto legitimně. Domnívám se, že pak by si přeci Ukrajinci zvolili zpátky nějakého Janukovyče nebo někoho proruského. To je prostě úplně jiná věc a samozřejmě, jestliže východní oblasti mají válečnou zkušenost nebo jsou v dotyku s válkou, tak přirozeně se bojí silových řešení. Ta situace se nedá dneska na Ukrajině a  zejména v její východní části posuzovat prizmatem nějakého průzkumu veřejného mínění.

David BOREK, moderátor

Pane Ondráčku, teď si to ujasněme. KSČM je tedy pro to, aby Česko nevyváželo zbraně nikam, kde se vedou konflikty ozbrojené?

Takhle to říci nejde.

David BOREK, moderátor

Jde to. Když mi ... na to odpovíte, tak to jde.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

No, pokud, pokud to nebude občanská válka, a pokud se bude nějaký stát bránit agresi jiného státu, tak samozřejmě je to něco jinýho, než když zde probíhá regulérní občanská válka. A vemte si, teď jste sám říkal, že, jak jsou občané Ukrajiny rozpolceni a jak si představují tuto věc. Vemte si, že 17 tisíc Ukrajinců dezertovalo, aby nemuselo narukovat do armády a jít vraždit své spoluobčany.

David BOREK, moderátor

Já vás upozorňuji, že v roce 38 tisíce Němců sudetských dezertovaly do říše, kde tedy se připojily k povstání proti československé moci. To asi se stává v leckterém konfliktu, ale zpátky k té otázce. Česko by nemělo vyvážet zbraně do žádné země, která je zapojena v nějakém ozbrojeném konfliktu?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Pokud se ta země brání, popřípadě staví své ozbrojené síly, tak tam samozřejmě je legitimní vývoz našich zbraní.

Írán se brání.

Írán se brání.

Ukrajina se nebrání?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Ukrajina vede regulérní občanskou válku.

David BOREK, moderátor

Děkuji. To byli zástupci politiků František Laudát a Zdeněk Ondráček, TOP 09, KSČM určitě ne naposledy na téma Ukrajiny. Pánové, děkujeme. Na shledanou.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec /KSČM/

Hezký večer, na shledanou.

Na shledanou.

zdroj: ČT 2410. 3. 2015, Události, komentáře