Laudát: Praha může ovlivnit celou republiku

Předseda pražské TOP 09 František Laudát hostem televizní debaty

2. 11. 2010 | 22:18

Moderátor

Naším hostem Událostí, komentáře je poslanec a předseda pražské organizace politické strany TOP 09 František Laudát. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Moderátor

Pražští ODS dnes odešli z˙jednání s˙vaší politickou stranou, pane předsedo. Padá tím možnost na uzavření koalice mezi ODS a TOP 09 v˙Praze?

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

Já se domnívám, že nikoliv. My teď budeme čekat na reakci pražské ODS, která sdělila, že vzhledem k˙našemu prohlášení v˙poledních hodinách, kde jsme vyzvali, aby pan Nečas se zapojil do těchto jednání, si musí vyžádat nový mandát od regionální rady v˙Praze.

Moderátor

A co od toho očekáváte? Nový mandát bude vyžádán tuším někdy ve čtvrtek, alespoň podle informací z˙ODS. Tak jak by to mělo jaksi změnit nastavení mezi TOP 09 a ODS?

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

To já v˙tuto chvíli netuším, to by spíš měla být otázka na vedení pražské ODS.

Moderátor

Dobře. V˙dnešní tiskové zprávě, na kterou vy jste teď odkazoval, vašeho předsedy Karla Schwarzenberga stojí věta: "Z jednání předáků pražské organizace ODS nabýváme přesvědčení, že její prioritou není změna stylu politiky, ale udržení dosavadního kartelu moci ve prospěch podnikatelských skupin napojených na ODS a ČSSD." Na základě čeho jste o tomto přesvědčeni, pane předsedo?

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

Na základě celé řady indicií, které máme a samozřejmě jednání, zejména s˙ODS v˙posledním týdnu, kdy necítíme dostatečný tah na branku, aby se skutečně záležitosti uzavřely. Pokud se pražská ODS chce dohodnout, pak si myslím, že je to celkem jednoduchá věc, která může být uzavřena s˙prominutím během několika hodin a nebo se nechce dohodnout a pak ať to řekne veřejně, že chce udělat koalici ODS a ČSSD v˙Praze.

Moderátor

A pane předsedo Laudáte, chce se ODS dohodnout podle vašeho názoru?

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

Já se přiznám, že o tom mám pochyby, protože například vystupování pana předsedy Šťastného, kdy přece jenom otvírá cestu a zdůvodňování velké koalice ODS a ČSSD v˙Praze je příliš okaté. Například o tom, že u komunální politiky nejde až tolik o ideologie, že máme nečitelné personální složení a další a další argumenty, které zazněly v˙podstatě v˙posledních dnech či hodinách.

Moderátor

Pane předsedo Laudáte, vy také vyžadujete, aby se jednání o pražské koalici zúčastnili straničtí předsedové a první místopředsedové. Proč?

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

My se domníváme, že Praha je už natolik významná a že může ovlivnit republiku. V˙případě, že dojde k˙uzavření koalice ČSSD a ODS na pražské radnici, TOP 09 bude na této radnici sice korektní, ale velice tvrdou opozicí a domníváme se, že riziko, že ty postoje a spory na pražské radnici by se přenášely do atmosféry jednání vlády a na vládní úrovni je velice velké.

Moderátor

Dobře. Jak to mu zabrání to, že tam budou sedět proti sobě pánové Nečas, Schwarzenberg a dva první místopředsedové?

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

Tak pan předseda Nečas se nechal jasně slyšet, že by v˙Praze preferoval koalici TOP 09 a ODS. Domníváme se, že v˙tomto duchu pražská ODS nejedná a domníváme se, že by bylo dobré, kdyby pan předseda strany u toho seděl.

Moderátor

No a co když to ODS prostě nebude akceptovat? Mimochodem a vy jste to dnes velice dobře slyšel podobně jako já, ve sněmovně Petr Nečas říkal, že pražští členové ODS nejsou děti, aby je vodil za ručičku.

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

Já se domnívám, že jestli nějaká strana se chce označovat za celostátní, pak by měla mít pod kontrolou nebo by se její krajské nebo regionální organizace měly řídit základními politickými a ideovými východisky. Pakliže toto neplatí, tak jaká je záruka toho, co předseda ODS slibuje voličům a sliboval?

Moderátor

Ne, to chápu. Pane poslanče, tomu rozumím, ale ptám se na to, jestli to prostě ODS, tento váš požadavek na přítomnost předsedy a prvního místopředsedy u jednání o pražské koalici nebude akceptovat. Co potom uděláte?

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

Tak my to respektujeme, protože ono to nebylo, že je to od nás kategorický požadavek, ale v˙tom prohlášení se dokonce uvádí obrat zdvořilí prosba.

Moderátor

To byla zdvořilá prosba, to co je napsáno? Ve chvíli, kdy tady je napsáno, navrhujeme ODS, aby zásadní jednání o pražské radnici probíhala za účasti předsedů a prvních místopředsedů, to je zdvořilá prosba?

František Laudát /TOP 09/, poslanec, předseda pražské organizace strany:

Ano, je to zdvořilá prosba.

Moderátor

To znamená, když ODS řekne ne, tak vy řeknete, dobře, nic se neděje?

František Laudát:

Já se omlouvám, teď jsem nerozuměl otázce.

Moderátor

Znamená to, že když ODS řekne ne, tak vy řeknete dobře, nic se neděje, jedeme dál?

František Laudát:

No tak je to jistý signál pro voliče a je to signál o tom také, co se děje v občanské demokratické straně.

Moderátor

Jaké máte vůči občanské demokratické straně personální požadavky, ptám se na to, pane předsedo Laudáte, s jakými jejich lidmi by jste nebyli ochotni spolupracovat?

František Laudát:

My jsme žádné personální požadavky nevznesly, ty informace, které prosakovaly do médií, nejsou pravdivé, já si myslím, že spíš pocházely více z okruhu jisté části pražské ODS, od TOP 09 ne. My jsme jak sociálním demokratům, tak pražským občanským demokratům pouze při vstupních jednání sdělili, že bychom byli rádi, aby až došlo na personální náležitosti reflektovali to, že většinově voliči v Praze chtěli a požadovali změnu. Nicméně nepadla konkrétní jména, nebylo to omezeno nebo vymezeno tím, že tam nesmí být navrhovány lidé, kteří seděli v městské radě a podobně.

Moderátor

Mimochodem pane poslanče Laudáte, rozumím tomu správně, že případná koalice mezi TOP 09 a ČSSD v Praze nepřipadá v úvahu?

František Laudát:

Já se domnívám, že pokud občanští demokraté odmítnou pokračovat s námi v jednání nebo prostě tato jednání ukončí definitivně, tak jako vítězná strana máme povinnost vůči voličům vyčerpat všechny možnosti s výjimkou jednání o podpoře či souhlasu komunistů a potom samozřejmě i sociálním demokratům nabídneme možnou koaliční dohodu, ale to už by bylo pouze za předpokladu, že ODS s námi v jednání pokračovat nebude.

Moderátor

Máte nějaký já bych tak řekl, death line, nebo prostě nějaký den, do kterého chcete definitivní verdikt občanských demokratů o tom, jak to vidí dál s vaší, ve spolupráci s vámi?

František Laudát:

Tak já předpokládám, že občanští demokraté se jasně vyjádří ve čtvrtek, my skutečně už nechceme pražskou veřejnost napínat, proto jsme dneska trochu přitlačili, aby už občanští demokraté řekli jasné slovo a ne že se bude čekat jednou na druhé kolo senátních voleb, potom se bude čekat na výroky soudu a podobně.

Moderátor

Pane předsedo, děkuji za vaše komentáře a přeji hezký večer do poslanecké sněmovny. Nashledanou.

Nashledanou, hezký večer.

ČT 24, 2. 11. 2010, Pořad: Události, komentáře